reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Samotna Matka- Samotna w ciazy?

Witajcie!!!
Niestety wrócę do tematu zasiłków itp. Mi w MOPS-ie kobieta powiedziała, że dostanę rodzinne i jakieś inne zapomogi (w tym tez mówiła o dodatku z tytułu samotnego wychowywania), wtedy jeżeli będę miała chociaż zaświadczenie z sądu o dacie rozprawy, póki co nic nie dostaje i nic mi nie przysługuje. Za to dostałam becikowe - podwójne, ale jedno jeszcze nie przyszło a zaraz będzie póltora miesiąca. Więc widać, że w każdym mieście jest inaczej a duzo zależy od "pani w okienku". Choć prawa odgórne powinny mieć jakieś zastosowanie, bo przecież po to zostały wymyślone. Jeżeli chodzi o wychowawcze to zanim zaszłam w ciąze byłam zatrudniona ponad dwa lata ale umowa mi się kończy na jakieś dwa, trzy tygodnie przed rozwiązaniem umowy i powiedzieli, że najpierw muszę wykorzystać urlop a oni nie przedłużą mi umowy o pracę tylko na zlecenie więc nie będzie mi przysługiwał ten dodatek. Nawet jeśli od razu pójdę na wychowawczy to umowa mi się kończy i oni prawdopodobnie nie muszą mi jej przedłużać. Także teraz mam tylko macierzyński. A teraz zmiana tematu.
Fajnie, że już nie długo tyle mam się rozpakuje :-) Nasze forum znowu się powiekszy o kolejne skarby. Orchidea 22 ja miałam wywoływany poród bo byłam już długo po terminie i to faktycznie nic przyjemnego. Miałam dwie kroplówki, masę zastrzyków i innych prochów. A po 15 godzinach męczarni, żeby nie powiedzieć rzeźni lekarze stwierdzili brak postepu porodu i zrobili mi cesarkę (dziecku zanikał już puls a ja miałam koszmarnie niskie ciśnienie). Mam nadzieje, że u Ciebie będzie lepiej i skończy sie wszystko siłami natury :tak:
Przyszła mama 26 - nie ma sensu się denerować. Może lepiej nie czytać pewnych postów, żeby sobie ciśnienia nie podnosić. Także wchodź na forum i informuj nas na bieżąco o swoim samopoczuciu. Jeśli chodzi o torbę do szpitala też miałam całą wypchaną po brzegi, ale okazało się, że nie wszystko było mi potrzebne. Znowu się zastanawiałam czy jednak nie jechać do drugich dziadków, ale masz rację. Oni najpierw powinni dotrzymać słowa i przyjechać do nas. A tłumaczenie, że im głupio nic nie zmienia. Mi tez było głupio do nich jeździć jak byłam w ciąży, ale się przemogłam.
Marla 83 jak Twoje samopoczucie? Rozmawiałaś już może ze swoim partnerem? Podjęłaś jakąś decyzje?
Carlaa, Justysia 1989 nie martwcie się rozstępami, jeśli regularnie używacie kosmetyków to po porodzie powinny one trochę zaniknąć. Ja osobiście na brzuchu nie mam ani jednego rozstępu, ale za to po bokach. A wydaje mi się, że i tak mniej estetyczny jest cellulit :tak:
Agazoja, Katerinka nie przjmujcie się tak, bo jest wiele osób, które korzysta z Waszych dobrych, życiowych rad, chociażby ja. Ciężko jest to wszystko opanować, zwłaszcza, że w każdym urzędzie "panie z okienka" mówią nam co innego, bo jak wiadomo przepisy prawne nijak sie mają do rzeczywistości

