Hej! Tydzień temu byłam u ginekologa i okazało się, że szyjka się trochę skróciła i ma 2,76 cm. Lekarz kazał się oszczędzać, brać Luteinę dopochwowa 100 mg x 3, Nospe Max x 2 i Aspargin x 2. Po wizycie kilka razy dziennie zaczął twardnieć mi brzuch, na kilka sekund i przechodziło. Dzis jestem w 30 tygodniu i byłam na prenatalnych, ale u innego ginekologa. Przy okazji poprosiłam o zbadanie szyjki - dziś ma 2,17. Czyli w tydzień się tak mocno skróciła. Powiedział, ze mam nakaz leżenia, bo nawet tona leków nie pomoże, jeśli nie będę leżeć. Za tydzień mam wizytę u lekarza prowadzącego. Boję się, co mnie czeka. Czy ktoś był w podobnej sytuacji i szyjka sie zatrzymala? Czy to przez te napinanie brzucha sie skraca ? Nie wiem, co robić…mega się boję…
reklama
AScarlett
Moderator
W 19tc przy badaniu okazało się, że mam szyjkę 25mm - pierwszy raz mierzona. Wcześniej slyszlaam tylko, że ładna, dluga i zamknięta. Mimo granicznej długości, nadal była twarda I zamknięta. Dostałam 2x dziennie luteine, magnez 6 tabletek i oszczędny tryb życia- ale nie leżenie. Szyjka się trzymała do 30tc - długość 18mm, nadal zamknięta. Lekarze zastanawiali się nad sterydami i szpitalem, ale jako że szyjka dalej trzymała- nadal te same zalecenia, czyli luteina, magnez i oszczędzanie się. Jutro wybiją mi 37tc i na poród się nie zapowiada. Szyjka nadal zamknięta, chociaż już miękka.Hej! Tydzień temu byłam u ginekologa i okazało się, że szyjka się trochę skróciła i ma 2,76 cm. Lekarz kazał się oszczędzać, brać Luteinę dopochwowa 100 mg x 3, Nospe Max x 2 i Aspargin x 2. Po wizycie kilka razy dziennie zaczął twardnieć mi brzuch, na kilka sekund i przechodziło. Dzis jestem w 30 tygodniu i byłam na prenatalnych, ale u innego ginekologa. Przy okazji poprosiłam o zbadanie szyjki - dziś ma 2,17. Czyli w tydzień się tak mocno skróciła. Powiedział, ze mam nakaz leżenia, bo nawet tona leków nie pomoże, jeśli nie będę leżeć. Za tydzień mam wizytę u lekarza prowadzącego. Boję się, co mnie czeka. Czy ktoś był w podobnej sytuacji i szyjka sie zatrzymala? Czy to przez te napinanie brzucha sie skraca ? Nie wiem, co robić…mega się boję…
Na twardnienie na pewno brałabym więcej magnezu - ja brałam 6 tabletek, nie miałam żadnych twardnien. Poza długością są też inne paramenty - twardość, zamknięcie, brak "lejka" w szyjce. Na pewno trzeba kontrolować, ale jak na 30tc długość nie jest tragiczna. Nie dźwigaj, oszczędzaj się, wiecej odpoczywaj, ale całkowite leżenie plackiem też- moim zdaniem - jeszcze nie jest niezbędne.
Jaki magnez brałaś ? Tak, wiem że nie jest tragiczna ta długość, lecz martwi mnie tempo w jakim się skróciła niestety ;(W 19tc przy badaniu okazało się, że mam szyjkę 25mm - pierwszy raz mierzona. Wcześniej slyszlaam tylko, że ładna, dluga i zamknięta. Mimo granicznej długości, nadal była twarda I zamknięta. Dostałam 2x dziennie luteine, magnez 6 tabletek i oszczędny tryb życia- ale nie leżenie. Szyjka się trzymała do 30tc - długość 18mm, nadal zamknięta. Lekarze zastanawiali się nad sterydami i szpitalem, ale jako że szyjka dalej trzymała- nadal te same zalecenia, czyli luteina, magnez i oszczędzanie się. Jutro wybiją mi 37tc i na poród się nie zapowiada. Szyjka nadal zamknięta, chociaż już miękka.
