reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Spełnione zaciążone staraczki od stycznia 2012 :)

Agacynda - a no to szacuneczek, jeśli to autorytet to już się o Was nie martwię ,a chętnie poczytam

Asita super, niech mąż walczy!!
Tempka tez niezła- a sprawdzałaś poziom progesteronu i estradiolu w czasie cyklu?
Mam nadzieję ze Cię nie zanudzam, ale wydobyłam właśnie spod papierów zalecenia dla mojego męża (z data 02.02, czyli wystarczyły 2 miesiące!!)- może te zapiski na coś się Wam przydadzą
Dla Niego (moje były troszkę inne)
1) zredukować alko, kawę, colę
2) luźne ubrania, bokserki, nie kąpać się w gorącej wodzie
3) zredukować stres
4)wit. C 1000mgx1dz
omega-3 1000mg dziennie
Vigantol- witD3 3 krople dziennie
wit b12 1 amp. co 4 tygodnie
koenzym q10 200mg x dziennie
kwas liponowy Oeparol 3g
Clostyllbegyt 25mg dziennie czyli 1/2 tabl
5) kontrola hormonów TSH, FSH, LH, PRL, testosteron
6) badanie nasienia za 3 m-ce- tego juz nie zdążyliśmy :-)

+ jeszcze antybiotyk i metronidazol przez 3 tyg

dużo tego, wyglądaliśmy jak emeryci z torbami leków, ale naprawde warto było!!!!!!!!!
bo trzeba konkretów żeby pobudzić produkcję żołnierzyków (u nas to było 10 razy u Was wystarczy 5 razy tyle albo i mniej..)
więc do dzieła !!! i przyjdzie dzień ze tempka nie spadnie :tak:

reklama
Anulk@ progesteron wraz z tarczycą badałam w listopadzie i był OK :tak: co do męża to bierze teraz salfazin i rzuca palenie (dzisiaj jeszcze nie palił, a wczoraj 3 papierosy), bokserki nosi cały czas niezbyt dopasowane, bo nie lubi obcisłych gaci, z tym stresem to rożnie bo w pracy go często wkurzają, alko nie pił od ślubu, zobaczę w sobotę jakie wyjdą wyniki jego nasienia bo robimy w czwartek ostatnie są z października i liczę, że się polepszyły bo od ostatniego badania ograniczył bardzo alko i papierosy :tak:

Anulk@ naprawdę dziękuje Ci bardzo za pomoc :****** i wcale mnie nie zanudzasz wręcz przeciwnie :tak:

Asitko strasz faceta, strasz :)) niech rzuci fajeczki! Ja sama palilam przed tym jak dowiedzialam sie o ciazy ale teraz jest to dla mnie taki smrod ze nie wroce do tego... A fuuu

Anulk@ facet jest naprawde rewelacyjny. Moja ciotka, ktora wlasnie jest po jego 4letnim kursie, tez pije ziola w ciazy i pila przy pierwszej a corke ma zdrowa jak dab :D w ogole ta jej corka jest dla mnie wzorem zdrowego dziecka. Mloda wpierdziela tonami ser kozi, oliwki, wszelkiego rodzaju kasze i warzywa. :D

Agacyndo, a on jakoś sprzedaje te zioła? czy tylko na wizycie?

Asitko ...bo ja wiem jak to jest... naprawdę...
a tsh miałaś jakie?, bo ja mimo że w normie to obniżałam do 1(wtedy jest największe prawdopodobieństwo zajścia), teraz zreszta też tak samo, bo mam 2 z hakiem, ale ciągle mam brac Euthyrox, bo to wpływa na rozwój mozgu dziecięcia
a faceta dopinguj, uświadom mu jak wiele od niego zależy- oni tego naprawdę potrzebują, nie żyją wizją macierzynstwa jak my tylko myślą sprawnością, wynikami- jak wyniki badania wyjdą lepsze, to go doceń i dopinguj, jak bez zmian lub gorsze, to przedstaw plan działania:-)

Sihaya czy Ty nie masz jakiegos linka do ćwiczeń dla cieżarnych na moim etapie?? Bo moja wiedza fizjoterapeutyczna też w pudłach w piwnicy (i to zalanej...), a po przymusowym odpoczynku I trymestru czuję się jak flak totalny:baffled:

Anulk@ miałam tsh i tez w normie :tak: co do wyników męża to trochę się boję że mogły się pogorszyć mimo, ze ograniczył używki

Anulk@ on na wizycie pisze recepture a ta recepture pozniej sie zamawia w sklepie, ja np mam z Brzegu ziola... :) bo moja ciotka wspolpracuje z tamtymi ludzmi i mam 20% znizki :))