reklama
alicja ale my wlasnie chcemy pisac o normalnych tematach,i chyba lepiej o tych ktore sie dzieja ..ja widzisz zlozylam ugode ale o rodzinne mam przyjsc dopiero z wyrokiem jak bede miala,dlatego trzeba sie ruszyc i samamu sprawdzic,
co do urlopu to chore,ja mam wykorzystac stary i nowy urlop po macierzynskim i nie mam zamiaru wrocic w tym roku do pracy i robic jak wol bez dnia uropu,troche nie fer taki przymus ale co ,a tobie nie fajnie zrobili,przeciez te gnidy ani zeta nie placa,to tylko papierek ale potrafi utrudnic zycie,
orchidea ja mialam tyko test z okcystocyna i jak mnie sieklo:-Dto zaraz wiedzialam ze urodze nie bawe,mialam szybki i bolesnie,za pierszym razem tez mialam kroplowke i znia chodzilam ,ale dwa razy bol no co- do wytrzymania w kazdym razie,a jak sie urodzi to juz sie zapomia calkowicie o tym:-)
justysia ty to masz wene do tego pieczenia:) ja mam stary piekarnik i boje sie ze chalupe puszcze z dymem,chciala kupic npowy ale musze sie wstrzymac,
przyszla mama wracaj tu szybko na forum i razme czekamy na twoja dzidzie :)))
carla taka natura z tymi rozstepami :) smarowac i smarowac i tylko czekac:)

a ja dzis przegladalam szafe zebyc os na chrzciny ubrac i normalnie zalamka,przez to karmienie cycki duze i zadna kiecka nie pasuje ,cholipcia no,nie chce wydawac kasy na pare godzin,bede zmuszona ubrac jakas bluzke oczywiscie odpinana,
a mam pytanie mloda ile u ciebie trwal chrzest w kosciele i jak nikos to zniosl? bo ja najbardzije boje ze maly nie wytyzma glodomor jeden i bedzie koncert a po drugie u nas straszna ledowka jest brr

Ostatnia edycja:
witajcie) bylam wczoraj na usg:D i nie donosze do terminu, lekarz dal mi tydzien:D mala wazy w tej chwili 3800:D no niezle, tylko zapomnialam sie go zapytac czemu ktg mi nie robi, bo chyba trzeba??
Agugucha a Ty jak:D? cos czuje ze moze urodzimy w ten sam dzien:) jeszcze Orchidea moglaby sie dolaczyc:)

Cześć kobietki!
alicja! Jutro jadę na cały dzień do mamy. Nie wiem jak ale chciałabym najpierw z nią o tym porozmawiać. Mojego męża niestety trudno jest zastać w stanie nadającym się do rozmowy. Może kiedy z nią pogadam to mi się trochę rozjaśni w łepetynie bo teraz totalny chaos. Pozdrawiam

Orchidea22..no to masz fajnie...już niedługo przytulisz dzidzię. Aż zazdroszczę, sama nie mogę się doczekać kiedy przytulę tego kopiącego smyka. Trzymam kciuki.

Justysia ja przytyłam 16 kg, może już 17 bo na wagę nie chcę wchodzić, z tym że miałam niedowagę przed ciążą- najmniejsze rozmiary były często za duże. Teraz sobie myślę że wcale nie było to fajne, taki szkielet... A jak ktoś mnie często nie widywał to teraz walnie tekstem że tylko brzuszek urósł, bo teraz to ja normalnie wyglądam w nogach czy tyłku ;) Ale i tak czuję się duuuuża... A te rozstępy to mi dziś żyć nie dają, mam wrażenie że ciągle rosną!! Słyszałam, że dobrze jest je smarować maścią z witaminą A, taką za 2 czy 3 zł, ale z drugiej strony czy to nie przenika? Bo wit.A w nadmiarze szkodzi, więc już nie wiem, najwyżej zacznę kurację po porodzie.
A Ty dalej nie wiesz kto tam siedzi?? Mi już w 13 tc mówił, że prawdopodobnie dziewczynka, później w 19 już potwierdził. Z jednej strony fajnie mieć niespodziankę, ale problem z wyprawką...
Orchidea odważna jesteś, w domu lepiej, ale ja bym się chyba bała :) Ale jeszcze troszkę i będzie nagroda.

