reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Skoki ciśnienia pod koniec ciąży

I karmiłaś w tym czasie maluszka piersią? Nie było przeciwskazan?

Na chłopski rozum jest to lek, który bierzesz w ciąży kiedy dziecko ma wspólny obieg krwi z Tobą, a miałby być niekompatybilny kiedy dziecko już z Tobą tego obiegu nie ma i jest dodatkowo przefiltrowany przez Twoją i dziecka wątrobę?

reklama
Kardiolog w zaleceniach napisał tez, ze gdyby ciśnienie się nie normowało, to mogę zwiększyć dawkę metocardu z 0,5 tabl. Do 1 i zwiększyć dawkowanie dopegytu do 3X2 tabletki.
Może po prostu rzeczywiscie zwiększę na razie dopegyt, a jak to nic nie zmieni to wdrożę metocard….

Kardiolog w zaleceniach napisał tez, ze gdyby ciśnienie się nie normowało, to mogę zwiększyć dawkę metocardu z 0,5 tabl. Do 1 i zwiększyć dawkowanie dopegytu do 3X2 tabletki.
Może po prostu rzeczywiscie zwiększę na razie dopegyt, a jak to nic nie zmieni to wdrożę metocard….
Napisalam Ci, że metocard jest bezpieczny przy kp. Noe musisz się zastanawiać.

Metocard jest bezpieczny przy kp.
Na stronie e-lactancia sa wiarygodne dane oraz podane zrodla tych informacji o lekach. Mozesz polegac na tej stronie.
Skoro lekarz ci przepisal, a mimo Dopegytu masz skoki to wez i ten Metocard. Lekarze niekoniecznie maja aktualna wiedze na temat kp.

Moje drogie jestem po wizycie u kardiologa, ciśnienie w gabinecie nawet dobre 136/63-po wypoczynku w ciągu dnia rzeczywiście czułam się lepiej.
EKG dobre, serce osłuchane bez szmerów.
Lekarz zostawił mi dopegyt 3X1 tabletka i dodatkowo przepisał metocard.
Czy któraś z was brała ten lek przy KP?
Podobno nie jest on do końca wskazany dla mam karmiących piersią, może wpływać na serduszko maluszka.
Zastanawiam się, czy nie skonsultować tego jeszcze z innym lekarzem tylko nie bardzo wiem do kogo się udać. Internisty, pediatry czy ginekologa, który rozpoczął dawkowanie dopegytu? Kto was pozniej prowadził po porodzie w tych sprawach?
Jakie jeszcze można przeprowadzić badania? Słyszałam coś o badaniu nerek, tarczycy? Co to za badania konkretnie?

Kardiolog powiedział, że wszystko może się unormować za 2, 3 tygodnie, po prostu taki jest teraz okres, ze ciało przechodzi różne zmiany i dostaje w kość. Co do holtera to jak nadal będzie źle to można zrobić taki monitoring.

Tak brałam przez 3 tygodnie po porodzie, na początku 2x1 a w trzecim tygodniu 2x0.5.

Do góry