reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Staraczki 2021

Akurat moi przyjaciele byli dużym wsparciem, mam to szczęście, że otaczają mnie życzliwi ludzie, ale wszyscy z czasów szkoły średniej a jedna przyjaciółka od przedszkola🤗(znamy się 27lat!). Łatwiej było mi się przed nimi otworzyć. Rodzina bardzo przeżywała, niektórych to paradoksalnie my z mężem staraliśmy się podnieść na duchu🤦 więc choroba i śmierć córki bardzo odbiła się na relacjach rodzinnych.
Jeżeli coś bardzo Cię irytuje, to możesz to śmiało powiedzieć rodzinie, nie warto postępować wbrew sobie. Moje doświadczenie podpowiada mi jednak, że lepiej nie reagować i odpuścić.
Mam nadzieję, że Tobie uda się donosić ciążę, to straszne co przeszłaś. Życzę najlepszego lekarza, żeby dobrze poprowadził ciążę do końca.
udało się donosić po 9latach walki mam syna 18 m-cy 😊

reklama
Konflikt serologiczny dotyczy przede wszystkim antygenu D. Czyli naszego plus i minus. I występuje tylko w sytuacji kiedy matka ma Rh- a ojciec Rh+ i dziecko odziedziczy po ojcu Rh+
Bardzo rzadko może dojść do konfliktu na tle matka grupa 0, a ojciec A lub B

Konflikt serologiczny dotyczy przede wszystkim antygenu D. Czyli naszego plus i minus. I występuje tylko w sytuacji kiedy matka ma Rh- a ojciec Rh+ i dziecko odziedziczy po ojcu Rh+
Bardzo rzadko może dojść do konfliktu na tle matka grupa 0, a ojciec A lub B
Dokładnie tak jest. Ja mam rh- (w mojej rodzinie kilka kobiet ma 0-), a mój partner ma rh+. Mamy już jedną córkę. Kiedy matka ma -, jest otaczana szczególną opieką pod tym kątem. Mówiąc lopatologicznie. Dlatego, że jeśli krew dziecka się dostanie do niej, jej organizm wytwarza przeciwciała (antygen D), które przy kolejnej ciąży (w której dziecko będzie mieć +) będą próbowały dziecko zabić, bo będą je rozpoznawać jako wroga. Jak chorobę. Będą je zwalczać. Dlatego kobieta z rh- w ciąży kilka razy robi badanie na antygen D (dawniej Coombsa), a po porodzie dostaje zastrzyk i zazwyczaj zostaje dzień dłużej w szpitalu albo więcej. Jeśli kobieta, która ma już antygen D, zajdzie w ciążę z plusem, jest objęta opieką szczególną, a dziecku grozi niestety śmierć lub powikłania, niedożywienie, skrajne osłabienie, anemia i tak dalej.
Moja ciocia, która już nie żyje niestety, przez rh- (i brak diagnostyki w tamtych latach) poroniła kilka razy, raz urodziła martwe dziecko i tylko jedno dziecko udało jej się urodzić żywe.

A to ja z kolei nie miałam okresu i mówiłam wprost, że na razie myślenie mi i tak nic nie da. Zresztą ja jestem zdania, że każdy powinien żyć swoim życiem a nie interesować się cudzym. Mnie strasznie denerwuje dopytywanie się o cokolwiek. Przecież jak będę chciała powiedzieć to powiem, a jak ktoś na siłę próbuje się wypytywać to tym bardziej się nie dowie. Co do teściów to niestety trzeba się jakoś nauczyć z nimi żyć. My aktualnie mieszkamy pod jednym dachem. Mam nadzieję, że za dwa lata już będziemy na swoim. Teraz mamy etap, że odzywamy się do siebie tyle ile to konieczne, bo mnie ostatnio zirytowali i powiedziałam, co miałam do powiedzenia. Są osoby, które wiedzą, że chcemy kolejne dziecko, ale oni akurat do nich nie należą. Wiem, że gdybyśmy im powiedzieli to by się chyba codziennie pytali czy jestem w ciąży 😏
My po różnych komentarzach "a co wy wiecie o takich problemach, że się wypowiadacie" "dziecko byście zrobili a nie tylko zwierzaki" postanowiliśmy porozmawiać szczerze z rodzicami i powiem Wam, że mamy niesamowite wsparcie i zero nadgorliwych pytań 🙂 obie mamy swoje przeszły przy staraniach i bardzo ciepło do nas podchodzą

ehh dziewczyny dopadł mnie już PMS 8 dni przed @ a wczoraj myślałam,że ją dostanę brzuch mnie bolał identiko jak na 🙊 chodzić nie mogę czuję rwę 😖
Ja wyjątkowo w tym miesiącu mam to samo, od 17 dc pobolewa mnie brzuch jak na @,cycki i plecy tak samo... Dziś 24dc,wczoraj w nocy tak mnie rwało, że gdyby nie fakt że biorę duphaston to myślałabym, że rano pojawi się @.. Czuję się jak babunia 😂

ehh dziewczyny dopadł mnie już PMS 8 dni przed @ a wczoraj myślałam,że ją dostanę brzuch mnie bolał identiko jak na 🙊 chodzić nie mogę czuję rwę 😖
:p ja zawsze mam pms nawet juz po samej owu XD a ze 3 dni przed @ jakby mi wszytsko przeszlo :D Jakies mam popiepszone hormony. Bierę... się za porządki swieteczne drogie Panie... Wieść, że mam czekać kolejne 15 dni na wynik zaorała mnie psychicznie :p nie chodzi o sama trec wyniku tylko o dzialanie:
Dobry wynik- fantastycznie staram się już
zły wynik- kolejne ciachu ciachu- luty staram się
A wyglada na to ze se do marca... Nawet nie ma takich wulgaryzmow ktore opiszą moje zdziwienie.

reklama
Ja wyjątkowo w tym miesiącu mam to samo, od 17 dc pobolewa mnie brzuch jak na @,cycki i plecy tak samo... Dziś 24dc,wczoraj w nocy tak mnie rwało, że gdyby nie fakt że biorę duphaston to myślałabym, że rano pojawi się @.. Czuję się jak babunia 😂
Czy duphaston powoduje zmniejszenie objawów pms czy wręcz zwiększenie, jeśli na 🙉 się zapowiada. Na początku jak zaczęłam go brać to miałam zawroty, ale po 2 dniach się ustabilizowało. Teraz się zastanawiam bo w sumie powinnam już coś odczuwać, 🙉 planowo środa czwartek a ja pełna energii, boje się że jak odstawie w wigilię to jak 🙉 poleci to wodospad Niagara. Juz se nakupowalam podpasek żeby nie latać i nie szukać apteki

Do góry