reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Skaza białkowa u noworodka

U

użytkownik 167877

Gość
Kochane mam problem. Moj synek ma 2 i pol tyg . Odkad sie urodzil ciagle placze . Mysialam go odstawic od piersi bo po moim pokarmie byla masakra.. Jest teraz na bebilon comfort. Ewidentnie boli go brzuszek. Nie w soposob kolkowy bo nie ma napadu i koniec. Tylko to trwa ciagle. W szczegolnosci po jedzeniu . I przy zalawianiu. Kupki robi super i gazy schodza. Nawet wydaje mi sie ze ma biegunke bo na mm robi ciagle kupy. Zolte i wodniste jak na piersi . Bylam u lekarza dostalam debridat. Podaje mu tez probiotyk. Syrop nic nie daje. A malemu wyskoczylo troche krostek na buzi . I wtedy olsnilo mnie ze mialam skaze bialkowa a ona w duzej mierze jest dziedziczna. Do lekarza mam za poltorej tyg wykonczymy sie chyba . Chcialam sie was zapytać jak wyglada diagnoza skazy bialkowej ? Dostane skierowanie na jakies badanie czy cos? Jak zmienie mleko to po jakim czasie malemu przejda te bole? Mialyscie podobny problem? Ze skaza od urodzenia i praktycznie bez krostek tylko z bolem brzucha. Juz nie wiem co robic. Tak mi szkoda synka. Boje sie ze lekarz powie ze wymyślam bo maly nie ma duzej wysypki a bol brzuszka.

reklama
reklama
Ja nie mialam nigdy do czynienia ze skaza ale wiem jedno jest wiele różnych przypadków o których nie mamy pojęcia o których w książkach nie piszą ze po prostu kobieta z jakiejś istotnej przyczyny nie powinna kp mimo że to najlepszy pokarm jaki możemy sobie wyobrazić...
Na miejscu autorki posta na pewno bym sprawdziła i poradziła się opini kilku lekarzy zanim odstawilabym dziecko od piersi... ale rozumiem autorkę dziecko jest maleńkie ona wykończona fizycznie i psychicznie chciała się poradzić osoby wykwalifikowanej w tym kierunku i jej posłuchała i przestała kp. Ja rozumiem bo wiem jak się czuje matka która nie może pomóc płaczącemu dziecku wszystko by zrobiła jedli byłaby jakakolwiek szansa na złagodzenie dolegliwości...

Ja nie mialam nigdy do czynienia ze skaza ale wiem jedno jest wiele różnych przypadków o których nie mamy pojęcia o których w książkach nie piszą ze po prostu kobieta z jakiejś istotnej przyczyny nie powinna kp mimo że to najlepszy pokarm jaki możemy sobie wyobrazić...
Na miejscu autorki posta na pewno bym sprawdziła i poradziła się opini kilku lekarzy zanim odstawilabym dziecko od piersi... ale rozumiem autorkę dziecko jest maleńkie ona wykończona fizycznie i psychicznie chciała się poradzić osoby wykwalifikowanej w tym kierunku i jej posłuchała i przestała kp. Ja rozumiem bo wiem jak się czuje matka która nie może pomóc płaczącemu dziecku wszystko by zrobiła jedli byłaby jakakolwiek szansa na złagodzenie dolegliwości...
Widac nie bardzo wykwalifikowana:(

Kochane mam problem. Moj synek ma 2 i pol tyg . Odkad sie urodzil ciagle placze . Mysialam go odstawic od piersi bo po moim pokarmie byla masakra.. Jest teraz na bebilon comfort. Ewidentnie boli go brzuszek. Nie w soposob kolkowy bo nie ma napadu i koniec. Tylko to trwa ciagle. W szczegolnosci po jedzeniu . I przy zalawianiu. Kupki robi super i gazy schodza. Nawet wydaje mi sie ze ma biegunke bo na mm robi ciagle kupy. Zolte i wodniste jak na piersi . Bylam u lekarza dostalam debridat. Podaje mu tez probiotyk. Syrop nic nie daje. A malemu wyskoczylo troche krostek na buzi . I wtedy olsnilo mnie ze mialam skaze bialkowa a ona w duzej mierze jest dziedziczna. Do lekarza mam za poltorej tyg wykonczymy sie chyba . Chcialam sie was zapytać jak wyglada diagnoza skazy bialkowej ? Dostane skierowanie na jakies badanie czy cos? Jak zmienie mleko to po jakim czasie malemu przejda te bole? Mialyscie podobny problem? Ze skaza od urodzenia i praktycznie bez krostek tylko z bolem brzucha. Juz nie wiem co robic. Tak mi szkoda synka. Boje sie ze lekarz powie ze wymyślam bo maly nie ma duzej wysypki a bol brzuszka.
Moja się nie najada tez cyckiem i potem płacz więc mam Bebiko daje jej ma trochę zaparcia nie zrobi mi kupki przez 1 Dzien i potem robi raz tak raz tak...

