reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Skracająca się szyjka w ciąży

Mój lekarz zalecił mi oszczędny tryb życia i luteinę przy szyjce 3,4 bo skróciła się przez 2 tyg. o centymetr. Najważniejsze jest obserwować tendencje.
U mnie dodatkowo szyjka jest bardzo elastyczna i pojawil się lejek stąd taka ostrożność lekarza.
Ja mam podobno twardą i zamkniętą może dlatego nie panikował... I biorę 300mg luteiny dopochwowo jeszcze ale to od samego in vitro biorę

reklama
Ja mam 2x1. Taka mi zapisał dawkę i po 2 tyg. Miałam kontrolę czy to wystarcza. Szyjka się w tym czasie nie skróciła więc dawka została bez zmian.
To super, ulga 😃 Ja od samego początku biorę luteinę ale brałam 1x2 i mi zwiększył teraz. A jak masz teraz? Czy lekarz cały czas sprawdza jak sytuacja? Ja się trochę przestraszyłam jak wyszłam od lekarza bo oczywiście weszłam na neta i zaczęłam czytać. Ale dobrze ze jest takie coś jak forum, i człowiek dowie się od innych i na prawdę się trochę uspokoi 🙏

To super, ulga 😃 Ja od samego początku biorę luteinę ale brałam 1x2 i mi zwiększył teraz. A jak masz teraz? Czy lekarz cały czas sprawdza jak sytuacja? Ja się trochę przestraszyłam jak wyszłam od lekarza bo oczywiście weszłam na neta i zaczęłam czytać. Ale dobrze ze jest takie coś jak forum, i człowiek dowie się od innych i na prawdę się trochę uspokoi 🙏
Tak. Mam wizyty co 3 tygodnie i mam sprawdzana szyjkę.
Ja teraz jestem w 30tc, ale od początku mam zalecany dość oszczędny tryb życia. Jak nie krwiak na początku, to od kilku tygodni szyjka. Ale jak ja to mówię tryb leniwej księżniczki działa więc najważniejsze że córeczka rośnie zdrowo.

Tak. Mam wizyty co 3 tygodnie i mam sprawdzana szyjkę.
Ja teraz jestem w 30tc, ale od początku mam zalecany dość oszczędny tryb życia. Jak nie krwiak na początku, to od kilku tygodni szyjka. Ale jak ja to mówię tryb leniwej księżniczki działa więc najważniejsze że córeczka rośnie zdrowo.
Najważniejsze ❤️ Ja tez miałam krwiaka na początku ciazy

Szyjka skróciła mi się okolo 24tyg, tylko nie pamiętam ile miala cos kolo 3cm, jak mialam troszkę mniej niż 3 dostałam sterydy na plucka, lezalam 4 miesiące praktycznie nie wstając z lozka, w 35 tyg wstalam i funkcjonowałam normalnie po 2 tygodniach urodziłam w 37, myślę, że lezenie dużo mi dalo,
to jak się będzie skracać zależy od kobiety i jej organizmu, u mnie szyjka leci w mig a rozwarcie robi się w dosłownie chwilę, ale są też kobiety którym skraca się szyjka i mogą normalnie funkcjonować i nic nie będzie się działo :)
Problem szyjkowy jest bardzo czestym problemem w ciąży
lekarz napewno będzie obserwować jak szybko szyjka się skraca

reklama
Szyjka skróciła mi się okolo 24tyg, tylko nie pamiętam ile miala cos kolo 3cm, jak mialam troszkę mniej niż 3 dostałam sterydy na plucka, lezalam 4 miesiące praktycznie nie wstając z lozka, w 35 tyg wstalam i funkcjonowałam normalnie po 2 tygodniach urodziłam w 37, myślę, że lezenie dużo mi dalo,
to jak się będzie skracać zależy od kobiety i jej organizmu, u mnie szyjka leci w mig a rozwarcie robi się w dosłownie chwilę, ale są też kobiety którym skraca się szyjka i mogą normalnie funkcjonować i nic nie będzie się działo :)
Problem szyjkowy jest bardzo czestym problemem w ciąży
lekarz napewno będzie obserwować jak szybko szyjka się skraca
Trochę mnie uspokoiłyście, bo mega się zmartwiłam po tej wizycie. Próbuje dużo odpoczywać, zobaczymy jak będzie za dwa tyg i co on na to będzie mówił

Do góry