reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpień 2007 - wątek ogólny

hej dziewczyny
kurka ale dzisiaj skwarek:szok:

Naur ja jestem niedaleko Opola,wiec do sopotu mam okolo 600 km i jakies z 8 godzin jazdy,tylko ze my zawsze wyjezdzamy w nocy,nie wiem ale kurcze bardzo chce jechac i trohe odpoczac.jazda to dla mnie nie problem,my bardzo duzo jezdzimy,ja sie bardziej obawialam upalow i tym co bede robic miedzy godzina 11 a 15 hiiihih bo na plaze to chyba niezabardzo:confused::confused:

reklama
Cześć mamusie!
Ale tu dzis pustki!
KasiaWie niemożliwy ten Twój lekarz, moze miał zły dzień ale i tak go to nietłumaczy, ja ciężko znosze jazde samochodem i niewybieramy sie w tym roku nad morze, jeśli dobrze sie czujesz to przemysl swój wyjazd z mężem tylko te upały czy sobie poradzisz,
Naur ja trzymam kciuki za Ciebie i wierze ze jakoś bedzie dobrze tylko niesłuchaj tych bab na patologii sama jesteś doświadczona i wiesz jak to jest,mam nadzieje ze Julka lepiej sie czuje,
U mnie w domku chłodno na dworzu tropiki także, mam dzis gość jeden to nawet niezykły może sie źle wyraziłam bo przychodzi teść ze swoją pania i ksiądź który w tamtym udzielał nam ślubu bardzo sie z tego powodu ciesze. Mój mały coraz wiecej broi w brzuszku choc dzis przez ta pogodę chyba odpoczywa a i musze sie pochwalić mam juz suwaczek lepiej późno niż wcale a jak zrobic by zawsze sie pojawiał zeby go ciągle nieprzepisywać.
Pozdrawiamy!:-)

NATALKA wygenerowany BB CODE wpisz w Podpis ( w ustawieniach) i ZATWIERDź PODPIS:-) Ja miałam ten sam problem:tak:
Mój brzuszek dziś podskakuje:-D
PIEWRORóDKI za rok i my będziemy obchodziły to piękne święto!!!!!!!!:happy:

W zasadzie to dzień mamy możecie już obchodzić, przecież już doświadczacie macierzyństwa. A dla mnie to trzeci dzień mamy już..ale ten czas leci!

Natalka tak jak Sylwia pisze: wklej ten suwak poprostu do podpisu (ustawienia, edytuj profil) i gotowe! Dziękuję za troskę, mam nadzieję że jakoś to pójdzie wszystko, chociaż za kawałek czekolady dałabym się pokroić!! Buuuuu....

Kasia między 11 a 15 możesz iść na kawkę, lody albo coś tam do klimatyzowanej kawiarenki (w Sopoćku przecież pełno) albo siedzieć z książką w cieniu, poza tym jest na plaży jedno miejsce ( w kierunku gdyni) gdzie drzewa rzucają cień a ja wieje to jest całkiem przyjemnie, ja tam z malutką Julką chodziłam. No ale oczywiście to Ty musisz wiedzieć na co masz ochotę i co Ci zrobi dobrze, hihi.

U mnie dzisiaj spokój, Julka odzyzkała apetyt i teraz zajada za dwoje, tylko lekki katarek, ale już teraz jest w ogródku..uff, chociaż jedno zmartwienie z głowy.

Cześć mamusie!
U mnie ciężka noc strasznie było mi duszno, mało spalam zaraz ide sie połozyc moze zasne, wieczór wczorajszy udany i było troche zabawnie, mój mąż ma jutro urodzinki i jeszcze niemam dla niego prezentu jeden mam w brzuszku ale to póżniej jutro rano jade do galerii u nas moze cos wymyśle?
dzięki za pomóc w suwaczku!
Miłej niedzieli dla was kochane!

Witam,na szczescie dzis skwaru nie ma,pogoda sprzyjająca ciężarnym wiec i samopoczucie dopisuje:-).Dostalam wczoraj w prezencie cztery malutkie,przesliczne sukieneczki.Nie moge przestać ich oglądać. Mam nadzieje,ze w srode na usg płeć dzidziusia sie potwierdzi i nie bedzie niespodzianek hihi.

NATALKO mamy suwaczki z tego samego źródła:happy:. Mój poprzedni oszukiwał. Ja też mam kłopoty ze snem, ale to chyba normalne na tym etapie ciąży.
Jak kupuje prezent mężowi oglądam jego bieliznę:zawstydzona/y:, kosmetyki ( czegoś brakuje, coś się kończy np żel pod paszki:laugh2:), albo słucham " wiesz, :tak:muszę sobie kupić...." no i problem z głowy. Mój mąż ma urodzinki 15 lipca, a ja 26- zawsze robimy wspólną imprezkę

CIEKAWOSTKI

DEFINICJA
Problemy z oddychaniem pojawiające się najczęściej od drugiego trymestru ciąży i nasilające w trzecim trymestrze jej trwania.