Moja się nie najada tez cyckiem i potem płacz więc mam Bebiko daje jej ma trochę zaparcia nie zrobi mi kupki przez 1 Dzien i potem robi raz tak raz tak...
Masz slaba wiedze o karmieniu piersią.
Odwiedz sobie blog hafija i poczytaj.
Pokarm dostosowuje sie do potrzeb dziecka na kazdym etapie..
Dziecko na poczatku wisi 24 h i to jest normlane bo to to jest wlasnie kp
Karmienie na zadanie.
Dajesz kiedy dziecko chce nie kiedy Ty chcesz albo z zegarkiem na reku.
Taki dzidizus ma maly zoladek a mleko mamy sie szybko trawi modyfikowane zapycha na dluze i tyle zadna filozofia.
Dziecko ma tez potrzebe ssania i bliskości.
Czasem chce sobie powisiec przy mamie
Pozniej to minie trzeba przeczekać a nie dziecko butelka zapychac bez potrzeby..
Moj syn wisial mi na poczatku teraz 5 min i najedzony.
Jak ktos pisze ze dokarmia bo dziecko sie nie najada to smiac mi sie chce dajesz nawet 10 razy w ciągu godziny jak dziecko chce.
Szybko sie pozegnasz z laktacja jak mm dajesz.
Jak dziecko dobrze przybiera moczy pieluszke to znaczy ze sie najada.
Na poczatku kupka moze byc po kazdym karmieniu piersa
A kupki po jakims czasie dziecko na piersi moze nie robic kilka dni bo jak dojrzeja jelitka to mleko mamy wchlania sie w calosci w przeciwieństwie do mm.
I madrze ze dziecko ma zaparcia zaparcia o ile je ma po mm a Ty dalej dajesz.

Noworodki płaczą. Przeszły ogromny szok, wielką zmianę. Muszą się dostosować do nowych warunków. Brzuszki do tej pory nie musiały trawić, uczą się, dojrzewają. Tak samo pozostałe układy. Krostki na twarzy to pewnie zwykły trądzik.
To są normalne przejściowe rzeczy, nie ma co się doszukiwać ciągle problemów, pakować leki ect.

A a propos najadania się mlekiem matki. Jeśli jest dostawiane prawidłowo, ssie poprawnie i na każde żądanie, jeśli matka i dziecko są zdrowi, to nie ma mocy by się nie najadało... Daje się pierś na każde kwęknięcie bo zaspokaja ona każdą potrzebę noworodka. Bezpieczeństwo, głód, pragnienie, nudę. Takie prawo noworodków.
Człowiek jako jedyny z ssaków kombinuje...
Ciekawostka - Link do: Człowiek potrafi popsuć laktację nawet małpie

Noworodki płaczą. Przeszły ogromny szok, wielką zmianę. Muszą się dostosować do nowych warunków. Brzuszki do tej pory nie musiały trawić, uczą się, dojrzewają. Tak samo pozostałe układy. Krostki na twarzy to pewnie zwykły trądzik.
To są normalne przejściowe rzeczy, nie ma co się doszukiwać ciągle problemów, pakować leki ect.

A a propos najadania się mlekiem matki. Jeśli jest dostawiane prawidłowo, ssie poprawnie i na każde żądanie, jeśli matka i dziecko są zdrowi, to nie ma mocy by się nie najadało... Daje się pierś na każde kwęknięcie bo zaspokaja ona każdą potrzebę noworodka. Bezpieczeństwo, głód, pragnienie, nudę. Takie prawo noworodków.
Człowiek jako jedyny z ssaków kombinuje...
Ciekawostka - Link do: Człowiek potrafi popsuć laktację nawet
Fajny jest ten obrazek jak malpa karmi mala małpke i mowi ze chyba musi dokarmic ja mlekiem zyrafy xD

reklama
Do góry