Na twardnienie na pewno brałabym więcej magnezu - ja brałam 6 tabletek, nie miałam żadnych twardnien. Poza długością są też inne paramenty - twardość, zamknięcie, brak "lejka" w szyjce. Na pewno trzeba kontrolować, ale jak na 30tc długość nie jest tragiczna. Nie dźwigaj, oszczędzaj się, wiecej odpoczywaj, ale całkowite leżenie plackiem też- moim zdaniem - jeszcze nie jest niezbędne.
AScarlett
Moderator
Wiesz co, czasami zależy jak się przylozy głowice- aż tak spektakularne skrócenie to nie jest jeszcze mi w badaniu tydzień po tygodniu była różnica 1.5mm.Jaki magnez brałaś ? Tak, wiem że nie jest tragiczna ta długość, lecz martwi mnie tempo w jakim się skróciła niestety ;(
Brałam Pueria czysty magnez.
Lady Loka
Fanka BB :)
Jeden rabin powie tak, drugi rabin powie nie
Generalnie jak tu na forum patrzę, to większość dziewczyn wytrzymuje do końca. Więc statystyka jest po Twojej stronie.
Zapytaj lekarza o podanie sterydów, neuroprotekcję dla dziecka i ewentualnie pessar, zebyto trochę odciążyć.
Ze swojej strony mogę tylko powiedzieć, ze 30tc to jest naprawdę ładny tydzień dla ewentualnego wcześniaka chociaż trzymam kciuki, żsby wysiedział do końca.
Generalnie jak tu na forum patrzę, to większość dziewczyn wytrzymuje do końca. Więc statystyka jest po Twojej stronie.
Zapytaj lekarza o podanie sterydów, neuroprotekcję dla dziecka i ewentualnie pessar, zebyto trochę odciążyć.
Ze swojej strony mogę tylko powiedzieć, ze 30tc to jest naprawdę ładny tydzień dla ewentualnego wcześniaka chociaż trzymam kciuki, żsby wysiedział do końca.
VERONICA89
gratulacjeW 19tc przy badaniu okazało się, że mam szyjkę 25mm - pierwszy raz mierzona. Wcześniej slyszlaam tylko, że ładna, dluga i zamknięta. Mimo granicznej długości, nadal była twarda I zamknięta. Dostałam 2x dziennie luteine, magnez 6 tabletek i oszczędny tryb życia- ale nie leżenie. Szyjka się trzymała do 30tc - długość 18mm, nadal zamknięta. Lekarze zastanawiali się nad sterydami i szpitalem, ale jako że szyjka dalej trzymała- nadal te same zalecenia, czyli luteina, magnez i oszczędzanie się. Jutro wybiją mi 37tc i na poród się nie zapowiada. Szyjka nadal zamknięta, chociaż już miękka.
Ps. Byłaś z nami na grupie " grudniowe mamy 2023"
AScarlett
Moderator
Bylam ;( Ostatecznie się udało/zaraz się być mama marcową 2024gratulacje
Ps. Byłaś z nami na grupie " grudniowe mamy 2023"
Na pewno zapytam ehh, musi wysiedzieć jeszcze trochęJeden rabin powie tak, drugi rabin powie nie
hemoglobina
Moderator
Ja od 28tc miałam rozwarcie na 1,5 cm, zgładzoną szyjkę, na tym jakimś cudem trzymał się pessar. Mimo leżenia szyjka się skracała. Potem było już 4 cm rozwarcia, zdjęty pessar w 37tc i 5 cm rozwarcia i syn urodził się w 40tc. Brałam magnez i luteinę dopochwowo. No i leżałam cały czas.
reklama
Carolina123
Na 3 prenatalnych miałam 25 mm tydzień później już tylko 20. Wprowadziłam dosyć oszczędny tryb życia, luteina, magnez, nospa. Dotrwaliśmy do 37 tygodnia, zaczęły sączyć się wody. 4 dni przed porodem byłam na wizycie szyjka zamknięta, 20mm. Generalnie do bodajże 32 tygodnia zakładają pessar. Może spróbuj skontaktować się z lekarzem, może zrobi Ci posiew i da skierowanie na pessar. Zakładają też chyba przy szyjce nie krótszej niż 20 mm.
Podziel się: