obiecana ZUPA KREM Z SERA
6szklanek rosolu drobiowego( ja wzielam slwany wywar z krolika), 1.5dag masla (nie wiem ile to jest, wiec dalam na oko lyzke stolowa;-)), 30 dag startego sera gouda, 1 lyzka maki pszennej, 3 zabki czosnku, 0.5 szklanki smietany 22%, 3lyzki natki pietruszki, szczypta galki muszkatalowej, sol, pieprz
ja sie nidgy nie trzymam sztywno rpoporcji, daje wszystko na oko;-) i najwyzej widzac, ze cos nie tak, dodaje. galki nie mialam, wiec nie dalam, smietane mialam 18%,a pietruszke suszona.
i tak smakuje wysmienicie
przygotowanie:
roslo zagrzac. maslo roztopic w rondlu, dodac make i mieszac trzepaczka (lyzka machnelam kilka razy) rozgowa na wolnym ogniu. zalac goracym rosolem i nadal miszac, az do uzyskania gladkiej konsystencji. czosnek obrac, zmiazdzyc. do rosolu wlozyc czosnek, przyprawic galka, sola oraz pieprzem. doprowadzic do wrzenia i dodac ser, rozsypujac go po calej powierzchni zupy. mieszac intensywnie, zeby sie rozpuscil. zdjac z ognia. smietane polaczyc z pietruszka, wlac do zupy i delikatnie wymieszac( ja jescze to zagotowalam dla pewnosci)
podawac z : groszkiem ptysiowym, grzankami.
mialam dogotowac do tego makaron i bylo by cos a'la zupa neapolitanska, ale zrobilm jednak grzanki.
smacznego:-)
wydaje mi sie ta zupka latwiejsza niz ww neapolitanska, a w sumie taki sam smak.
z krolika jutro zrobie potrawke i niunia dzis triszke go zje:-)