a teraz dodam kilka przepisów które znalazłam w internecie
niestety jeszcze nie miałam przyjemności ich wypróbowania... ale zamieszczam je - może któreś się przyda
Szarlotka "NIC"
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 szklanka kaszy manny
masło lub margaryna bezmleczna (polecam RAMĘ Olivio)
łyżeczka proszku do pieczenia
1kg jabłek, ewentualnie cynamon, trochę cukru (jabłka zetrzeć na tarce jarzynowej, odcisnąć trochę soku i dodać cukier i ew. cynamon)
Mąkę, cukier i kaszkę manną wymieszać.
Tortownicę wysmarować tłuszczem, odmierzyć 1 szklankę "suchej mieszanki" i wsypać na dno formy, następnie wyłożyć na to połowę przygotowanych jabłek, zasypać 2-gą szklanką "mieszanki" na to resztę jabłek, i na jabłka wysypać resztę mieszanki. Na ostatnią warstwę mieszanki położyć podzielone na drobne kawałeczki masła lub margaryny - piec na dobrze złoty kolor.
Danie z jednego gara (naczynie żaroodporne)
- wrzucam ryż, taki suchy, surowy, do naczynia
- układam sobie na ryżu łapy kurze, oczywiście umyte, posolone i popieprzone
- całość zalewam bulionem albo np. pomidorami z puszki i do piekarnika
220 stopni – 40 min
Jeszcze można poukładać trochę warzyw - kawałki papryki i cebulki, pieczarki, pomidorki. Można również zrezygnować z ryżu, tylko dać te warzywa (albo np. kawałki jabłuszka) i pokrojone na kawałki ziemniaczki.
Można do kury zrobić w garnuszku marynatę z oliwy, miodku i przypraw (na ciepło, żeby się składniki połączyły)
Pulpety z mięsa mielonego
Z mięsa mielonego (dozwolonego) uformować pulpeciki, wrzucam na gotującą się pomidorowa (można wykorzystać pomidory w puszce), gotuje chwile i jak mięsko jest juz miękkie to wyciągam pulpeciki, zagęszczam ta "pomidorowkę" woda i mąką, z powrotem wrzucam pulpeciki, zostawiam pod przykryciem, ale juz nie gotuje.
Pasztet
Dozwolone mięska i warzywa dusisz do miękkości z solą, pieprzem, jeśli możesz to listek i ziele angielskie. Przestudzasz, mielisz 3 razy. Dosypujesz 1 łyżkę mąki ziemniaczanej na 1 kg mięsa i kleiku ryżowego tyle, aż będzie miało gęstawą konsystencję i nie będzie się kleiło bardzo do rąk. Pieczesz w 180 stopniach aż zezłoci się na wierzchu i włożony patyczek wyjdzie nieoblepiony. Studzisz, dzielisz na porcje, zamrażasz. Możesz przed pieczeniem na wierzchu posmarować oliwą-będzie miał piękną skórkę złocistą
Mięsko z owocami
woreczek ryżu, na to gotowany indyk (bądź inne dozwolone mięsko) posypany słodką papryką, na to jabłko posypane cynamonem i na to pokrojony banan. Wszystko zapiec w żaroodpornym naczyniu.
Racuchy drożdżowe
4 średniej wielkości jabłka
4 łyżki cukru
4 czubate łyżki mąki kukurydzianej
8 niezbyt płaskich łyżek mąki pszennej
1 dag drożdży
0,5 szkl ciepłej wody
Drożdże rozrabiamy z odrobiną cukru, mąki i ciepłej wody, odstawiamy aż podrosną. Jabłka trzemy na tarce o dużych oczkach, dodajemy cukier i mieszamy. Dodajemy obie mąki i wyrośnięte odrobinę drożdze. Mieszamy i dolewamy tyle ciepłej wody aby ciasto miało konsystencję ciasta na placki ziemniaczane (ilość wody zależna od soczystości jabłek)Odstawiamy i dajemy odpocząć ok 20 minut. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
Jeśli używasz drożdży instant wsyp płaską łyżeczkę.