reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Słodkości, pyszności :)

reklama
nie wiem, mysle ze nie. tylko, ze bez maku wyjdzie z tego zwykla babka. kto u was maku nie lubi? bo ja uwielbiam!
 
img_5098_eu19y.jpg
CIASTECZKA PARASOLKI
Składniki

Ciasto:
170 g mąki
100 g cukru pudru
100 g Kasia
1 żółtko
1 łyżeczka cynamonu
ew. łyżka śmietany
Dekoracje:
polewa z białej czekolady
cukrowe pisaki
cukrowe perełki
Jak zrobić?
Z przesianej mąki, żółtka, miękkiej Kasia, cukru pudru i cynamonu szybko zagnieć gładkie ciasto, zawiń je w folię aluminiową i włóż na 30 min do lodówki. Ciasto cienko (3-4 mm) rozwałkuj i foremką wycinaj parasolki. Piecz na jasnozłoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Ostudzone parasolki polej rozpuszczoną w kąpieli wodnej polewą czekoladową. A gdy zastygnie obrysuj cukrowymi pisakami i udekoruj cukrowymi perełkami.



CIASTECZKA SAMOCHODZIKI
img_5097_e39kh.jpg
Składniki

Ciasto:
125 g Kasia
250 g mąki
100 g cukru
sok z 1 cytryny
Dekoracje:
gotowy biały lukier
kolorowe pisaki cukrowe
Jak zrobić?
Mąkę, cukier i miękką Kasia włóż do miski, wciśnij sok z cytryny, wymieszaj mikserem. Wyłóż na obsypany mąką stół i szybko zagnieć. Rozwałkuj ciasto na około 1/2 cm i wykrawaj foremką samochodziki. Układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piecz około 10 min. w 180 st.C. Na ostudzonych ciasteczkach zrób pisakami kontur i wypełnij go podgrzanym w kąpieli wodnej lukrem. Gdy lukier zastygnie pomaluj samochodziki pisakami cukrowymi według uznania.
 
PTASIE MLECZKO; -)

Bierzemy torebkę galaretki (dowolny smak, ja preferuję truskawkowy; -)) i robimy ją wedle przepisu. Gdy już nam się proszek rozpuści, zostawiamy do wystygnięcia (ale nie zastygnięcia!!!!). Bierzemy mleczko skondensowane (najlepiej light) mały kartonik (150-200ml). Wlewamy mleczko i ostudzoną galaretkę do mixera i mixujemy; -)

Potem rozlewamy do salatereczek, myk do lodówki i za jakieś 2 godzinki mamy pyszne dietetyczne ptasie mleczko.
 
P U C H A T E K - pyszne ciasto z truskawkami


1/2 kg truskawek
40 dkg maki
25 dkg cukru
12,5 dkg masla
3-4 jajka
1/2 szklanki mleka
3 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy

Jajka z cukrem i cukrem waniliowym utrzec do bialosci, dodac mleko z rozpuszczonym proszkiem do pieczenia. Moze troche sie spienic, uwaga zeby nie wylecialo z kubka
icon_wink.gif
.
Do tego dodac make i miekkie maslo. Wszystko ladnie wymieszac. Ulozyc gesto truskawki lub inne owoce.
Piec w 180 st okolo 45minut.
Ja pieke w tortownicy 28.
Sprawdzic patyczkiem, jak suche to wyjac.
Mozna posypac cukrem pudrem.

ja dodaje jeszcze na góre cienką warstwe galaretki :)
 
Z innego forum, sprawdzone i podobno pyszne

ptasie mleczko.

duzy jogurt naturalny
woda
żelatyna
kawa lub kakao
słodzik
mleko

w 100 ml wrzątku rozpuszczam 2 łyżeczki żelatyny i 5-6 tabletek słodzika, jak przestygnie trochę to dodaję do jogurtu wymieszanego z kawą (lub kakao), wlewam 100 ml mleka i ubijam mikserem. Wstawiam do lodówki. W godzinkę jest pyszne ptasie mleczko
 
ciasto francuskie pokroic na kwadraty mniej wiecej 5cm/5cm, pozawijac boki, posmarowac zoltkiem. do srodka nalozyc zrobiony wczesniej budyn waniliowy i truskawki. piec ok 30min w 180st.
PYSZNE! i latwe do zrobienia. naprawde polecam.
 
reklama
CIASTO bananowe NAJPROSTSZE NA ŚWIECIE

4 mocno dojrzałe banany
szklanka cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
1 jajko
łyżeczka sody
łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki masła - ja ostatnio daję jakies 4 łyżki oleju i wychodzi bardziej puchate
garść pokruszonych orzechów włoskich

Wszystkie składniki oprócz orzechów zmiksować na jednolitą masę. Wrzucić orzechy. Ciasto przełożyć do formy i piec w średnio nagrzanym piekarniku (ok. 180 st. C) przez ok. 40 minut. Ciasto powinno być lekko wilgotne w środku.
Można podawać na ciepło lub po wystygnięciu.
 
Do góry