reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ruchy naszych maluchów

ja tez czesto googluje ale jednak co naukowa pozycja to naukowa i przypisy ma i biliografie i wiadomo do czego mozna się odwołać :)

ostatnio w tvn słyszalam o BLw chyba ...jest taka książka bobas lubi wybór....pewnie zakupie co zaciekawił mnie ten temat i chce sprawdzić czy aby na pewno jest to fajne :-)

reklama
Najlepsza książka która dał mi dużo do myślenia to Język niemowląt Tracy Hogg! To taka zaklinaczka od dzieci i świetna kobieta.Książka rewelacyjna i warto ją przeczytać przed porodem

gosiaczek bez nerwów mój mały robi niekiedy matce spokój przez jeden dzień, tam sobie kopnie od czasu do czasu, a potem przez dwa dni balanga w brzuchu. Więc moze twoja też sie uaktywni:-)

gosiaczek ostatni czytalam o normach tetna dziecka bo sama sie zastanawialam czy 156 to nie za duzo i byl napisan przedzial 120-160. Z tym, ze czasami dziecko moze miec wyzsze bicie serduszka, bo np czuje zdenerwowanoe mamy wiec mysle, ze nie powinnas sie denerwowac. Gorzej by bylo gdyby puls nie miescil sie w dolnej granicy.

Najlepsza książka która dał mi dużo do myślenia to Język niemowląt Tracy Hogg! To taka zaklinaczka od dzieci i świetna kobieta.Książka rewelacyjna i warto ją przeczytać przed porodem

Właśnie ją czytam! POLECAM

cinamon
, a udało Ci się z Jasiem bez problemu wprowadzić Łatwy Plan?

Ja karmiłam dziecko nie co 3 godziny ale wedle potrzeby na zawołanie.Świetnie się to sprawdziło i Jasiu zawsze doskonale przybierał na wadze.Nie było nigdy potrzeby żeby budzić dziecko w nocy.Moja mama mówiła że to prawdziwy skarb bo daje się wyspać. Jak miał roczek to potrafiliśmy sobie spać do 10 :)
Teraz pewnie tyle szczęścia nie będzie

Ja też tak cudnie miałam, i aż się boje, jak pisała larvunia drugie dziecko jest inne, ale oby wdało się w brata

moja ma zawsze ok 155-160. I to mieści się w normie. Chyba do 180 jest ok.
u nas waha sie miedzy 150-160, podobno to bardzo dobre tętno...

BLW jest świetna metodą, stosowałam ją od 8 mż u Zoni. w wieku półtora roku moje dziecko jadło sztućcami i przy posiłkach była bardzo samodzielna:) Teraz jak zaczął się bunt jest "Zosia nie umie sama jeść, mama karm":) - ale to urocze i słodkie.

Ironia karmi się na żądanie:) Kiedy dziecko chce lub kiedy Twój biust sie tego domaga- przystawiasz. Jestem przed egzaminem na doradcę więc w razie czego służę pomocą:)

reklama
Właśnie ją czytam! POLECAM

cinamon
, a udało Ci się z Jasiem bez problemu wprowadzić Łatwy Plan?

Nie udało sie za bardzo ale nauczyłam się że systematyczność jest bardzo ważna.Niestety Jaś często zostawał z babcią a ona planu się nie trzymała , potem to już skapitulowałam żeby dziecku w głowie nie mącić ale i tak okazało się że rytm ustalił się sam z siebie, zawsze jadał o konkretnych godzinach, zawsze tak samo spał i się budził. wszystko można było z zegarkiem w ręku robić.

Najważniejsze to żeby nie popaść w szaleństwo i nie robić wszystkiego na siłę

Do góry