reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Ruchy dziecka

Ja czuję ruchy od 18 tyg. Teraz nawet widać już te ruchy - podskakuje mi cały brzuch. Najbardziej wieczorem. W pierwszej ciąży nie bardzo pamiętam ale wydaje mi się, że ruchy były delikatniejsze.

reklama
hej! ja jetem w 19 tyg ciązy i tez nie czuję ruchów i tez to moja pierwsza ciąża, chyba nie mamy sie co martwic z tego co przeczytałam, pozdrawiam

Ja pierwsze ruchy poczułam przy 15tyg. a teraz są regularne - najmocniejsze rano i czasami wieczorem jak leżymy:) Super uczucie - taki mały kangurek:):):)

Ja czułam od 17tyg, ale sporadycznie co parę dni. Teraz mam tak, że jak się zegnę do przodu to dziecko się buntuje i kopie mnie na samej dole:)Daje znać , że domek mu się zmniejsza. Od 20 tyg czuję już mocniejsze ruchy, ale tak naprawdę to tez zależy od dzidzi. Przecież każde dziecko jest inne. Jedno jest większe i te pewnie daje o sobie bardziej znać , jedno mniejsze i mama może nawet nie zwrócić uwagi na jego harce.

No zdecydowanie się uspokoiłam :) W takim razie czekam spokojnie, bez nerwów do wizyty w środę i zobaczymy :) Jestem dobrej myśli i mam nadzieję, że wszystko jest dobrze :) Wtedy też się okaże czy to chłopiec czy dziewczynka :) NO już nie mogę się doczekać tej wizyty!! :)

Coś czasem czuję, ale na 100% to nie wiem czy są to ruchy. Najczęściej tak na samym dole brzucha, na środku - jak kopniaczek (tak to interpretuję, chyba że to jelito). Motylków nie czuję - a może nie odróżniam.

Wcześniej to sporadycznie wyczuwałam ruchy.. jeden kopniaczek czy sierpowy..
Teraz jak po długiej przerwie jestem z moim K brzuszek wariuje!!:) Jak jeżdżę autem, jak idziemy do sklepu.. a za każdym razem jak on przyłoży swoją dłoń do brzuszka!! Wie, że mama jest szczęśliwa i ono też:)))
Teraz mamy parę dni wolnego tylko dla siebie to czuje, że brzuszek urośnie, K zacznie mocno się troszczyć a maluch rosnąć:)

etit: moj gin prowadzący powiedział, że jak poczuje ruchy to dokładnie 20 tyg i będę rodzić. Podobno oznacza to środek ciąży.. cóż, pomimo, że gin wiekowy, to lubi się mylić. Wg niego byłabym w 18 tyg ciąży.

moja dzidzia to ostatnio dała taki popis ze masakra. Całą noc czułam jej ruchy... Normalnie nie mogłam spać... Dopiero koło 6 sie uspokoiła i pozniej przez cały dzień chyba spała :) a tak normalnie to zaczyna rano koło 7 i tak do 9 pozniej kolo 15 jak uslyszy głos W no i wieczorkiem tak od ok 20- 23 :p stałe godziny ;p;p

reklama
a ja nie wiem czy to co ostatnio czuje to moja dzidzi kochana, w sumie to takie dziwne uczucie. Czasem mam wrażenie, że to coś w jelitkach mi przeskakuje, czasem, że czuje jakby mi hmmm jakby to napisać jakby krew mi tak pulsowała. Heh chciałabym mieć porównanie i pewność, że to maleństwo sobie bryka, bo nie mogę się doczekać tego ale póki co trzeba poczekać by się upewnić.... uroki pierwszej ciąży :) wszystko nieznane :)

Do góry