reklama
Karolinka dwa tygodnie temu przestała spać w dzień całkowicie, nawet na spacerku już nie śpi . Rano pobudka między 7 a 8.30 i dopiero wieczorem zasypia o 20. Za to w nocy śpi super, bo nawet 8-9 godzin bez przerwy na jedzonko. Czy ktoś też tak ma, czy to normalne? Czy może powinnam jakoś zmusić ją do spania w dzień
sylwia i wojtuś
Mama czerwcowa'06
U mnie takie dni ze Wojtek nie spi wcale w dzień zdarzaja sie rzadko, ale w nocy niestety budzi sie jeszcze o 23, 2, 5 i jest to normalne w jego wieku dzisiaj przeczytałam w jakiejs gazecie o dzieciach, ze dzieciaczki przesypiaja cała noc dopiero około 7 miesiaca. Ale może twoja dzidzia nie ma regularnego trybu spedzania czasu, tzn zmienne pory karmienia chodzenia spać itd u mnie raczej wszystko odbywa sie o stałych porach i najpózniej o 19 30 Wojtek już spi.
Staram się wszystko robić o stałych porach, do tej pory Karolinka w dzień spała o 11 zazwyczaj 1-2 godzinki i później o 15 na spacerku około 40 minut, kąpiel zawsze o 18,30 potem jedzonko i o 20 Karolcia już spi, ale od 2 tygodni nie chce spać w dzień w ogóle , nie wiem czym to może być spowodowane, ale nie da się jej w żaden sposób przekonać nawet do jednej drzemki
Agnes mój mały jak skończył miesiąc przestał kompletnie spać w dzień, a wcześniej spał gdzie popadło. Zmiana o 360 stopni - najgorsze było to że nie wiedziałam jak go usypiac bo wcześniej zasypiał sam. Trwało to ok 2 tygodni. Próbowałam go uśpić a kończyło się to 2 godzinnym maratonem na rękach .... i nic . Po 2 tygodniach zaczeły się mu na nowo normowac drzemki, teraz śpi 4 razy po 30minutek. Moja rada - obserwuj małą bo może dawać ci jakies znaki do spania, i wtedy ja usypiaj. A jesli nie będzie spac i nie jest marudna to może " tak kombinuje "... jak junior nie spał w dzień, każdy mi mówił "ciesz się że przesypia Ci noce - niektóre dzieci śpią cały dzień a w nocy nie". Więc na razie się wyluzuj, obserwuj, reaguj, jesli nic się nie zmieni w ciagu 2 tyg będziemy myśleć co dalej:-)
Agnes moj Mati tez mial takie tygodnie ze w dzien nie chcial spac. teraz spi przed poludniem 2x40 min i czasem po poludniu, wczoraj niestety nie....
A w nocy pobudka stadard 23, 2,4, 6 i dzisiaj jeszcze 7 - cos mi sie wydaje ze go dziasla swedza bo caly zcas dotyka je plauszkami...chyba sie zaczelo..
Dziewczyny w co ubieracie maluszki na noc????
Ja w pajacyka, na to spiworek bez rekawkow i przykrywam kocykiem)
A w nocy pobudka stadard 23, 2,4, 6 i dzisiaj jeszcze 7 - cos mi sie wydaje ze go dziasla swedza bo caly zcas dotyka je plauszkami...chyba sie zaczelo..
Dziewczyny w co ubieracie maluszki na noc????
Ja w pajacyka, na to spiworek bez rekawkow i przykrywam kocykiem)
ell
Mama czerwcowa'06 Fan(ka)
Aniu76 u nas takie pobudki co godzine sa wtedy, gdy mala nie potrafi zrobic kupki. Dodam, że robi kupki tak 3 porzadne na dzien, i jak nie zrobi porzadnej wieczorem to od 4 kreci sie, i co jakis czas przebudza, az do zrobienia kupsztala.
A jezeli chodzi o ubranie na noc, to moja mała tez przeważnie spi w pajacyku, pod nim ma body z krótkim rekawem, a przykryta jest kołdrą cieplutka i jeszcze kocykiem. Wiem, ze to duzo, ale ona tak lubi)tak jak mamusia)) kocha ciepełko
A jezeli chodzi o ubranie na noc, to moja mała tez przeważnie spi w pajacyku, pod nim ma body z krótkim rekawem, a przykryta jest kołdrą cieplutka i jeszcze kocykiem. Wiem, ze to duzo, ale ona tak lubi)tak jak mamusia)) kocha ciepełko
Basia26
Mama czerwcowa'06 Zadomowiona(y)
Olusi ubieram taką cienką kosulkę, na to pajacyk, ładuję do śpiworka bez rękawów i jak kładę się spać to przykrywam jeszcze kocykiem polarowym ale to zależy od temperatury.
reklama
ell- u nas tez to chyba troche z kupka zwiazane te pobudki nad ranem, Mati z reguly robi kupke rano albo nawet dwie...
Tez wlasnie sie zastanawialam czy by nie zakaladac body z krotkim rekawkiem pod pajaca bo Mati zmarzlaczek jak mamusia....i moze mu tak za zimno...
A te pobudki nocne mnie wykanczaa, mam nadziej ze kolo 6 miesiaca bedzie sie budzil rzadziej albo chociaz raz w nocy..
Tez wlasnie sie zastanawialam czy by nie zakaladac body z krotkim rekawkiem pod pajaca bo Mati zmarzlaczek jak mamusia....i moze mu tak za zimno...
A te pobudki nocne mnie wykanczaa, mam nadziej ze kolo 6 miesiaca bedzie sie budzil rzadziej albo chociaz raz w nocy..