reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalno-urzędowe - poradnik dla przyszłych rodziców

mary-beth

Fanka BB :)
Witam się ze wszystkimi mamami/tatusiami/przyszłymi i obecnymi rodzicami!

Pomyślałam, że warto założyć wątek, który poruszałby sprawy związane ze wsparciem socjalnym dla rodziców w Norwegii: czego oczekiwać, o co i jak się starać, procedury urzędowe, NAV itd.

Wymieńmy się doświadczeniami. :tak:

Ja zamieszczam kilka linków i mogę pomóc w tłumaczeniu (niestety, nie ma wielu materiałów po polsku):

Zasilek rodzinny i zasilek opiekunczy-Zagraniczni pracobiorcy w Norwegii (barnetrygd-kontantstøtte) - po polsku
Foreldrepenger ved fødsel - urlop macierzyński - po norwesku
Engangsstønad ved fødsel og adopsjon - Zasiłek jednorazowy - po norwesku
Kontantstøtte til småbarnsforeldre - zasiłek opiekuńczy - po norwesku

Foreldrepenger - film Film po norwesku, ale dość łatwo zrozumieć. Dobrze go zobaczyć nawet tylko w celach, powiedzmy, edukacyjnych! :tak:

Piszcie o swoich doświadczeniach - zwłaszcza mamy i tatusiowie, bo Wy macie już doświadczenie, które może się przydać czekającym na maleństwo. :tak:

Pozdrawiam!

reklama
ok to akurat o psrawach jak zalatwic pobyt w Norwegi
Jezeli Twoj MAz ma prace i kontrakt to w sumienic nie potrzebujecie bo wsyztsko zalatwiacie jak przyjedziecie do Norwegi , czyli idziecie razem na policje a wczesniej musiecie sie zarejestrowac tutaj UDI: Application forms for family immigration i jak juz wypelnicie musicie wydrukwoac, potrzebujecie akt slubu, akt urodzenia dziecka i paszporty!!! wszytskie akty musza miec pieczntke apostelle
imigracja rodzinna to imigracja jezeli posiadacie dzieci
inaczej musisz wypelnic normalna aplikacje o pobyt i prace UDI: Right of residence in Norway for EU/EEA/EFTA nationals

wtedy jak juz masz to pozwolenie to idziecie razem do Skatteetaten - Folkeregisteret zeby zalatwic personal numer , czyli norweski pesel, potrzebny jest papier z policji ktory dostaniecie i kontrakt o prace , wtedy musiecie sie zameldowac wiec kontrakt mieszkania musicie wziac i wypelnic specjalny formularz ktory dostaniecie na miejscu .
to chyba wsyztsko , bynajmiej tak pamietam :biggrin2:

Co do zdjęć, to można je zrobić w automacie (w centrach handlowych, przy stacjach T-bane). Wychodzą 4 zdjęcia, płaci się 50 kr. Zazwyczaj jest 5 ujęć, wybiera się to najlepsze.

uhum.
Czyli akt urodzenia dziecka tam gdzie go urodziłam a akt ślubu tam gdzie był ślub - prawda?

No i właściwie w PL to tyle, reszta na miejscu - dobrze rozumiem tak?
Mąż zaczyna pracę na kontrakcie 1 listopada a my z synem dojedziemy po świętach i potem możemy spokojnie wszystko pozałatwiać tak? (wypełnić te druki, wydrukować, udać się do Skatteetaten?

Te pieczątki nie były potrzebne tylko wystarczy mieć akt ślubu i urodzenia miedzynarodowe a to wszystko załatwić można w naszych urzedach no i zdjęć nie trzeba było mieć, a reszte aktualne. Dzieki temu wątkowi byliśmy przygotowani i wszystko sprawnie poszło:-)

reklama
czesc dziewczyny, nie wiem czy tu ktos zaglada ale mam nadzieje ze tak...
mam pytanie do mam znających sie na prawie nowerskim..
chodzi o to ze moj chłopak niedawno dostał prace w norwegii, spodziewamy sie niebawem dzidziusia jednak nie mamy ślubu.. czy mimo to przysluguje nam zasilek rodzinny i opiekunczy? kto otrzymaywałby pieniadze? on, pracując tam czy ja przebywając z dzieckiem? i czy ja bede miala wgląd do tego jaka to kwota, prawnie moge sie o nią domagac? Poprostu ze wzgledu na to ze nie mamy tego slubu, on jest tam a ja tu, wole dmuchac na zimne ze moze kiedys tak byc ze on kogos pozna i przestanie łożyc na dziecko.. a przeciez ja musze tutaj zrezygnowac ze wszystkich zasiłkow.. a nie pracujac zostane bez srodkow do zycia.. prosze o oprade.
pozdrawiam

Do góry