reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Słaby przyrost beta hcg

Cześć… ostatnią wizytę u ginekologa miałam 3 września ponieważ wykonałam betę 21.09 wynosiła 29,4 po 4 dniach 25.09 wykonałam kolejną niestety spadła do 23,1 po wizycie u ginekologa dowiedziałam się że macica jest czysta i po prostu zarodek nie zagnieździł się i w najbliższym czasie wraz z miesiączką powinien zostać wydalony…lekarz poinformował mnie że następnym razem wystarczy robić badania co 7 dni. Moim zdziwieniem było kiedy następna miesiączka się nie pojawiła od razu udałam się na badania beta hcg 31.10 wynik 1016,6 po tygodniu powtórzenie badania 7.11 wynik 13714,4 (przyrost powyżej 110%)po tygodniu stwierdziłam że powtórzę badanie 14.11 beta wynosiła 50159,2 przyrost niestety słaby wynosił (43,3%) (obliczone przez kalkulator beta hcg na stronie internetowej) dziś stwierdziłam że powtórzę badanie przed wizytą choć wiem że lekarz mówił żeby nie robić ich po 2 dniach tylko się wstrzymać ale zaczęłam się strasznie martwić 16.11 65745,0 przyrost (32,6%) pierwszą wizytę mam w poniedziałek 18.11 był to najbliższy wolny termin… czy może to świadczyć o poronieniu lub ciąży pozamacicznej ? Z góry dziękuję za odpowiedzi! Miłego wieczorku!

reklama
Przyrost się bada do bety ok 1500. Później może już tak szybko nie rosnąć.
Także na ten moment nie masz się czym martwić.

BTW lekarz przy becie 20 nie miał szans zobaczenia czegokolwiek na USG. Natomiast obecnie koniecznie musisz zrobić jak najszybciej USG, by potwierdzić, że ciąża jest w macicy.

Przyrost się bada do bety ok 1500. Później może już tak szybko nie rosnąć.
Także na ten moment nie masz się czym martwić.

BTW lekarz przy becie 20 nie miał szans zobaczenia czegokolwiek na USG. Natomiast obecnie koniecznie musisz zrobić jak najszybciej USG, by potwierdzić, że ciąża jest w macicy.
Dziękuję pięknie za odpowiedź troszkę mnie Pani uspokoiła co do wyniku bety. Zobaczymy co wykaże USG mam nadzieję że ciąża będzie w macicy.

Beta po 10 tys już nie przyrasta tak jak wcześniej i się jej nie bada.
Czyli beta spadła po czym znowu urosła? Szok 😮

ostatnia beta przed wizyta u lekarza spadła do 23,1(wykonana 25 września ) następna wykonana 31 października wynik 1016,6 więc wydaje mi się że musiało dojść do następnego zaplodnienia. Z narzeczonym nawet o tym nie myśleliśmy bo byliśmy podłamani ostatnia sytuacja ale jak tylko miesiączka ponownie zaczęła się spóźniać tydzień automatycznie musieliśmy pojechać na badania sprawdzić a jak po paru godzinach zobaczyliśmy betę powyżej 1000mlU to byliśmy w skowronkach także może dlatego nadmiernie teraz się martwię i świruje bo będzie to nasze pierwsze dzieciątko…

ostatnia beta przed wizyta u lekarza spadła do 23,1(wykonana 25 września ) następna wykonana 31 października wynik 1016,6 więc wydaje mi się że musiało dojść do następnego zaplodnienia. Z narzeczonym nawet o tym nie myśleliśmy bo byliśmy podłamani ostatnia sytuacja ale jak tylko miesiączka ponownie zaczęła się spóźniać tydzień automatycznie musieliśmy pojechać na badania sprawdzić a jak po paru godzinach zobaczyliśmy betę powyżej 1000mlU to byliśmy w skowronkach także może dlatego nadmiernie teraz się martwię i świruje bo będzie to nasze pierwsze dzieciątko…
No nie bardzo.