Catedra ja jak mówiłam swojemu lekarzowi że umrę mu w szpitalu z bólu, to powiedział że nie będziemy się tak długo męczyć :) Bo wspominałam mu o tak długich porodach i trochę pomarudziłam, a że on jest ordynatorem to mam nadzieję, że zrobią wszystko, żebym tak długo nie rodziła. Jestem pełna podziwu, ja się lekko uderzę i płaczę, a jak myślę o porodzie to mnie paraliżuje.
Byłam dziś w kinie na Ciachu i tam dziewczyna rodziła, dobrze zagrała bo aż mi się słabo robiło :) Ale filmu ogólnie nie polecam, nie jest śmieszny, a aktorka Joanna L. tak mi na nerwy działa że film już całkiem traci, ale to może moje uprzedzenie bo nie cierpię tej kobiety- wrrrr.

Witam was niedzielnie!
nasz ulubiony dzionek, prawda?
My z martyska wstalysmy o 9, teraz jem sniadanko i mykamy na spacerek, bo w bieszczadach piekne sloneczko swieci, wiec trza korzystac.

katerinka jakos sobie radze z dzieckiem, napewno o wiele lepiej teraz jest. mam nosidelko i jak ma dzien ze mi z rak nie schodzi, to wsadzam ja w nosidelko i cokolwiek zrobie.
a kiedy idziecie na szczepienia?my 28.01 idziemy, dowiem sie ile wazy. a ty wiesz ile wazy Kubus?
ravenalka i jak po egzaminie?

ja sie smarowalam fissanem, ale i tak mam kilka rozstepow nad pepkiem.
dziewczynki, ktore beda rodzic za chwile, kupcie sobie do szpitala tantum rosa, myje ale i tez dziala przeciwbolowo. aha i ja sobie bardzo chwalilam podpaski tena lady.sa one dla osob nietrzymajacych moczu, i dlatego sa bardzo chlonne i co dla mnie bardzo wazne maja skrzydelka. fakt drogie sa (10zl)ale ja sie czulam z nimi pewniej. te pielucho podpaski z belli kosztuja 5zl, a bez skrzydelek. ja te zostawilam w szpitalu.
szybkich porodow zycze Wam, i choc to banalnie brzmi, naprawde niemysli sie o bolu jak sie wezmie dziecko na rece. ja rodzilam dobe, potem w koncu zrobili mi cesarke, po dobie czasu postawili mnie na nogi. a ja po kilku godzinach polazlam przy scianie po dziecko, bo jakies plakalo a ja myslalam ze to moje. gdybym byla po jakiejs operacji to pewnie uzalabym sie nad soba. a tak po cc po dobie czasu wszystko robilam przy malej, choc bolało :))

Milego dnia Mamusie!

Witam was niedzielnie!
nasz ulubiony dzionek, prawda?
My z martyska wstalysmy o 9, teraz jem sniadanko i mykamy na spacerek, bo w bieszczadach piekne sloneczko swieci, wiec trza korzystac.

katerinka jakos sobie radze z dzieckiem, napewno o wiele lepiej teraz jest. mam nosidelko i jak ma dzien ze mi z rak nie schodzi, to wsadzam ja w nosidelko i cokolwiek zrobie.
a kiedy idziecie na szczepienia?my 28.01 idziemy, dowiem sie ile wazy. a ty wiesz ile wazy Kubus?
ravenalka i jak po egzaminie?

ja sie smarowalam fissanem, ale i tak mam kilka rozstepow nad pepkiem.
dziewczynki, ktore beda rodzic za chwile, kupcie sobie do szpitala tantum rosa, myje ale i tez dziala przeciwbolowo. aha i ja sobie bardzo chwalilam podpaski tena lady.sa one dla osob nietrzymajacych moczu, i dlatego sa bardzo chlonne i co dla mnie bardzo wazne maja skrzydelka. fakt drogie sa (10zl)ale ja sie czulam z nimi pewniej. te pielucho podpaski z belli kosztuja 5zl, a bez skrzydelek. ja te zostawilam w szpitalu.
szybkich porodow zycze Wam, i choc to banalnie brzmi, naprawde niemysli sie o bolu jak sie wezmie dziecko na rece. ja rodzilam dobe, potem w koncu zrobili mi cesarke, po dobie czasu postawili mnie na nogi. a ja po kilku godzinach polazlam przy scianie po dziecko, bo jakies plakalo a ja myslalam ze to moje. gdybym byla po jakiejs operacji to pewnie uzalabym sie nad soba. a tak po cc po dobie czasu wszystko robilam przy malej, choc bolało :))

