reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy urzedowe dotyczace naszej ciazy i narodzin dziecka

Truskawko napiszę Ci jak to w moim przypadku wyglądało...pracowałam na umowę part time, a przeszłam na macierzyński 2 m-ce przed porodem i brałam do 3 m-ca po (tzw.2+3 czyli maternita obbligatoria), jest też maternita flessibile czyli(tzw.1+4) idziesz na macierzyński m-c przed porodem i bierzesz do 4 m-ca po, tylko ginekolog musi wystawić odpowiednie zaświadczenie że możesz pracować do 8 m-ca ciąży i praca nie zagraża Tobie ani dziecku...ja brałam macierzyński wypłacany z INPS.
Jeśli jest się matką nigdzie nie pracującą przysługuje jednorazowo 1600 euro które wypłaca comune...

reklama
Witam! jestem w drugim miesiacu ciazy z wlochem, wiec zdecydowalam sie zamieszkac we wloszech na stale, wczesniej bywalam troche w Polsce, troche we Wloszech. Nigdy nie pracowalam we Wloszech, nie mam ubezpieczenia ani nie jestem rezydentka. Do lekarza bede sie wybierac prywatnie, ale co z leczeniem szpitalnym? Pomocy jestem zupelnie zielona i nie wiem co mam dalej robic....
Pozdrawiam serdecznie i czekam na odpowiedz.

Wiecie co, to ja już nic z tego nie wiem...:no: Byłam się pytać w comune skierowali mnie do patronato gdzie dowiedziałam się że mi nie przysługuje bo mamy dochód za duży o 300 euro...ale na poczcie ja słyszałam o carta bimbo.
Aniua jakie dokumenty tam składałaś?
Evelik, wybacz ze pytam, ale jaki dochod jest dopuszczalny aby otrzymac carta acquisti?

z przepisow wynika, (generalnie) ze we Wloszech kobieta ma obowiazek zaprzestac pracy na ogolem 5 miesiecy - przed i po porodzie (sa dwie mozliwe opcje do wybrania)wynagrodzenie za ten okres jest rowny 80% wynagrodzenia z ostatniego miesiaca przed urlopem macierzynskim (placi INPS), (chociaz wiele umow przewiduje podwyzszenie wynagrodzenia do 100% na koszt pracodawcy)
Il Congedo di maternità (astensione obbligatoria)

!!roznie sa traktowane poszczegolne typy umowy o prace:
Maternità in part time, lavoro interinale e Co.Co.Co

dla matek , ktorym nie sa wyplacane inne swiadczenia ( lub swiadczenia sa nizsze) przysluguje assegno maternità - na 2006 rok jest to kwota 288,75 € wyplacana przez 5 miesiecy, trzeba zlozyc wniosek do INPS do 6 miesiaca od momentu urodzenia dziecka, przy przyznawaniu tej pomocy brany jest pod uwage dochod na rodzine (na 3 osobowa rodzine w 2006r. nie moze przekroczyc 30.099,59€)
tutaj wzor wniosku:
http://www.inps.it/modulistica/Moduli/SR28_ass_mat_stato1.pdf Cos znalazlam na ten temat moze ,ktorejs z Was tez sie przyda:)))
Truskawka moglabys wkleic raz jeszcze ostatni link, bo mi nie dziala :-(

zyta ale nie nalezy sie matce polce, dziecku polakowi czy mezczyznie wlochowi nie moga przyznac tej karty, jesli jest ojcem?
nie nalezy sie nam,poniewaz jestesmy obydwoje Polakami,a do tego zadne z nas nie posiada obywatelstwa tutejszego:tak:.Dostaja te karte wszyscy obywatele,przynajmniej jedno z rodzicow musi miec obywatelstwo tutejsze(wtedy automatycznie dziecko ma to obywatelstwo),lub zaraz po urodzeniu dziecka,oczywiscie tutaj we Wloszech zlozyc wniosek o obywatelstwo dziecka i wtedy jest ok.:tak:A nas nawet nikt nie poinformowal,ze cos takiego nalezy zlozyc,tylko poprostu wstrzymali wplate:-:)tak:.Emilka_rybka2 witam i zapraszam na watek
cześć mamy polki we włoszech

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Evelik, wybacz ze pytam, ale jaki dochod jest dopuszczalny aby otrzymac carta acquisti?

Ivi dochód roczny tzw.ISEE (Indicatore della situazione economica equivalente), nie może przekraczać 6.322,64 €; jeśli jest wyższy niestety nie przysługuje ta karta...ale można się o nią starać co roku i przysługuje dzieciom do 3 lat...ale ja w tym roku spróbuję jeszcze raz bo mam dochód z 2009 o 300 euro za wysoki...zobaczymy jak w tym roku będzie....

reklama
Ivi zapomniałam dodać, że aby otrzymać tą kartę dochód miesięczny nie może przekraczać 526.88 euro na m-c, taką uzyskałam informację ale jak widać różnie to jest w różnych regionach (bo jedni otrzymują a inni nie) także lepiej się dopytać...Pozdrawiam:-)

Do góry