Przede wszystkim ja bym zmienila lekarza. Bo skoro beta zaczęła rosnąć, to znaczy, że doszlo do zagnieżdżenia. Nie wiem jakim cudem lekarz Ci powiedział, że nie.
Mialaś okres po tej spadkowej becie? Jeżeli tak, no to jest kolejna ciąża.
Lekarz tez wprowadzil Cię w błąd w kwestii bety, bo nikt nie zaleciłby badania jej co tydzień, to nie ma sensu.

Lekarza masz za 2 dni, to już spokojnie

Cześć… ostatnią wizytę u ginekologa miałam 3 września ponieważ wykonałam betę 21.09 wynosiła 29,4 po 4 dniach 25.09 wykonałam kolejną niestety spadła do 23,1 po wizycie u ginekologa dowiedziałam się że macica jest czysta i po prostu zarodek nie zagnieździł się i w najbliższym czasie wraz z miesiączką powinien zostać wydalony…lekarz poinformował mnie że następnym razem wystarczy robić badania co 7 dni. Moim zdziwieniem było kiedy następna miesiączka się nie pojawiła od razu udałam się na badania beta hcg 31.10 wynik 1016,6 po tygodniu powtórzenie badania 7.11 wynik 13714,4 (przyrost powyżej 110%)po tygodniu stwierdziłam że powtórzę badanie 14.11 beta wynosiła 50159,2 przyrost niestety słaby wynosił (43,3%) (obliczone przez kalkulator beta hcg na stronie internetowej) dziś stwierdziłam że powtórzę badanie przed wizytą choć wiem że lekarz mówił żeby nie robić ich po 2 dniach tylko się wstrzymać ale zaczęłam się strasznie martwić 16.11 65745,0 przyrost (32,6%) pierwszą wizytę mam w poniedziałek 18.11 był to najbliższy wolny termin… czy może to świadczyć o poronieniu lub ciąży pozamacicznej ? Z góry dziękuję za odpowiedzi! Miłego wieczorku!
Widziałam raz na forum (nie pamiętam czy na tym) przypadek, że w laboratorium się pomylili i źle postawili przecinek. I beta zamiast 300 wyszła 30.0. Na pewno wizyta u lekarza obowiązkowo, ale widzę że już jesteś umówiona. Z przyrostami też Ci dziewczyny już napisały (powyżej 1000)

Druga sytuacja spadku bety to ciąża bliźniacza która się nie uchowała i został jeden zarodek. Ale nie wiem czy przy takich małych wartościach to możliwe, nie jestem ekspertem.

Widziałam raz na forum (nie pamiętam czy na tym) przypadek, że w laboratorium się pomylili i źle postawili przecinek. I beta zamiast 300 wyszła 30.0. Na pewno wizyta u lekarza obowiązkowo, ale widzę że już jesteś umówiona. Z przyrostami też Ci dziewczyny już napisały (powyżej 1000)

Druga sytuacja spadku bety to ciąża bliźniacza która się nie uchowała i został jeden zarodek. Ale nie wiem czy przy takich małych wartościach to możliwe, nie jestem ekspertem.
Ale tu są po prostu dwie oddzielne ciążę. Pierwsza biochemiczna i w kolejnym cyklu kolejna.

Ale nawet gdyby w labie się pomylili albo byla ciąża bliźniacza, to tu byla beta z września i z październija. To wzrost z 25 do 1016 przez miesiac tez bylby zbyt mały.

reklama
W obecnej ciąży wszystko wydaje się prawidłowe. Beta jak ma kilka tysięcy, to przestaje przyrastać tak, jak wcześniej. Robienie jej co 7 dni też nie ma sensu. Powyżej 10 tys. jest już zarodek z serduszkiem. Nie rób już bety, żadnego sensu to nie ma. Idź do lekarza na USG. A lekarza bym zmieniła, bo ten się wydaje średnio kompetentny.

Do góry