reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Skurcze Przepowiadajace...

reklama
Izka super, że się uspokoiło! :-)
Dzisiaj na szkole rodzenia dowiedziałam się, że w zw. z uelastycznianiem ścięgien, stawów i szwów kostnych (przygotowanie do porodu) mogą nam się zdarzać takie jakby ukłucia silnego bólu np. w okolicach pachwiny. I że to "zastrzyki" hormonu wpływającego właśnie na rozluźnianie. I że z tego samego powodu może boleć spojenie łonowe - bo tam właśnie przechodzi jeden ze szwów kostnych.
Napisałam zanim zapomnę ;-)

witam.. wlasnie szukalam informacji o skurczach przepowiadajacych i trafilam na ten watek..
wydaje mi sie, ze jednak skurcze Braxtona-Hicksa to nie to samo co skurcze przepowiadajace..
B-H mam juz od okolo 25 tygodnia ciazy.. i sa to tak jak mowicie bezbolesne twardnienia macicy..nie wiem czy jak jest wiecej niz dwa na dzien to zle, bo ja mialam chyba wiecej dziennie, a po 30 tygodniu po 5-6 razy dziennie.. a z mala wszystko jest ok.
natomiast skurcze przepowiadajace to juz bolesne bole, wlasnie podobne do boli miesiaczkowych, nieregularne i samoistnie mijajace po godzinie, dwoch.. zalezy od kobiety..u mnie dodoatkowo dochodza wtedy bole krzyzowe..bole te zaczely mi sie tydzien temu, czyli z poczatkiem 36 tygodnia.. skurcze przepowiadajcze sa oznaka zblizajaczego sie porodu..u mnie najbardziej nasilaja sie te skurcze w pozycji lezacej..
dodam, ze w pierwszej ciazy mialam tylko B-H, a o skurczach przepowiadajacych nie mialam zielonego pojecia :)

dzisiaj pytalam sie mojej poloznej, jak odroznie bole przepowiadajace od porodowych.. powiedziala mi tylko "nie martw sie, napewno odroznisz, beda duzo mocniejsze, beda sie nasilaly i stawaly sie regularne", w pierwszej ciazy skurcze mialam wywolywane oksytocyna, wiec nie wiem jak sie porod normalnie zaczyna :)

to moje doswiadczenia, mam nadzieje,ze pomoga, bo z tymi skurczami to nigdy nic nie wiadomo ;)

Ms_cela, dzięki za rady, ale chyba trafiłaś na złe forum, bo my już dawno jesteśmy i po przepowiadających i po porodowych - nasze dzieci w zeszłym miesiącu pokończyły rok.:-D

Do góry