Milego dnia Mamusie!
pamietasz jak narzekalysmy w ciazy ze niedziela to okropny dzien itp :))) a teraz mi to leci juz,jest co robic,mi dzieci zajmuja caly dzionek i nie ma czasu na glupie myslenie:)
to dobrze ze juz lepiej do ogarniecia u was,pamieta jak pisalas ze ciezko,ale czym dziecko starsze tym jest coraz lepiej:) ja malego wsadzam w fotelik jak cos robie w kuchni bo on by mogl caly dzien gaworzyc,a zasypia sam jak juz jest zmeczony,wie wiekszosc dnia spedzamy z nim juz, a jesli chodzi o spanie nocne to spi 12 h z 2-3 przerwami na jedzenie,i tez do 9 czy 10 weic nie mam na co narzekac,
tydzien temu wazyl juz 6100 a szczepienie mam 26 z nim wiec zobaczymy,zazdroszecze ci spacerku bo u mnie straszna wichura dzis jest,

carla nioe porod taki straszny jak go maluja.bedzie dobrze,fajnie ze bylas w kinie,jak sie wyrw gdziekolweik chyba na dluzej jka nie bede karmic,bo maly jest strasznie cyci mam problem go z kims zostawic,bo zaraz marudzi jak mnie nie ma,a film chyba przereklamowany jest juz co:)
mloda jak tam w pracy ? wysypiasz sie troche? i jak nikos?

reklama
Jejku ... piszecie, piszecie, piszecie i ..... piszecie :) ja wczoraj nawet kompa nie odpalilam bylam taka zamulona :) ostatnio ciagle w pracy bylam, bo kolezanki corka dostala zapalenia oskrzeli, wiec poszla na nia na zwolnienie.
Agazoja dziekuje Ci za kazde slowo, ktore mi tu napisalas :******* bardzo mi sie to przyda, zobacze jakim sposobem beda robic Nikosiowi ta rehabilitacje, jesli nie bedzie to ta lepsza (naurologiczna jak dobrze panietam), to zapisze sie prywatnie :D
Katerinka Nikos w kosciele zniosl bardzo ladnie ta cala msze. Trwalo to okolo godziny a Nikos tylko na chwilke zasnal, a ogolnie siedziel i sie rozgladal :) mam ujecie na filmie jak slicznie patrzy na Proboszcza jak ten leje mu wode na czolko :D mialam w torebce picie i mleko, bo nigdy nie wiadomo co bedzie sie dzialo :) Mysle, ze jak sobie odciagniesz i podasz mu jak bedzie glodny, to sie nic nie stanie :) Raczej nie bedziesz podawala mu cyca w kosciele, juz nie ze wzgledu, ze nie jest to miejsce, ale ze wzgledu na ta temperature :/ ja dzis bylam po kwiaty dla babci Nikosia, bo idziemy dzis do nich na kawe i ciacho :) przy okazji kupie jeszcze kartki na dzien babci i dziadka, zrobimy odbicie raczek Nikosia na nich i im damy, bo w czwartek i piatek nie bede miala czasu, zeby do nich pojsc :/ a nic sie nie stanie jak dostana szybciej :) w kazdym raze chce powiedziec, ze nie mialam jak zalozyc rekawiczek bo mialam zakupy i kwiaty i bylo mi tak zimno, ze myslalam, ze mi lapy odpadna hehe
I jeszcze chce Wam moje drogie koncoweczki zyczyc powodzenia ..... widze, ze u Was sie juz zaczyna, wiec mam nadzieje, ze szybko dojdzie do porodu, ktory bedzie lekki i szybki :**** Tylko nam sie tu nie zapomniec po powrocie ze szpitala pochwalic swoimi Maluszkami, ktore Was tam zaczepiaja od srodka poki co :))
No i przepraszam, ze nie nadrobilam co pisalyscie, tylko tak szybko przelecialam, ale ja Was prosze .... ile mozna pisac hehe buzka :*

Do góry