reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sosnowiec, Dąbrowa Górnicza, Będzin i okolice - znajdę tu jakieś mamuśki stamtąd?

Podziwiam nastawienie ze w tym kraju wizyta u dendysty nic cie nie kosztuje :)
ja nawet do gina chodze prywatnie :)

przyznaje racje znieczulenie tez sie daje ciezarnym ale takie specjalne miejscowe :)

reklama
Do gina tez chodze prywatnie, ale to dlatego, ze mam blisko i jest dobry. "Zaliczylam" juz kilku na terenie Sosnowca na nfz i jak dla mnie porazka. Dopoki nie bylam w ciazy moglam sobie do takiego chodzic na same badania i recepty, ale z ciaza wolalam nie ryzykowac.
Z zebami nie ma wiekszych problemow, wiec tym bardziej nie widze potrzeby przeplacania za cos co nalezy mi sie, bo posiadam ubezpieczenie zdrowotne. Co innego nadlewac zeba z przodu, a co innego robic tyl. Zwlaszcza, jesli chodzi o wyrwanie- zabieg w pelni refundowany przez nfz lacznie ze znieczuleniem. Dlaczego mam placic za cos 2 razy?

Nie znacie kogos, kto chcialby kupic gada? Tzn samice kameleona z terrarium i calym jego wyposazeniem (jako gratis dorzucam stolik rtv, na ktorym u nas obecnie gad stoi)

hejka
ja niewyspana bo wrocilam o 3:szok: a pawel pobudka o 6:szok::szok:
a potem zasnal na 25min oj
a w domu syf i malaria
stas z babcia na grobach, jak wroci to go wyeksmituje na spacerek a sama cos porobie

ja czytalam zafona i cien wiatru i ta druga gra aniola, wciagaja i fajnie sie czyta:tak:

wavejka taktak to ja:-)

do dent chodzialm w kato z nfz ale za plomby placilam, a teraz ostatnio bylam w ciazy tu na klimontowie tez nfz, wlasnie musze sie wybrac... za darmo sa te najgorsze plomby, za znieczulenie tez sie placi ale ja nigdy nie biore do plombowania, a wyrywanego jeszcze nigdy zeba nie mialam:tak:

Znieczulenia sa refundowane, jeszcze nie zaplacilam za znieczulenie (poza calkowicie prywatna wizyta).
Plomby mam wszystkie refundowane zalozone i trzymaja sie duzo lepiej niz te platne. Raz zalozylam swiatloutwardzalna- wypadla na drugi dzien. Poszlam z reklamacja, zalozyli drugi raz... ale sie wykruszyla po niecalym roku. Od tamtej pory nie zaplacilam ani razu za wizyte u dentysty, nie liczac wlasnie tej prywatnej.
W kazdym razie ja nie zamierzam placic dwa razy za to samo, a jesli Wy chcecie placic, to Wasze pieniadze, Wasza sprawa.

a to nie wiem moze i tak
ja mam swiatloutwardzalne i sa ok, a te refundowane sa czarne i wg mnie brzydko to wyglada

a o znieczuleniu to faktycznie moze i jest refundowane, zwracam honor:tak:, mi sie wydawalo ze platne, ale jak mowie ja nigdy nie bralam...

ja raz leczyłam zęba na NFZ i nigdy więcej tego nie zrobię... plombę dostałam taką zgiło zieloną wchodzącą w szary wyglądem przypominala taki tani papier toaletowy, ohydztwo.

Madie czemu od razu nie poszłaś na NFZ wyrwać tylko prywatnie skoro nie chcesz 2 razy płacić? Mi w ciązy zeba nie wyrwali bo twierdzili, ze nie wolno, mojej sąsiadce wyrwali tyle, że bez znieczulenia

Cosmo, bylam w gabinecie, ktory ma umowe z NFZ. Do innych nie chodze.
Tylko pan mnie poinformowal, ze skonczyly im sie limity na ten rok- ale jak juz zeskoczylam z fotela.

Ja mam biale plomby- refundowane.
Znieczulen tez nie mam zwyczaju brac, ale za to moj malzonek bez znieczulenia nawet na fotel nie usiadzie, stad wiem, ze sa refundowane. Tam gdzie on chodzi jest o tym nawet wywieszona informacja przed gabinetem.

W ciazy nawet TRZEBA leczyc zeby. Mozna podawac znieczulenia, mozna wyrywac, mozna borowac itp. Jedynym zabiegiem niedozwolonym jest leczenie kanalowe- bo przed nim trzeba wykonac rtg, ktorego w ciazy wykonywac nie wolno. No i zdaje sie, ze narkozy tez nie podaja- ale nie wiem na 100%, bo nigdy w zyciu nie mialam.

Ostatnia edycja:
biale plomby sa refundowane w zebach od 1-3, to wiem na pewno, bo raz tez poszlam i dostalam w czworce taka plombe wlasnie zielona ktora potem zmienila kolor na srebrny, okropnosc!:szok: ale cholerstwo trzeba przyznac trzyma sie i trzyma:-:)-(

reklama
Ja we wszystkich zebach (z przodu nie mam zadnych robionych, tylko 5-8) mam biale, procz jednego (gornej 6)- ale tego robilam na Kazimierzu na krzyzowce- a tam panuje zasada: nie chcesz placic to cierp.
Jak chodzilam z siostra, to placac za plombe miala robiona taka pod kolor zeba- nie biala, tylko z dopasowanym odcieniem. Za zwykla biala plombe w zyciu nie dalam ani grosza.

Do góry