reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ruchy maluszka

Hej dziewczyny !

Pierwsze ruchy dziecka powinno sie poczuć ok 16 - 20 tc , czasem jednak trochę później tj ok 23 tc . Zależy to od wielu czynników , wagi matki ( osoby grubsze czuja później ) wielkości dziecka, ilości wód płodowych , położenia macicy , aktywności płodu itd ...
Ja poczułam w 14 tc , ale tylko dla tego że moje dziecko jest " wieksze " niż powinno na swój wiek , a do tego łożysko umiejscowione jest na przedniej ścianie macicy. Wczesniej raczej nie byłoby szans na to . Lekarze mówią , że zanim płód nie osiągnie ok 10 cm ( dł siedzeniowo- ciemieniowa ) czyli dł. całkowita ok 13 cm, fizycznie jest nie możliwe aby poczuć ruchy , ponieważ są tłumione przez pęcherz plodowy , wody płodowe, macicę , mięśnie brzucha, tłuszcz i dopiero skóra . Prostym sposobem na sprawdzenie czy to ruchy dziecka , czy wam sie zdawało jest to , że po poczuciu po raz pierwszy ruchów , potem czujecie je codziennie , z dnia na dzień coraz mocniej ! I w tedy nie można już tego z niczym pomylić :tak:

reklama
Dlaczegotak - tak to co piszesz to niezaprzeczalne fakty medyczne - ale ja czułam mojego dzidziola już dwa razy - i wiem, że to napewno ruchy dziecka bo pamiętam z porzedniej ciąży jak to jest - chyba,że mam taką wybujałą wyobraźnie ????????? nie wiem dlaczego go tak wcześnie poczułam

Aqua
Jesteś już w 13 tc , a po zatym może twój dzidziuś tez rozwija sie szybciej ? Zobacz na swoim usg ile cm ma dzidziuś, może też tak jak u mnie jest większy na swój wiek ? A może zaszłaś w ciążę troszkę wcześniej niż przypuszczasz ? w 13 tc mój dzidzius miał 73 mm prawie 7,5 cm + nóżki ( ok 3 cm ) to juz można poczuć , ale jeśli dzidzius jest mniejszy to sama nie wiem , ja sie jeszcze z czymś takim nie spotkałam , ale Ty sama kochana wiesz najlepiej co czujesz i co ja ci będę mówiła ? ;-) zapytaj najlepiej ginka , ja pytałam na wizycie w 11 tc kiedy moge poczuć , to mi powiedział że najwcześniej 15 - 16 tc , bo wcześniej jest to nie możliwe , a jednak poczułam w 14 tc i co ? I to na 100 % są ruchy bo nie poczułam tego raz tylko czuję to codziennie , kilkanaście razy ( ma swoje godziny , chyba jak jest głodny )
Więc ty może poczułaś w 13 tc , to sprawa indywidualna. U mnie na sierpniówkach na palcach jednej reki można policzyć dziewczyny które czują ruchy , a niektóre są już w prawie 18 tc i nic nie czują !

Tak czy siak gratuluje ruchów dzidzi i oby pojawiały sie codziennie , bo to super uczucie , ja czasem śmieje sie sama do siebie , tak mi w brzuchu buszuje !

ide w czwartek na usg i musze gina zapytać - może faktycznie ciąża jest starsza ?????? przy pierwszej ciąży ruchy czułam dość późno ale Kubutek byl malusi - urodził się z wagą 2800 a więć teraz młode troszke mnie zaskoczyło - no zobaczymy jak wygląda dzidziol i co powie lekarz

Zastanawiam się, jak to jest czuć ruchu maluszka...

u mnie to było przy madzi w 20tygodniu, siedziałam sobie i jakby mnie ktoś smyrnął od środka, jakby ktoś mnie dotknął palcem, ale tak delikatnie, ale ewidentnie w środku... jak to się stało wiedziałam że to to...
...nie czułam motylków, burczenia czy czegoś takiego... po prostu delikatne dotknięcie, ktoś obrazowo napisał, jakby cię ryba ogonem dotnkęła.:tak:

teraz w 13tyg też próbuję wsłuchać się ale na razie nic nie czuję... myślę że przy drugiej ciąży 16-18 tydzień to będzie to.

co do Aquy, to wierzę że poczuła, bo spotkałam się z info że właśnie od 13go można czuć, warunek druga ciąża i chudy brzuszek... GRATULUJĘ więc AQUA i czekam z upragnieniem na swoje:-)

Tak ja również już czekam z utęsknieniem :-) widziałam jak rusza się maleństwo w brzuszku teraz czekam na tego pierwszego kopniaka ;-) buziaki Majeczka

hej

i ja już czuje ruchy maluszka (od soboty), tak bardzo się ciesze, choc na początku miałam watpliwości, ale juz teraz jestem przekonana że to jednak ONO :happy2::happy2::happy2:

dziś mam usg, to jeszcze ujrze tego fikajacego człowieczka :happy2:

Ja też myślałam, że czuję jak maluch bryka ale położna w instytucie powiedziała mi że to niemożliwe i najwcześniej poczuję w 16 tc ale czegoś takiego w życiu nie czułam więc co to było?:-)skoro mówią specjaliści że niemożliwe to im uwierzę;) może to tylko moje pobożne życzenia bo chciałabym bardzo żeby smyk dawał znać że u niego wszystko ok:)
Ja jestem niestety strasznie chuda teraz przez te kamienie 12 ponad tydzień a ja nadal ważę 5 kilo mniej niż przed ciążą... w środę mi się dostanie od ginki :sorry2:
to może dlatego coś czuję ? Nie mam pojęcia hahah :) Ale w szpitalu wszyscy myśleli że to już 5 miesiąc taka jestem "duża" :szok:

A dzisiaj ruszył kamol w prawej nerce i lewituję nad ziemią z bólu ale trzymam się twardo muza głośno i wyję jak trzeba...

reklama
pycha - gratuluję:tak::tak:

sanya- bardzo mi przykro, że tak cierpisz... kiedy będziesz miała zabieg usunięcia tych kamieni??

Do góry