reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki 2021

Ja się pochwale że mąż poszedł wczoraj do apteki i zamówił i Ovarin na jutro i kupił kapsulki Maca. Mam nadzieję że będą dobre bo opakowanie zielone a nie czerwone które polecane tu było. Nie powiedziałam mu na co to i dobrze bo jak się dowiedział to mówi że teraz wie czemu tak sie Pani w aptece uśmiechała do niego 🤣 Zjadł dopiero jedna tabletkę a już pyta kiedy mi się okres kończy bo trzeba działać 🙈
Ja nadal czekam na swoją macę. Również poinformowałam swojego K ze zamówiłam witaminki dla nas ale nie wytłumaczyłam dokładnie na co działa 🙈🤣 zobaczymy jak przyjdzie.

reklama
Hej dziewczyny, pisze do Was z pytaniem. Jestem stymulowana lametta (1 tabletka dziennie od 3 do 7 dc). Wczoraj, w 13 dc, byłam na monitoringu i lekarka stwierdziła na usg w prawym jajniku ciałko żółte (owulacja najprawdopodobniej była w 12 dc) i pęcherzyk 19 mm. Czy jest szansa, ze ten drugi pęcherzyk jeszcze pęknie? Pani doktor kazała brać duphaston przez 10 dni od 16 dc. Dodam, ze nie mam problemu z pekaniem pęcherzyków i nie biore zastrzyku na pękanie.

Ja zaczęłam lykac juz przed staraniami :)
Mój lekarz kazał mi brać kwas foliowy przed ciążą. :) Brałam 4 miesiące.

Jestem tu nowa. Poroniłam 8 lat temu pod koniec 3go miesiąca. Nawet nie chce wracać do tego co przeżyłam. Jednego dnia na pogotowiu z krwawieniem lekarz stwierdził, że wszystko ok, nie ma problemow, 2 dni później inny lekarz na tym samym pogotowiu powiedział mi, że poroniłam, że to nie moja wina, że to widocznie była 'pomylka'. Bałam się zajsc w ciążę, ale kilka miesięcy temu zdecydowaliśmy, że w styczniu staramy się o dziecko. :) Wiedziałam, że szybko pójdzie. Nie mam okresu, już mam niektóre objawy ciąży, a testy wyszły pozytywne. Jutro dzwonię do lekarza. :) Od ostatniej miesiączki uważam na siebie dużo bardziej, niż zwykle. Jestem na zwolnieniu lekarskim (z innego powodu), ale zaczęłam się stresować, kiedy myślę, że może będę musiała wrócić do pracy. A pracuje w ośrodku medycznym, gdzie jest dużo ludzi chorych na covid. Pracuje po 10 h, praca jest fizyczna i właściwie na nogach Non stop. Boję się, że znowu poronię. I chyba wolę przedłużyć zwolnienie lekarskie, niż później płakać. Czy po poronieniu/poronieniach w kolejnej ciąży pracowalyscie? Wiem, że to też może zależy od pracy... Ale wydaje mi się, że może jesteśmy bardziej 'w grupie z ryzykiem'?

Ja biorę od trzech dni. A ile lykacie. Jedna tabletke czy dwie? Na tym obecnie co biore jest napisane,że przed staraniami jak i w dwóch pierwszych tyg. Ciąży warto zwiekszyc dawke do dwoch tabletek. Biorę jedną.

Ja biorę od trzech dni. A ile lykacie. Jedna tabletke czy dwie? Na tym obecnie co biore jest napisane,że przed staraniami jak i w dwóch pierwszych tyg. Ciąży warto zwiekszyc dawke do dwoch tabletek. Biorę jedną.
Ja rozmawiałam z moim lekarzem we wrześniu i już od października brałam kwas foliowy 0,4mg. Jedna tabletka na dzien.Powiedział, że powinnam przestac na początku ciąży. Nie wiem czemu. Ale wzięłam do końca ostatnie opakowanie i już zamówiłam zestaw witamin dla kobiet w ciąży. Teraz prawdopodobnie już jestem w ciąży i od jakiś 4 dni nie biorę kwasu, bo mi się skończył i stwierdziłam, że poczekam na witaminy. :)

Ja rozmawiałam z moim lekarzem we wrześniu i już od października brałam kwas foliowy 0,4mg. Jedna tabletka na dzien.Powiedział, że powinnam przestac na początku ciąży. Nie wiem czemu. Ale wzięłam do końca ostatnie opakowanie i już zamówiłam zestaw witamin dla kobiet w ciąży. Teraz prawdopodobnie już jestem w ciąży i od jakiś 4 dni nie biorę kwasu, bo mi się skończył i stwierdziłam, że poczekam na witaminy. :)

Prawdopodobnie jesteś w ciąży? [emoji16]

reklama
W ogóle kobietki słyszalyscie coś,że warto brać wcześniej kwas foliowy?
Ja przyjmuje kwas foliowy od września, później też wprowadziłam pregna start i teraz już pregna plus od ponad miesiąca, obecnie 35dc i test pozytywny i nadal będę brać pregne plus, później skonsultuje z lekarzem czy coś zmienić.

Do góry