reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Spadek beta hcg

Drogie, w poniedziałek mam USG I trymestru (teraz jestem w końcówce 12 tygodnia ciąży). Dzisiaj robiłam zlecone badania laboratoryjne i przy okazji nadprogramowo wykonałam badanie beta hcg. Wynik wyszedł dużo niższy od badania robionego 4.12 - wówczas było to ponad 210 tysięcy, dziś 92 tysiące. Czy to powód do zmartwień? Moja pierwsza ciąża zakończyła się niepowodzeniem - poronienie zatrzymane w 8 tc, więc od razu teraz się nakręcam, że coś jest nie tak. Na ostatnim USG 6.12 było wszystko w porządku.

reklama
wg mnie beta na tym etapie jest bez sensu. Jesli cos Cie nie pokoi to umow sie na usg, kup sobie też detektor tętna płodu.

Na takim etapie ciąży nie bada się już poziomu bety. Objawy mogły zmniejszyć się właśnie z powodu spadku poziomu bHcg. Jest on normalny dla tego etapu. Ale jeśli coś Cię martwi to skonsultuje się ze swoim lekarzem

Dokładnie jak wyżej, beta po 12 spada i gorzej byloby jakby nie spadała i to mogłoby świadczyć o nieprawidłowej ciazy (z wadami) o ile dobrze pamiętam (byc moze zespol Downa), a jeśli coś źle zapamiętałam to sorry, ale na pewno ma spadac.

Zgadza się, beta osiąga w pewnym momencie pik a poźniej spada 😊 kiedy jest najwyższa beta to z kolei TSH mocno spada 😊 nie ma sensu na tym etapie badac bety 😊

reklama
Do góry