reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniowe Mamy 2025

reklama
Ja tam nie wiem co to w ogóle nudności i oby tak zostało! W pierwszej ciąży, która trwała do 9 tygodnia też zero nudności. A biorę dziennie dodatkowe dawki proga także no chyba nic mnie nie ruszy 😃😃 oby!
Pozazdrościć 😃 i oby tak zostało 🤞
Ja w tej poprzedniej ciąży brałam dużo progesteronu i bardzo mi dowalał, jak zmniejszałam dawkę to mdłosci były do przeżycia, ale w większości nie dało się normalnie funkcjonować. Mam cicha nadzieję że tym razem obejdzie się bez progesteronu 🙏

Ja biorę 5 mg dziennie od kilku lat. Napisz priv jak masz jakieś info to może zmienię suplementację

Taka dawka mnie zmiotła. Brałam kilka lat, robiłam przerwy, ale i tak. Objawy miałam długo, ale tego nie łączyłam. Ogólnie zależy czy bierzesz formę metylowaną czy chlorowodorek pirydoksyny. To drugie szkodzi nawet w małych dawkach, bo paradoksalnie blokuje wchłanianie b6 z pożywienia i ona zaczyna się odkładać najpierw w mięśniach (co jest prawidłowe), a potem jak w mięśniach skończy się miejsce, to zaczyna odkładać się w nerwach i je niszczy. Jest oczywiście dużo składowych, dlaczego jedni biorą i jest ok dłużej, a inny mają problem. To jest temat na książkę, więc tylko zaznaczam problem, ale nie jestem w stanie tego tu rozwijać i myślę zresztą, że to nie miejsce na to. Po prostu trzeba się obserwować. Często zaczyna się kreceniem w głowie, mrowieniem i drętwieniem kończyn, brakiem czucia na małych powierzchniach skóry, arytmia serca, problemami z motoryka jelit. Można mieć jeden objaw, można komplet, można też mieć więcej atrakcji.

Dobra, kończę bo nie chce robić offtopa.

W temacie ciąży dziś niestety czuję się jak kupa. Mecze się strasznie. Idealnie na Święta 😄

reklama
Do góry