reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy urzędowe - co należy zrobić po porodzie, aby żyć z biurokracją w zgodzie?

Angelika no mi tak powiedzieli. Ja myślę, ze urodzę we Wrocku, to potem będzie tylko problem z Peselem. Zrobię więc jak powiedzieli.
Najlepiej to zadzwoń do Urzędu do Dębicy i ich tam zapytaj, bo dziewczyny tu pisały o możliwości zarejestrowania dziecka w miejscu zameldowania (mi powiedzieli, że nie, bo tam kaj się urodzi i koniec).

reklama
Ja wprawdzie rodziłam prawie 7 lat temu, ale też coś od siebie dorzucę:rofl2:
Urodziłam K w Warszawie, mieszkam w innym mieście, przy wypisie ze szpitala dostałam kartkę z adresem, dniem i godziną kiedy to trzeba się stawić i zarejestrować dziecko (w Warszawie). Mąż pojechał i już bez kolejki o podanej godzinie podszedł do okienka.
Dostał chyba wtedy akt urodzenia.

plus jest taki, że sprawy z uznaniem dziecka przez ojca, można załatwić przed porodem podchodząc do USC. Dokumenty z USC może odebrać osoba 3 z upoważnieniem i pisemnym podpisem, o to pytałam bo mój brat będzie odbierał akty urodzenia...

a jak się rozpoczyna macierzyński? Nie pamiętam już niestety. Kiedy i w jakiej formie informujemy pracodawcę?

arabelka teraz piszę się podanie/wniosek do pracodawcy. Ja do swojego mogę zadzwonić i poinformować o narodzinach a meilem wysłać skan aktu urodzenia i wniosku- na to mam 14 dni bodajże. Dziewczyny tez mówiły, że u nich kadrowe pomagają wsio wyliczyć i że są w zakładach druki do wypełnienia.

arabelka teraz piszę się podanie/wniosek do pracodawcy. Ja do swojego mogę zadzwonić i poinformować o narodzinach a meilem wysłać skan aktu urodzenia i wniosku- na to mam 14 dni bodajże. Dziewczyny tez mówiły, że u nich kadrowe pomagają wsio wyliczyć i że są w zakładach druki do wypełnienia.

tez by chciala zeby mi ktos z pracy pomagal cos wypelniac :wściekła/y:

Moja kolezanka z pracy zadzwonila do szefowej, a szefowa powiedziala, ze wszystkim sie zajmie. Dostarczyla jej na skrzynke wzor wniosku (taki nasz firmowy). Kolezanka wydrukowala, wypelnila i puscila skanem razem z aktem urodzenia

No ja w firmie spośród etatowych pracowników będę testować całą papierologię związaną z urlopem. Ciekawe ile razy coś będzie trzeba dosyłać :sorry: ale może nie będzie tak źle. Ale wzorów z tego co wiem u nas żadnych nie ma. Napiszę po prostu pismo o udzielenie urlopu macierzyńskiego, dodatkowego macierzyńskiego i rodzicielskiego. Po porodzie wyślę pismo tradycyjną pocztą. Czy w firmie będzie coś trzeba jeszcze załatwić?
Na pewno wpisanie dziecka do medicover ale to mogę wcześniej formularz wziąć i tylko go scanem przesłać.
Ubezpiecza w PZU nas M. więc dziecko dopisze u siebie w firmie.
Zgłoszenie do ubezpieczenia zdrowotnego? Tutaj pewnie poczekać będzie trzeba na PESEL.

Dziewczyny a co w przypadku gdy przez pierwsze 6mcy chciałabym dostawać 100% wynagrodzenia, a po kolejnym pol roku 60%? Po narodzinach zgłaszam wniosek o urlop macierzyński i dodatkowy macierzyński a po połowie roku składam wniosek o urlop rodzicielski?

reklama
podbijam pytanie poli bo ja też chcę skorzystać najpierw z półrocznego 100% a potem np. 4-5 mcy 60% bo jeśli urodzę przed terminem to będę musiała wrócić min miesiąc wcześniej do pracy z macierzyńskiego.

Do góry