reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sposób na katar u niemowlaka - podzielcie się konkretnymi sposobami

Moja 2 miesięczna córeczka od dłuższego czasu ma coś na kształt kataru,tzn nie leje jej się z noska i kiedy zaglądam do niego to jest pusty i czysty, lecz wyraźnie słychać po oddychaniu małej,że gdzieś głębiej jest "coś" kiedy delikatnie użyje gruszki nie raz pociągnie wydzielinę ale za jakies pare minut znów jest podobnie a nie bardzo chce męczyć ją non stop gruszką.
Mam wrażenie że czasem jej to przeszkadza,tzn oddycha normalnie ale kręci głową w jedną i drugą stronę jakby myślała że to pomoże jej w pozbyciu się tej przykrej dolegliwości,może to sapka, nie wiem,ale strasznie mnie to męczy jak słyszę jak oddycha,nie chciałabym żeby miała to cały czas i cały czas męczyła się z tym.
Używam też czase wody morskiej ale to też daje efekt na krótko:(
Co to może być,jak z tym walczyć,pomóżcie proszę.

reklama
To moze być katar. Jak mój synek był taki malutki i miał katar, to też nie leciało mu z noska, tylko słychać było, że mu się ciezko oddycha. Denerwował się szczególnie przy ssaniu mleczka, bo nosek miał zapchany i nie mogł oddychać. Dzieci malutkie leżą i ta wydzielina nie wypływa tak, zalega głebiej. Jak pamiętam to na katar przepisywała nam pediatra kropelki homeopatyczne Euphorium (chyba taka nazwa) albo wode morska z magnezem.
Twoja córeczka jest taka malutka, że wydaje mi się, że powinnaś się skontaktować z pediatrą.

Dziękuje Aga za pomoc, chyba przejdziemy się do lekarza w poniedziałek najpóźniej,denerwuje mnie to że ją to denerwuje:(

konsultacja z pediatrą to na pewno a póki co możesz Małej pomóc smarując jej skórę pod noskiem maścią majerankową - rozrzedza wydzielinę i ułatwia oddychanie:tak::tak:a jesli katarek przeszkadza w spaniu to najlepiej podłozyć pod łóżeczko ze dwie książki zeby główka dziecka była lekko uniesiona, wówczas wydzielina nie bedzie spływać do gardła i zakłócać snu.

Witam u nas bylo to samo maly mial zatkany nos nic cieklotylko wszystko siedziało głeboko na poczatku sciagalismy mu frida ale wczesniej pstrykalam disnerarem ale to nie pomogło a nawet zaszkodzilo bo robilismy to kilka razy dzienie i zrobilismy my mu obrzek w nosie.
Pani doktor kazala malemy robic inhalacje z rumianku i to pomogło naprawde poecam.

Dzieczyny - napiszę ku przestrodze!!

Moja córka miala 6 tyg. jak zaczął jej się katar. Nie wiem czy to było przeziębienie czy jakiś wirus w każdym bądź razie katar był i nie chciał ustąpić 2 tyg. Lekarz zapisał nam wit C w kroplach, roztwr wody morskiej oraz USUWANIE KATARU FRIDA lub katarkiem....gruszka to przezytek!
Najwazniejsze jest sciaganie kataru, bo jak nie to caly schodzi na drogi oddechowe a stad niedaleko do zapalenia oskrzeli!!! My wlasnie to przeszlysmy i wyladowalam z mala w szpitalu z zapaleniem oskrzeli...
WYBIERZ SIE DO LEKARZA, NIE MA NA CO CZEKAC!! TO JEST MALE DZIECKO U KTOREGO KATAR TO NIE PRZELEWKI!!
Pozdrawiam i trzymajcie sie zdrowo

hej u malych dzieci do 4 m-ca wystepuje tzw miękka krtan i dlatego moze sie wydawac ze dzieci furcza na nosie jakby bylo cos w krtani nie boj sie jak miesnie dojrzeja to minie tez tak mialam z synkiem teraz nie slychac nic

Po zakropieniu noska woda morska połoz ja na chwile na brzuszku-katarek powinien zejsc.Moze to jeszcze jakies pozostałosci wod płodowych?
A Frida nie kazde dziecko da sobie sciagnac:tak:i sa tez skutki uboczne czasami(zwiekszona produkcja wydzieliny).Ja słyszałam,ze trzeba sciagac ale nie za czesto.Najlepiej odwiedzic lekarza.

Irfinka, rzeczywiście może tak być jak piszesz, tym bardziej że ona w zasadzie normalnie śpi i ssa cyca bez problemu narazie, jedynie jak sie obudzi albo zaczyna płakać to mam wrażenie że wtedy przez to się denerwuje, w każdym razie dziękuje Wam bardzo za pomoc, już postanowione, w poniedziałek wybieramy się do lekarza a jak będzie gorzej to nawet jutro.
Maść rumiankową kupię jutro i zastosuje też:)
AAA i pierwszy raz słyszałam o FRIDA czyli tym aspiratorze, kupie go też.

Pozdrawiam Was serdecznie i dziekuje:)

reklama
Do góry