reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy urzędowe - co należy zrobić po porodzie, aby żyć z biurokracją w zgodzie?

ej a co ze mna? moze sie orientujecie...rodze na dolnym slasku. ja jestem zameldowana na mazowszu, ex tez. ale chce by maly mial moje nazwisko, ex uzna dziecko, i maly bedzie zameldowany tez razem ze mna. to jak to rozegrac?

reklama
Kopacz Ty podobnie masz jak ja jeżeli chodzi o sprawy formalne.
Jak chodzi o nazwisko, to przyjmuje się ojca, ale jeżeli obydwoje z rodziców wyrażą zgodę, to może mieć dzieć nazwisko matki. Ja jak będzie dziś czynne, to wstąpię do USC u siebie, żeby tak od nich usłyszeć dokładnie.

A mówiłam mojemu... weźmy ślub cywilny... to nie....

Kopacz Ty podobnie masz jak ja jeżeli chodzi o sprawy formalne.
Jak chodzi o nazwisko, to przyjmuje się ojca, ale jeżeli obydwoje z rodziców wyrażą zgodę, to może mieć dzieć nazwisko matki. Ja jak będzie dziś czynne, to wstąpię do USC u siebie, żeby tak od nich usłyszeć dokładnie.

A mówiłam mojemu... weźmy ślub cywilny... to nie....

no moj ex nie ma nic do powiedzenia haha, a tak serio to sie zgodzil aby maly mial moje nazwisko, jak sie dowiesz co i jak to daj znac :cool2:

Moja koleżanka, która rodziła w lutym tego roku w szpitalu nadawała imię, a dziecku przypisano jej nazwisko. Później poszła z narzeczonym do USC i zmienili nazwisko dziecka na nazwisko ojca. - o ile moja wypowiedź komukolwiek cokolwiek pomoże :-D

Ostatnio jedynie w pracy rozpracowywaliśmy przypadek wpisywania na akt urodzenia nazwiska ojca NN. Okazuje się, że jeżeli kobieta nie ma męża a ojciec dziecka jest niepełnoletni lub nie uznaje się jego ojcostwa, to w rubryce imię ojca wpisywane jest wybrane przez matkę dziecka imię, natomiast w rubryce nazwisko - wpisywane jest nazwisko matki.

No więc u mnie w urzędzie, w wydziale meldunkowym (tam mnie posłano), w porozumieniu z USC oraz telefonicznie w USC we Wrocławiu powiedzieli mi:

Szpital zgłasza fakt urodzenia dziecka odpowiedniemu (swojemu) USC i tam należy dziecia zarejestrować. Pytałam czy nie można tam gdzie matka jest zameldowana, Pani mi powiedziała, że nie (nawet dwie Panie, we Wrocku i w Czecho - bo akt urodzenia wydają tam, gdzie zaszło zdarzenie). W dokumentach wpisuje się gdzie ma być dziecko zameldowane, wtedy dany urząd wysyła to do urzędu odpowiadającego zameldowaniu dziecka i tam meldują i nadają nr PESEL.
W mym przypadku (zameldowanie na Śląsku) PESEL muszę odebrać u siebie, ale mogę wysłać mamę (nie dopytałam o upoważnienie, ale im sama napiszę, żeby nie było).

W przypadku braku związku małżeńskiego matka musi mieć swój skrócony akt urodzenia, jeśli ma stary a nie było zmian to może być, jeżeli cokolwiek się zmieniło trzeba się udać do USC w miejscu urodzenia i taki sobie pobrać (czyt. zapłacić a dadzą).
Rejestruje się z szanownym tatusiem dziecka (jeśli ojciec znany i uznaje dziecko), który musi mieć tylko dowód osobisty. Nazwisko mamy dzieć może dostać w przypadku obopólnej pisemnej zgody dwojga rodziców (załatwia się to przy rejestrowaniu nowego człowieka).

Oczywiście jak małżeństwo, to skrócony akt małżeństwa i tatuś może iść sam.
Wszystkie Panie po 3 minutach rozmowy zaczynały być miłe, więc nie tak źle w tych urzędach ;-)

To trochę lipa z tym rejestrowaniem bo ja z mężem mieszkamy i jesteśmy zameldowani w Dębicy a rodzić raczej będę w Rzeszowie, czyli nie załatwię wszystkiego w Dębicy w USC tylko w Rzeszowie?

reklama
Do góry