reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki 2022

Dziewczyny powiedzcie mi proszę, jak się daje ovitrelle? Zapomniałam zapytać lekarki, a ona sama też mi nie powiedziała. Może myślała, że wiem, a może sama nie wiedziała. Gdzieś czytałam, że jakieś powietrze w strzykawce trzeba zostawić? I normalnie w brzuch?

reklama
Dziewczyny powiedzcie mi proszę, jak się daje ovitrelle? Zapomniałam zapytać lekarki, a ona sama też mi nie powiedziała. Może myślała, że wiem, a może sama nie wiedziała. Gdzieś czytałam, że jakieś powietrze w strzykawce trzeba zostawić? I normalnie w brzuch?
masz w opakowaniu pełną instrukcję (łącznie z kwestią powietrza) wraz z rysunkami :)

masz w opakowaniu pełną instrukcję (łącznie z kwestią powietrza) wraz z rysunkami :)
Aaa, ja nie przeczytałam, bo od razu po kupieniu pojechałam do mamy to tam zostawić, bo zastrzyk muszę mieć rano, a ona mi go zrobi, więc przed robotą prosto do niej jadę :)

Tak jak @Lea2022 napisała wszystko jest w instrukcji. Jeśli jest to PEN to niczego nie usuwasz. Natomiast jeśli jest to normalna ampulkostrzykawka to z każdym lekiem jest tak że ustawia się pionowo najlepiej ciut puknąć ew. Palcem żeby całe powietrze było na górze i przed podaniem przesuwa się tłok na tyle by pozbyć się tego powietrza. Generalnie wielka krzywda od ew. odrobiny powietrza przy podaniu podskórnym nie powinno się stać ☺️ o ile nie wbijesz się w miejsce gdzie masz naczynie czyli np jak nie poniesie Cię fantazja by podać w inne niż zalecone miejsce 🤣 trzymaj się brzucha najlepiej 😁 (końcówka opisu lekko żartobliwa) 😎

Czy tylko ja jestem taka nie odpowiedzialna, ze po prostu se wstrzyknęłam ovitrelle nie czytając nic i nie pytając też w ogóle nikogo jak to zrobić[emoji28]
Dopiero teraz stwierdziłam, że to mogło nie być mądre [emoji28][emoji23]
Ja za pierwszym razem jak kupilam to dostałam jakiś kosmos z kręceniem, ustawianiem dawki, nakręceniem, cuda wianki. Drugi i kolejny dostałam już normalne strzykawki ale ten pierwszy raz to mnie tak zestresował, ze masakra, niby podaliśmy z narzeczonym a ze strzykawki nic nie ubyło 🤣 myślałam, ze się pozabijamy tyle było nerwow 😂

Czy tylko ja jestem taka nie odpowiedzialna, ze po prostu se wstrzyknęłam ovitrelle nie czytając nic i nie pytając też w ogóle nikogo jak to zrobić[emoji28]
Dopiero teraz stwierdziłam, że to mogło nie być mądre [emoji28][emoji23]
Ja przy ampulkostrzykawce też nie czytałam bo bez względu na lek zasada ta sama a w życiu już trochę się tego nawbijalam 🤣 ale pena jednak looknelam jak się w okienku objawa we właściwym momencie 😁

reklama
Tak jak @Lea2022 napisała wszystko jest w instrukcji. Jeśli jest to PEN to niczego nie usuwasz. Natomiast jeśli jest to normalna ampulkostrzykawka to z każdym lekiem jest tak że ustawia się pionowo najlepiej ciut puknąć ew. Palcem żeby całe powietrze było na górze i przed podaniem przesuwa się tłok na tyle by pozbyć się tego powietrza. Generalnie wielka krzywda od ew. odrobiny powietrza przy podaniu podskórnym nie powinno się stać ☺️ o ile nie wbijesz się w miejsce gdzie masz naczynie czyli np jak nie poniesie Cię fantazja by podać w inne niż zalecone miejsce 🤣 trzymaj się brzucha najlepiej 😁 (końcówka opisu lekko żartobliwa) 😎
Czytałam, ze to powietrze właśnie powinno się zostawić, by podać całą dawkę, inaczej kilka ml leku zostaje w strzykawce 🤔

Do góry