onanana zaparcia sa wlasnie czestym problemem u kobiet w ciazy ale zawsze mozna sobie jakos w naturalny sposob pomoc np jesc jablka albo pic soki jablkowe albo moze wolisz wlasnie sliwki,kompocik z suszonych sliwek i starac sie nie jesc potraw ktore moga tez dzialac na zaparcia i je powodowac
Jest to okropny wlasnie bol jak sie chce isc a nie mozna bo nie idzie
wiec mam nadzieje ze jakos sobie z tym szybciutko poradzisz ;-)
A to znalazlam w pewnym artykule dla kobiet w ciazy jak sobie radzic z zaparciami
mam nadzieje ze choc troszke pomoge :-)
''Aby kobieta będąca w ciąży mogła skutecznie pozbyć się zaparć lub też nie dopuścić w ogóle do ich powstawania, powinna zjadać duże ilości surówek. Ponadto warto by włączyła ona do swojej diety otręby. Może też wykonać dla siebie bardzo prostą potrawę z dodatkiem otrębów. W tym celu powinna ona zalać 4 łyżki otrębów pszennych kefirem, jogurtem lub mlekiem. Przygotowaną miksturę należy odstawić na jakiś czas. Należy ją jeść na czczo lub też przed snem.
Innym równie skutecznym sposobem radzenia sobie z zaparciami w ciąży jest regularne picie specjalnie przygotowanego dla siebie dzień wcześniej napoju. Jego skład to szklanka zimnej wody, z dodatkiem soku z cytryny oraz z miodem. Napój należy przygotować jednego dnia a wypić następnego dnia najlepiej na czczo.
Kolejny także wypróbowany sposób na pozbycie się tej przykrej dolegliwości, jaką są zaparcia w ciąży to wypicie każdego ranka szklanki soku z suszonych śliwek. Można też zjeść przed snem kilka (5-6) suszonych śliwek lub kilka fig.
Pomocnym w likwidacji zaprać w czasie ciąży, może być picie specjalnie przygotowanego siemienia lnianego. ½ łyżeczki siemienia lnianego należy zalać szklanką wody i odstawić na 2 godziny. Napój będzie najbardziej skuteczny, kiedy spożyjemy go przed snem lub też rano na czczo.
Aby zaparcia w ciąży nie były udziałem przyszłej mamy, powinna ona wypijać średnio 6 szklanek wszelkiego rodzaju napojów. Dzięki temu skutecznie rozluźni stolec, zwiększy jego masę oraz sprawi, że będzie jej dużo łatwiej się wypróżniać.''