Sihaya czy Ty nie masz jakiegos linka do ćwiczeń dla cieżarnych na moim etapie?? Bo moja wiedza fizjoterapeutyczna też w pudłach w piwnicy (i to zalanej...), a po przymusowym odpoczynku I trymestru czuję się jak flak totalny:baffled:

Anulk@ za bezpieczny moment do rozpoczęcia ćwiczeń uznaje się 17tc. więc jeszcze radziłabym się wstrzymać:) A co do linka to nie mam, sama ćwiczyłam "z głowy". Ale skoro masz jeszcze trochę czasu to coś poszukam lub Ci napiszę jakieś przykładowe ćwiczonka na priv:)

Wybuchne zaraz... Mam taki dzien podminowany. Z checia bym usiadla i sie poplakala...
Dziewczyny w trzecim trymestrze ile razy w nocy chodzilyscie do toalety? Bo ja wstaje 2-3 razy... Jestem zmeczona juz. Moglby juz byc sierpien.

hahaha AGACYNDA siusianie to sie dopiero zacznie jak brzuch się obniży. łatwiej oddychac, ale siusianie to masakra, ja czasem wychodziłam z wc i nie doszlam do salonu a już mi się chciało:-D
jeszcze tylko troszkę, a potem będziesz się zastanawiac, cz dzis siusiałaś czy nie bo czasu nie będzie:-D
ASITA :* trzymam mocno kciuki! wierzę, że wyniki będą dobre. wizyta już tuż tuż:)
ANIULKA a jak Ty się czujesz??
KROLEWNA ZDRÓWKA DLA DZIEWCZYNEK:* nam przepisują teraz ze znizka mleczko, ale pediatra chce zaświadczenie od alergologa, a tem musi miec potwierdzenie w badaniach::( a dziś w patoligi powiedziała nam, że jak Lenka tyle czasu je to mleczko to może nie wyjsc że jest uczulona....

wiem, że czekacie na przepis. napisze tylko trochę odsapnę i poczytam co u dziewczyn.

my dziś po pobieraniu krwi. nie pisze jaki wkurw zaliczyłam!!! niech coś trafi tą służbę zdrowia. moje biedne maleństwo spało i nie zaliczyła mega ryku. plakała biduleńka:( ciekawe co tam nam wyjdzie. no i mała mi maleńko je. wczoraj zjdała 450 ml dziś na kolację zjadła 20 ml:( jak przez dzień zje 3 porcie to święto... wazy 5,65 kg:(

AAAA AGACYNDA spodób z wodą działa choc nie zawsze i nie na długo:-D dziś obyło się bez wrzasku

reklama
CIASTO Z BEZAMI I CHAŁWĄ

biszkopt:
6 jajek
1/2 szkl maki ziemniaczanej
1/2 szkl maki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szkl cukru
szczypta soli
ok. 2 łyżek kakao (dodac najpierw mniej i sprawdzic kolor:)

masy.
1 litr mleka
2 budynie śmietankowe/waniliowe bez cukru + jak będziecie rozpuszczac dudynie w mleku to dodac 2 łyżki mąki pszennej
2 margaryny

ugotowac budyń, przestydzic. margarynę utrzec na puch i dodawac powoli porcjami budyn. mase podzielic na dwie cześci.

MASA 1
do 1/2 masy budyniowej dodac 30 dkg chałwy (pierwsze rozetrzec widelcem), dobrze zmiksowac i dodac kieliszek wódki

MASA 2
do 1/2 masy budyniowej dolac powoli roztopioną, przestudzona, gorzka czekoladę (z tabliczki zostawic 3 kostki na posypanie) i dodac kieliszek wódki (powoli, żeby się nie zważyło)

przelożenie:
biszkopt przeciąc na polowę, nasaczyc wodą+wódka lub sama wodą ew. herbatą. wyłożyc masę chałwową (czaem trzeba pierwsze schlodzic bo po długim miksowaniu robi się lejąca i odłozyc ze 3 łyzki, żeby posmarowac wierzch ciasta) na to ułozyc bezy czubkiem do dołu i lekko przygnieśc (bez potrzeba ok 30 dkg. takich małych) na bezy wyłożyc masę czekoladową i przykryc biszkoptem. wierzch posmarowac resztka masy chałwowej i posypac startą gorzką czekoladą ewentualnie pokruszonymi bezami. (na moje oko te 3 kostki co się odkłada z czekolady to malo na posypanie. ja rozpuszczam cała tabliczkę do masy, a posypuję juz z innej tabliczki)

smacznego:)

Do góry