reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy urzędowe

reklama
ja mam informację z ustawy ;-) są w ustawie odstępstwa od 3 miesięcznej konieczności płacenia składek na dobrowolne ubezpieczanie gdy chce się iść na L4, w sytuacji np. gdy od ukończenia studiów nie minęło 3 miesiące. Z tego skorzystała moja koleżanka i tak to działało. Niestety jeżeli nie opłaca się składek dobrowolnych i nagle zacznie, żeby pójść na chorobowe, to trzeba opłacić 3 składki.
krolewnazmarcepana czemu myślisz że nie muszę 3 składek a 1? chętnie poszukam tego w ustawie ;-) bo koszty tej operacji by mi spadły ;-)
a tu tekst o tych płatnych 90 dniach, które trzeba płacić, żeby dostać chorobowe:
Zasiłek chorobowy przedsiębiorcy - Mała księgowość internetowa i darmowy program do faktur - ifirma.pl

Dotkass dobry tekst, tylko ze starym stanem prawnym, teraz jest 90 dni, kiedyś było 180 dni opłacania, żeby chorobowe się należało

Ostatnia edycja:
ja mam informację z ustawy ;-) są w ustawie odstępstwa od 3 miesięcznej konieczności płacenia składek na dobrowolne ubezpieczanie gdy chce się iść na L4, w sytuacji np. gdy od ukończenia studiów nie minęło 3 miesiące. Z tego skorzystała moja koleżanka i tak to działało. Niestety jeżeli nie opłaca się składek dobrowolnych i nagle zacznie, żeby pójść na chorobowe, to trzeba opłacić 3 składki.
krolewnazmarcepana czemu myślisz że nie muszę 3 składek a 1? chętnie poszukam tego w ustawie ;-) bo koszty tej operacji by mi spadły ;-)
a tu tekst o tych płatnych 90 dniach, które trzeba płacić, żeby dostać chorobowe:
Zasiłek chorobowy przedsiębiorcy - Mała księgowość internetowa i darmowy program do faktur - ifirma.pl

no włąsnie mam takie informacje od dziewczyn z zusu, one wypłacają chorobowe nawet jak ktos pojdzie na zwolnienie na 2 tygodnie po założeniu działalności i opłacaniu składek,wiec nie wiem jak to możliwe

jeszcze znalazłam taką informacje w necie, że jeżeli przed założeniem działalności nie podlegałeś ubezpieczeniu chorobowemu to własnie musisz czekać 90 dni, a jesli podlegałaś to nie obowiązuje Cie ten okres

a moze jeszcze u mnie była inna sytuacja, bo ja jestem zatrudniona na etat w firmie i chciałam dodatkowo otwierać działalność gospodarczą, moze wtedy to jest inaczej z tym chorobowym ??

reklama
Do góry