OBJAWY I PRZEBIEG
Wraz z rozpoczęciem drugiego trymestru ciąży, na skutek zmian hormonalnych powodujących obrzmienie ścian naczyń krwionośnych układu oddechowego oraz spadku napięcia mięśni oskrzeli i płuc, często dochodzi do pojawienia się niewielkich trudności z zaczerpnięciem głębszego oddechu. Ponadto powiększająca się macica powoduje przemieszczanie się narządów wewnętrznych, które uciskając na przeponę wywołują uczucie duszności oraz trudności w oddychaniu. Szczególnie w ósmym miesiącu ciąży, kiedy to macica swoim dnem sięga najwyżej, bo aż pod wyrostek mieczykowaty dolegliwość ta odczuwalna jest najbardziej. Ciężarna macica uciskając przeponę, powoduje, że oddech staje się płytszy i szybszy a ruchy oddechowe stają się znacznie bardziej utrudnione. Szczególnie w sytuacjach związanych ze zwiększonym wysiłkiem fizycznym np. podczas wchodzenia po schodach czy dłuższego spaceru. Problemy z oddychaniem są znacznie bardziej nasilone w przypadku ciąż wielopłodowych. Na ok. tydzień przed porodem brzuch obniża się w związku ze wstawianiem się części przodującej płodu do kanału rodnego, co przynosi znaczą ulgę w oddychaniu. Te fizjologiczne spłycenie oddechu nie oznacza, iż do płodu dociera zmniejszona ilość tlenu. Organizm kobiety ciężarnej odpowiednio przystosowuje się do zachodzących zmian i pozwala na lepsze wykorzystanie tlenu.

WEZWIJ LEKARZA, GDY...
Natychmiast należy skontaktować się z lekarzem w przypadku, gdy duszności pojawią się nagle, a do tego dołączą się takie objawy jak kołatanie serca, uczucie niepokoju, zimne poty, ból w klatce piersiowej. Mogą być to objawy znacznie poważniejszych dolegliwości, które wymagają natychmiastowej interwencji lekarskiej. Poza tym pojawienie się kaszlu, gorączki czy też innych objawów mogących sugerować rozpoczynającą się infekcję górnych dróg oddechowych wymaga pomocy lekarskiej.

LECZENIE DOMOWE
Aby ograniczyć uczucie duszności wywołane uciskiem macicy należy dbać o zachowanie prawidłowej pozycji ciała. Należy unikać garbienia się zarówno podczas siedzenia jak również chodzenia. Siedząc przez dłuższy czas plecy powinny być wyprostowane. W czasie snu należy unikać pozycji leżącej na płasko. Najlepiej, aby była to pozycja półsiedząca. Warto również w tym okresie ciąży znacznie ograniczyć wysiłek fizyczny i więcej czasu przeznaczyć na odpoczynek.

WIĘCEJ INFORMACJI
ciąża | duszności | oddychanie
Materiały zawarte w dziale Specjalista Radzi mają charakter informacyjny i należy je traktować jako dodatkową pomoc przy udzieleniu niezbędnej pomocy choremu oraz jako ewentualny wstęp do leczenia przez specjalistę.
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za efekty zastosowania w praktyce informacji umieszczonych w dziale Specjalista Radzi.

wszędzie objawach tytule
+ wyszukiwanie zaawanso

Dzisiaj u nas za to skwarnie, w nocy była burza i mocno padało, ale nic się nie ochłodziło, od jutra ma być chłodniej.
Julka już zdrowa właściwie, tylko resztka kataru.
A ja jutro rano do lekarza, zobaczę co mi powie, czy da skierowanie do szpitala.
Poza tym mam nadzieję na spokojną niedzielę.

reklama
hej
U nas też dzisiaj ciężka noc.Nie dość że straszna burza to jeszcze gdzieś całkiem niedaleko bardzo głośna impreza urodzinowa do 3 rano...
w piątek użądliło mnie coś myślę jednak że nic nam nie będzie...mam tylko nadzieję że nie zrobiłam głupoty bo nie pojechałam do lekarza!!
a dziś o wiele lepiej niż wczoraj nie ma takiego skwaru i chyba następna burza idzie
Naur dobrze że z Twoją córcią juz lepiej a i może u lekarza nie bedzie źle :) byliśmy kiedyś w Sopocie na urlopie co prawda we wrzesniu ale było bardzo fajnie Kasiu też polecam:)no ale niestety w tym roku z urlopu nici muszę go zostawić aby z dzidziusiem jak najdłużej później siedzieć bo w Opolu problemy ze żłobkiem :(

może i mi sie uda w końcu wstawić suwaczek...

Do góry