reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniowe Mamy 2025

Urodziła się zdrowa?

U mnie pierwsza ciąża 🤮 do 7 miesiaca włacznie, wtedy nie bylo tych tabletek na wymioty.
Druga bezobjawowa, 3 na początku plamienie przez krwiaka, ale potem też bezobjawowa. 4 bezobjawowa i teraz póki co tez zero objawów.
Mój mąż juz w pracy się pochwalił, chce powiedzieć rodzicom jak w Pl będziemy, ale ja Go stopuje, bo jeszcze nie mielismy wizyty u lekarza i dopóki nie zobaczę ❤️ nie chcę nikomu mówić

Czy są tu jakieś mamusie mieszkające w De?
Nie ,potwierdził się zespół Downa i wada serca . W czerwcu miała korektę serca . Pierwszy rok cały po szpitalach ale teraz już świetnie sobie radzi ,rehabilitację i ćwiczenia w domu dużo dają . ☺️

reklama
Dziewczyny, orientuje się któraś czy na umowie o pracę, żeby pójść na płatne L4 liczy się 30 dni od podpisania umowy czy 30 dni przepracowanych i jaka kwota jest wypłacana? Podstawa czy np jak będę mieć dodatki w tym miesiącu to podniesie to wypłatę na L4? W związku z zawodem wcześniej pracowałam i miałam przejściowe 1.5mies bezrobocia.
Zależy czy ten dodatek jest odprowadzany do zusu. Jeśli nie ma go w brutto to raczej nie ma. ;)
30dni przepracowanych.
No i musisz się liczyć z tym że mogą wstrzymać Ci wypłatę żeby sprawdzić wiarygodność zatrudnienia... miesiąc to bardzo krótko.

A jeszcze mi się nasunęło pytanie przepracowane to faktycznie te co będę w pracy typu pn-pt czy weekendy też wchodzą w te 30 dni? Przepraszam,że tak dopytuje,ale nudnosci są okropne i mimo,że chce pracować to jest to męczarnia

My planujemy powiedzieć w wigilie/ pierwszy dzień świat. Mamy kupiona specjalna koszulkę dla młodego wiec powinni sami domyślić się 🤣 mam dzisiaj już trochę stresa czy wszystko jest w porządku . Wizyta dopiero jutro po 15. Może coś na wcześniej uda mi się dorwać w ciągu dnia 🫣
Też tak zaplanowaliśmy ale tylko moim rodzicom 😄 w większym gronie mamy zamiar siedzieć cicho 😆 moj roczniak ma body „zostanę starszym bratem” i ma się w nich zaprezentować 😂 tez się stresuje jutrzejsza wizyta, oby wszystko było dobrze 🙏

My nie mówimy, partner jest przeciwko. Powiedział że jak bardzo chce to możemy powiedzieć u mnie, ale on nie planuje swojej rodzinie nic mówić. Więc czekamy
U nas jest tak samo , nie wszyscy wiedzą , odemnie z rodziny tylko 5 osób, a od strony męża nikt nie wie . Teściowa przylatuje w lipcu więc jak przyjedzie to się dowie 🤣 mam nadzieję że nie urodzę wtedy z nerwów przez nią 🤣🫣

Ja to bym nie wytrzymała żeby przyjaciółce nie powiedzieć 🫣 Po ostatnim poronieniu miałam najpierw do siebie żal, że powiedziałam wszystkim, a pozniej jak odetchnęłam doszłam do wniosku, że dlaczego miałabym się nie cieszyć i nie dzielić szczęściem z innymi? Poza tym poronienie to nie powód do wstydu. Wiadomo nie każdy musi o tym wiedzieć, ale też ze względu na to, że robi się z tego taką tajemnicę to ja np nie miałam pojęcia, że traci się tak wiele ciąż zanim nie straciłam swojej.
Także powiedziałam już kilku osobom 😃

reklama
My w pierwszej ciąży powiedzieliśmy rodzicom zaraz po pozytywnym wyniku testu bo były święta wielkanocne i chcieliśmy zrobić im niespodziankę 😀 a teraz czekamy na wigilię żeby znów zrobić prezent 😆

Do góry