reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Skracająca się szyjka w ciąży

Imagi_nacja

Fanka BB :)
Hej

Jestem w 17tygodniu ciazy, dzisiaj będąc na usg lekarz stwierdził ze szyjka jest na granicy normy jest od 3-5 a ja mam 3,25. Na razie jest Ok, jednak co się zadzieje jak się więcej skróci? Da się to zatrzymać?

reklama
Hej

Jestem w 17tygodniu ciazy, dzisiaj będąc na usg lekarz stwierdził ze szyjka jest na granicy normy jest od 3-5 a ja mam 3,25. Na razie jest Ok, jednak co się zadzieje jak się więcej skróci? Da się to zatrzymać?
Miałam problemy ze skracającą się szyjką w poprzedniej ciąży (mialam założony pessar, poród wywoływany w dniu terminu) i w obecnej tez mam ten sam problem. Na ostatniej wizycie szyjka miała 2,4 cm, mam zalecany oszczędny tryb życia, ale nie muszę leżeć cały czas. Aktualnie jestem w 28 Tc. Dziwne normy podał Ci lekarz, bo mi zawsze powtarzali, że norma zaczyna się od 2,5 cm. Na wcześniejszej wizycie moja miala 3,4 cm i było idealnie :)

Miałam problemy ze skracającą się szyjką w poprzedniej ciąży (mialam założony pessar, poród wywoływany w dniu terminu) i w obecnej tez mam ten sam problem. Na ostatniej wizycie szyjka miała 2,4 cm, mam zalecany oszczędny tryb życia, ale nie muszę leżeć cały czas. Aktualnie jestem w 28 Tc. Dziwne normy podał Ci lekarz, bo mi zawsze powtarzali, że norma zaczyna się od 2,5 cm. Na wcześniejszej wizycie moja miala 3,4 cm i było idealnie :)
Mój błąd, przeczytałam na necie gdzieś ze do 3 jest norma a później na kolejnej stronie ze do 2,5 😃 Ja tez jestem na L4, ale lekarz nie mówił ze mam leżeć plackiem, choć nie powiem na pewno więcej będę odpoczywać. Za dwa tyg kontrol i zobaczymy czy jest Ok czy spadło. Pewnie gdyby spadło to na pewno zdecyduje się od razu na założenie tego pessara. Byle by z dzieciątkami było Ok 🙏

Hej

Hej ja obecnie 19tc i miałam tylko raz mierzoną wczoraj i mam 2,9cm. Lekarz nie kazał leżeć i nawet pozwolił na współżycie twierdząc że jest jak najbardziej okej 🤔 ale ja oczywiście z przywileju nie skorzystam i bardzo się boję bo czuję kłucia i bóle jakby w szyjce 😔 martwię się, że będzie się ona skracała za szybko...

Hej ja obecnie 19tc i miałam tylko raz mierzoną wczoraj i mam 2,9cm. Lekarz nie kazał leżeć i nawet pozwolił na współżycie twierdząc że jest jak najbardziej okej 🤔 ale ja oczywiście z przywileju nie skorzystam i bardzo się boję bo czuję kłucia i bóle jakby w szyjce 😔 martwię się, że będzie się ona skracała za szybko...
Ja tez się dzisiaj bardzo zmartwiłam, jak lekarz powiedział ze jest „na granicy normy” Boje się bo to dopiero 17 tydzień ciazy, a gdzie tam do końca… jednak chyba przy 2,5 zakładają właśnie ten pessar. Pewnie do kolejnej wizyty będę o tym myśleć. Ja nie mam żadnych kłuć, jedynie co to pare dni temu w jeden dzień bolało mnie podbrzusze 🤷‍♀️ Ale po pół h przeszło

Ja tez się dzisiaj bardzo zmartwiłam, jak lekarz powiedział ze jest „na granicy normy” Boje się bo to dopiero 17 tydzień ciazy, a gdzie tam do końca… jednak chyba przy 2,5 zakładają właśnie ten pessar. Pewnie do kolejnej wizyty będę o tym myśleć. Ja nie mam żadnych kłuć, jedynie co to pare dni temu w jeden dzień bolało mnie podbrzusze 🤷‍♀️ Ale po pół h przeszło
Twój twierdzi, że na granicy normy a mój olał totalnie chociaż mam kłucia i boleści 🤔🤦 Ty się nie martw na zapas kochana, masz dobrą długość ja to zaczynam poważnie srać ogniem... Kiedy masz następną wizytę? Ja dopiero za miesiąc ale umówiłam się do innego lekarza bo się martwię szybciej...

Twój twierdzi, że na granicy normy a mój olał totalnie chociaż mam kłucia i boleści 🤔🤦 Ty się nie martw na zapas kochana, masz dobrą długość ja to zaczynam poważnie srać ogniem... Kiedy masz następną wizytę? Ja dopiero za miesiąc ale umówiłam się do innego lekarza bo się martwię szybciej...
Mój lekarz zalecił mi oszczędny tryb życia i luteinę przy szyjce 3,4 bo skróciła się przez 2 tyg. o centymetr. Najważniejsze jest obserwować tendencje.
U mnie dodatkowo szyjka jest bardzo elastyczna i pojawil się lejek stąd taka ostrożność lekarza.

Mam za dwa tygodnie. Tak myśle ze warto żebyś szła wcześniej zbadać, ta szyjka to nie jest taka mało ważna bo kurcze dzięki niej się ciąża trzyma, a jednak my mamy do końca ciazy jeszcze ponad polowe

Mój lekarz zalecił mi oszczędny tryb życia i luteinę przy szyjce 3,4 bo skróciła się przez 2 tyg. o centymetr. Najważniejsze jest obserwować tendencje.
U mnie dodatkowo szyjka jest bardzo elastyczna i pojawil się lejek stąd taka ostrożność lekarza.
Tez biorę luteine. A jak ją masz przyjmować? Ja mam 2x2 i magnez

reklama
Do góry