reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy urzędowe

myszka, zgadza się, mimo wszystkoe lepiej je mieć, bo...no właśnie taki mamy kraj, że nie zawsze przyjmują licząc na to, że mało kto to wie, albo że jak będzie jakiś spór to i tak będzie się toczył i toczył :dry: zupełnie jak z (niby) bezpłatną opieką dla dzieci do ukończenia przez nie 18 rż....a tu macie artykuł dotyczący tego co pisze Opieka medyczna bez ubezpieczenia - Ciążowy.pl

reklama
aisak: mogłaś zakładać działalność gospodarczą, ubezpieczyć sie na 1 miesiąc i potem na L4, miałabys płatne l4, potem macierzyński i ubezpieczenie

teraz jest o tym głośno, ale takie polskie prawo, ze nic nie moga z tym zrobic
jak sobie tak wymyślili to teraz ludzie kombinują :p

krolewna, niestety stało się to nagminne i zaczęli sprawdzać dokładnie, jeżeli kobieta zakłada działalność będąc w ciąży, płacąc nagle wysoką składkę tylko po to by mieć macierzyński w wysokości 6 tyś m-cznie, w tej chwili musisz udowodnić, że działalność działa, że coś robisz, że zarabiasz a nie że założyłaś tylko po to, by mieć macierzyński, ZUS w tej chwili ma możliwość odmowy wypłaty świadczenia, ale muszę mieć niezbite dowody, że działalność jest fikcją :sorry2:...ja się zastnawiałam, czy nie zrobić się współwłaścicielem u męża, ale tutaj była by podstawa do wypłacenia składek, bo robić jest co :tak: a firma funkcjonuje

krolewna, niestety stało się to nagminne i zaczęli sprawdzać dokładnie, jeżeli kobieta zakłada działalność będąc w ciąży, płacąc nagle wysoką składkę tylko po to by mieć macierzyński w wysokości 6 tyś m-cznie, w tej chwili musisz udowodnić, że działalność działa, że coś robisz, że zarabiasz a nie że założyłaś tylko po to, by mieć macierzyński, ZUS w tej chwili ma możliwość odmowy wypłaty świadczenia, ale muszę mieć niezbite dowody, że działalność jest fikcją :sorry2:...ja się zastnawiałam, czy nie zrobić się współwłaścicielem u męża, ale tutaj była by podstawa do wypłacenia składek, bo robić jest co :tak: a firma funkcjonuje

kochana wiem, ze nagminne teraz i sprawdzają
ale nie mają prawa odmówić Ci wypłacenia, powiem CI ze wiem z pewnego źródła
osoby z rodziny pracują w zusie i dokładnie wypłacaniem macierzyńskich sie zajmują i takimi sprawami
namawiali nas zebysmy tak zrobili, ale troche sie balismy i tez nie było juz na to czasu bo od października chce isc na l4
i wiem z pewnego źródła, ze mimo sprawdzania oni nie mają prawa zakwestionowac tego
a te własnie niezbite dowody bardzo trudno im zdobyc, bo mogą Cie wzywać na komisje itp, ale to im nic nie da
dlatego najlepiej było pomysleć o tym zaraz na samym początku ciąży, bo przeciez mogłaś jeszcze nie wiedzieć ze jestes w ciąży i chcesz zakładać działalność a tu sie okazuje ze ciąża
oni nie mają na to wpływu, tak samo ktoś moze załozyc działalność a tydzien poźniej okazuje sie ze jest chory i hospitalizacja np i tez skąd miał ktoś wiedzieć ze zachoruje

mówili mi, ze na wszystkie takie sytuacje w tym roku nie wypłacono chyba 3 osobom pieniędzy, po czym sprawy zakonczyły sie w sądzie i są nakazał by zus wypłacił te wszystkie świadczenia, bo takie jest polskie prawo
nie jest to do konca sprecyzowane

Ostatnio edytowane przez moderatora:
krolewna, ja to wszystko wiem, ale szczerze to sami sobie robimy "kuku" bo pogrążamy się dalej w długi jako kraj, najlepiej tylko brać od MOPSu od UP od ZUSu, ale nic nie dawać w zamian, trochę to nie w porządku, nie mówię o ludziach, którym rzeczywiście się należy, takim co nie kombinują, jak tu zarobić żeby się nie narobić :dry:

krolewna, ja to wszystko wiem, ale szczerze to sami sobie robimy "kuku" bo pogrążamy się dalej w długi jako kraj, najlepiej tylko brać od MOPSu od UP od ZUSu, ale nic nie dawać w zamian, trochę to nie w porządku, nie mówię o ludziach, którym rzeczywiście się należy, takim co nie kombinują, jak tu zarobić żeby się nie narobić :dry:

wiesz co mnie to nigdy nie przekona :sorry2:
tyle razy sie przejechałam i moja rodzina tez, kiedy potrzebowalismy pomocy.
nawet sobie tego nie wyobrażasz. dobrze ze te czasy juz dawno za mną.
ja pracuje, jestem ubezpieczona, płace ten cholerny zus i podatki płace i co z tego mam ??
ze jak potrzebuje pilnie iść do lekarza to mam termin za pół roku..
jak potrzebuje zreobić badania krwi to mi lekarz nie chce dać skierowania bo robiłam juz raz w tym roku na nfz
co to k'''''''wa ma byc ???
to po co ja opłacam to ubezpieczenie ?? no po co ? zeby jeszcze dodatkowo potem z pensji musieć płacić za badania, za lekarzy
akurat musze być pod stałą opieką neurologa i urologa i co mi państwo daje zeby mi pomóc ??
nie mam i nigdy nie będe mieć wyrzutów sumienia ze biore kase z zusu, należy mi sie.
a dodatki z mopsu na rodzine ? śmieszne. dostaje na dziecko 68 zł miesięcznie, bo w zeszłym roku mielismy mały dochód i nam sie należy ten o prze wielki dodatek haha i co ja mam za te 68 zł dziecku kupic ? więcej miesięcznie wydaje na pieluchy.

przedsiębiorca moze pójść na zasiłek chorobowy dopiero po 3 m-cach opłacania składek (kiedyś było pól roku), zasiłek przysługuje max przez pól roku
składki wynoszą ok. 1 tys zł, zaś przy obnizonym zusie ok. 500 zł (ale zasiłek tez o połowe mniejszy)

królewna to o czym piszesz dotyczy zasiłków macierzyńskich
a pewne źródlo to ustawa a nie panie z zusu:-D

też się trochę dowiadywałam w sprawie tego ZUSu, ja prowadzę działalność od roku, na razie nie płaciłam dobrowolnej składki bo nie było to mi potrzebne, a teraz sama nie wiem, czy płacić 3 wysokie składki i iść na L4, a potem macierzyński, czy tylko 1 składkę wysoką przed porodem, żeby było macierzyńskie.
i też ostatnio czytałam, że niby zus się wziął za to, no ale jako ze prowadzę 'normalna' działalność to myślę że powinno to wszystko przejść, póki jest takie prawo, to ja zamierzam z tego skorzystać, zobaczymy jak to wyjdzie ;-)
Dotkass wg mnie generalnie to system jest chory ;-), bo to nie jest normalne że człowiek prowadzący działalność, na emeryturę nazbiera śmieszne pieniążki, i podczas swojego życia musi sam myśleć jak się zabezpieczyć na starość. Więc co do zusu to ja nie mam żadnych wątpliwości, bo czy np to jest normalne, że na początku kiedy przychody z działalności sa małe, a i tak zus trzeba płacić, w innych krajach wygląda to tak, że zaczynasz cokolwiek płacić, kiedy coś zarabiasz, i wcale się nie dziwię że często ludzie wolą rejestrować działalność poza granicami kraju...

ot właśnie Nef, zapomniałam dopisać, że zasiłek chorobowy przysługuje dopiero po 3 m-cach :tak:

margot, zgadzam się z Tobą, że system jest chory, też prowadzimy działalność gospodarczą a dokładniej mój mąż, uważam też, że system tworzą ludzie, a że każdy chce się "nachapać" dla siebie a małym jednostkom podcina się skrzydła to nigdy na prostą raczej ten kraj nie wyjdzie...w tym kraju ma dobrze "złodziej" a nie uczciwy przedstawiciel RP- niestety i albo się z tym pogodzimy, albo będziemy narzekać- takie życie

Ostatnia edycja:
reklama
a skąd macie takie informacje ze po 3 miesiącach? to nie prawda, mozna isc na chorobowe tydzein po załozeniu działalności i tez przysługuje, chyba ze to dotyczy tylko w przypadku ciąży i na l4 musi byc oznaczona ciąża, ale na 100% jest
margot: dowiedz sie lepiej, bo moze wcale nie musisz płącić 3 wysokich skłądek tylko jedną

a wiecie co te problemy to dotyczą nie tylko nowych, rodzice prowadzą firme w której własnie z mężem pracujemy i tylko są z tym problemy.. a działalność jest długo i co tez dupe z tego mają, kredyty problemy, samochody problemy, ubezpieczenie samochodów jeszcze większe problemy
a tylko państwo zabiera i zabiera te cieżko zarobione pieniądze.

Do góry