@fasolka32 a co tak naprawdę cię niepokoi. Przecież dziecko przybiera na wadze. I to jest najważniejsze. Zwróć uwagę na różne czynniki w tym to, że jest gorąco i mleko sie też do tego dostosowuje. Jeśli trzeba to częściej dostawiaj mała do piersi. Jest gorąco i może chce sie jej pić. Siatki centylowej. A kij z nimi. One są potrzebne jak dziecko nie je, nie przybiera na wadze, itp. Teraz ludzie za dużą wagę rzywiazuja do siatek centylowych. To jest narzędzie diagnostyczne pomocnicze, a nie jedyne. I ważny jest cały kontekst życia dziecka.
Wiem coś o tym, bo lekarze ciągle straszyli mnie siatkami centylowymi. Na szczęście miałam świetna neonatolog, która mi wszystko wyjaśniła, cieszyła sie, że karmię piersią i jak trzeba było to prostowała innych lekarzy. Siatki centylowe wyciągasz jak dziecko przestaje przybierać na wadze, przestaje jeść i to troszkę trwa. Najpierw stosuje sie obserwacje na piersi, potem dopiero włącza sie dokarmianie jeśli trzeba. I dopiero wtedy zaczynasz sie martwić.
Odpuść, bo sie zadreczysz. A wiem, co mówię, bo przeszłam różne sytuacje z córcia.
Dziecko najlepiej ważyć raz w miesiącu, o tej samej godzinie, zawsze na tej samej wadze. I zauważysz różnice nawet w tym, gdy raz zwazysz o dziecko będzie po kupce, a jak będzie przed. Moim zdaniem karm na żądanie, i ciesz sie malenstwem