reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Slinda czy desette mono (cerazette) ?

fasolka32

Fanka BB :)
Hej dziewczyny,
Mam endometriozę. Chcę karmić piersią cały czas,mała ma dziewięć miesięcy, dostałam okres, ale lekarz powiedział, żeby nie brać mojego leku Zafrilli. Mam do wyboru lek antykoncepcyjny Slinda lub Desette Mono (odpowiednik Cerazette). Czy macie jakieś doświadczenia i co byście bardziej polecały? 🤔😃

reklama
Hej, po pierwszej i drugiej ciąży dostałam Slindę, jestem kp (maluch ma 10 mcy). Nie mam plamień i krwawień (po pierwszej ciąży zdarzały się co 1,5 opakowania).

Hej, po pierwszej i drugiej ciąży dostałam Slindę, jestem kp (maluch ma 10 mcy). Nie mam plamień i krwawień (po pierwszej ciąży zdarzały się co 1,5 opakowania).
Ja jestem slindzie już 2 lata i plamienia/małe krwawienia potrafię mieć przez całe opakowanie. Albo dwa tygodnie plamien, tydzień spokoju i znowu dwa tygodnie plamień i bólu brzucha jak na okres.

To może poszukaj lekarza, który przypisze Ci Twój lek.
Wg www.e-lactation.com jest to lek niskiego ryzyka:
Sam Karmowski z Wrocławia powiedział, żebym brała Cezarette, a nie Zafrilę. Jakby nie było autorytet 😬
Ale mój ginekolog twierdzi,że Cerazette to lek starego typu i Slinda lepsza. I teraz zastanawiam się, który lepszy 🥴
Na Zafrilli dobrze się czułam najchętniej bym do niej wróciła,ale się boję skoro ulotka mówi,że nie można podczas kp...

Sam Karmowski z Wrocławia powiedział, żebym brała Cezarette, a nie Zafrilę. Jakby nie było autorytet 😬
Ale mój ginekolog twierdzi,że Cerazette to lek starego typu i Slinda lepsza. I teraz zastanawiam się, który lepszy 🥴
Na Zafrilli dobrze się czułam najchętniej bym do niej wróciła,ale się boję skoro ulotka mówi,że nie można podczas kp...
Dlatego nie sprawdza się ulotek, a strony z wytycznymi typu elactancia.

Osobiście źle się czułam po cerazette. Slindy nie brałam.
Wg badań można podczas KP brać leki zawierające dienogest. A autorytet też powinien się dokształcać. Być może utknął na jakimś poziomie i dalej nie idzie.

Osobiście bym wolała lek, który dobrze tolerowałam.

Ja jestem slindzie już 2 lata i plamienia/małe krwawienia potrafię mieć przez całe opakowanie. Albo dwa tygodnie plamien, tydzień spokoju i znowu dwa tygodnie plamień i bólu brzucha jak na okres.
Ciekawe od czego to zależy. Bo teraz od czerwca nie miałam nic, poprzednim razem właśnie co 1,5 op, potem chyba przestałam zwracać uwagę.

reklama
Osobiście źle się czułam po cerazette. Slindy nie brałam.
Wg badań można podczas KP brać leki zawierające dienogest. A autorytet też powinien się dokształcać. Być może utknął na jakimś poziomie i dalej nie idzie.

Osobiście bym wolała lek, który dobrze tolerowałam.
No to fakt..

Do góry