reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozwój i postępy naszych dzieciaków

Borys w ciągu dnia śpi od 3-4 godz. Nieraz śpi po pół godzinki, nieraz po 1,5.

U nas jeśli chodzi o zasypianie pomagało przy marudzeniu kładzenie na boczek i przykrywanie pieluszką. Mały zasypiał momentalnie:tak:.

U nas tak samo:) Na boczku sekunda i niuniu:tak:
Ja zaczęłam "uczyć" rytuału wieczornego:
Kąpiel, cyc, położenie do łóżeczka, czytanie książki przy włączonej karuzelce, skończenie czytania, buziak w czółko, położenie na boczek, i (przeważnie) dziecko zasypia.
A jak zaczyna płakać, to siedzę obok łóżeczka na krześle i trzymam za rączkę lub w ostateczności wezmę na ręce na małe przytulanko. Positulamy się i od razu się uspakaja..:tak:

reklama
:wściekła/y:jestem zla bo dzisiaj wyszło,że Kacperek jest uczulony na marchewkę przedwczoraj pierwszy raz udało nam się mu podać danie ze sloiczka (marchew z ryżem) więc wczoraj też mu dałam i od tamtej pory nie robi kupki (była codziennie) pręży się widać jak się męczy i oczywiście wysypka:-:)-(
Dodam że już wiemy że ma skazę białkową, uczulenie na kako itd.
Co ja mam jeść i co mu podawać:dry:

Czy wy zawsze sie musicie tak rozpisac jak mnie ze 2 dni tu nie ma ???:-D i zawsze wtedy mam tu "ksiegi" do nadrabiania ;-) a jak wchodze kilka razy w ciagu dnia to cisza :-) no ale nadrobilam dobrze ze mnie ta wojna tu ominela ;-)

Moj Michas tylko przez pierwszy miesiac budzxil sie w nocy a od 3 miesiecy ladnie spi 22.30-7.30 (wczesniej kolo 20.30 do ok. 21 ma drzemke ;-) ) nigdy jeszcze go nie usypialam :sorry2: zawsze sam w lozeczku usypia on ma w sobie cos dziwnego zasypia w niespodziewanym momencie tzn gada gada gada i w jedej sekundzie cisza :-D kiedys sie wyglupial wygrecal glowe do tylu na boczek sie przekrecal i w takiej pozycji momentalnie zasnal wykrecony w chinski paragraf z ta glowa w tyle :-D no normalnie jakby go ktos rozdzka zamrozil ;-) dzis jakos wyjatkowo spi od 19 i jeszcze nie wstal takze moze juz pociagnie do rana czasem tak sie mu zdaza ale wtedy jak sie obudzi kolo 7 rano to nie wyrabiam na zakretach zeby z butla zdazyc :-D po 12 godzinnej przerwie ;-) za to w dzien spi czesto a krotko tak po ok 30 min no czasem sie zdazy ze z godzinke ;-)

Powiedzcie mi czy wasze dzieciaczki sie jeszcze mieszcza w gondolach ??? Bo mnie od kiedy sie Michas urodzil gnebi ciagle mysl ze nie kupilam takiego wozka o jakim zawesze "marzylam" bo my w spadku dostalismy taki starodawny ;-) i teraz stwierdzilam ze nie wydaruje sobie tego i ze jak teraz przy pierwszym nie kupie to przy drugim raczej nie bedzie mnie stac na takie cudenko no i zamowilam z mysla ze zostanie dla drugiego ... licze na to ze Michas pojezdzi chociaz do kwietnia w tej gondolce jakas taka spora jest 37x 80 cm a Michal strasznie mizerny

Mój Maciek mieści się w gondoli X-landera ale okutany w kombinezon miejsca ma już niewiele. Tyle że mierzy już 71 cm :-)Za to zaczyna mi się nie mieścić w wanience. Małolat uwielbia się kąpać a przede wszystkim wylewać wodę:tak: Mój M mówi na niego płetwal błękitny bo robi duży zamach obiema nóżkami i z całej siły wychlapuje wodę robiąc wielką falę :-D Niestety zaczął przy tej czynności obijać sobie nóżki o krawędź wanienki Strasznie szybko rosną te maluchy.Za szybko...

Ostatnia edycja:
A my właśnie dziś też sprawdzałyśmy jak to będzie w spacerówce hehehe Jak tylko się ociepli to zmieniamy furę, bo w gondolce jak korniszonek się ciśniemy.

Załączniki

• 016.jpg
    016.jpg
    42,7 KB · Wyświetleń: 38
  • 015.jpg
    015.jpg
    38,7 KB · Wyświetleń: 41
  • 014 (2).jpg
    014 (2).jpg
    31,7 KB · Wyświetleń: 40
My na razie mieścimy się w gondoli-specjalnie wybierałam wózek z jak największą-właśnie z myślą o zimie. Mamy Atlantica-gondolka wąska a długa. Jednak po założeniu kombinezonu coraz mniej miejsca pozostaje:sorry2:. I mnie już świerzbi na spacerówkę...hehe...póki co pozostajemy jeszcze w gondoli, bo jakby nie było-zawsze cieplej tam ma a skoro się mieści-to czemu nie;-);-):-D.

Mój Maciek mieści się w gondoli X-landera ale okutany w kombinezon miejsca ma już niewiele. Tyle że mierzy już 71 cm :-)Za to zaczyna mi się nie mieścić w wanience. Małolat uwielbia się kąpać a przede wszystkim wylewać wodę:tak: Mój M mówi na niego płetwal błękitny bo robi duży zamach obiema nóżkami i z całej siły wychlapuje wodę robiąc wielką falę :-D Niestety zaczął przy tej czynności obijać sobie nóżki o krawędź wanienki Strasznie szybko rosną te maluchy.Za szybko...
Skoro tak lubi wodę to do wanny z rodzicem , ja już od 2-giego miesiąca kąpię się z młodą. A i polecam też basen ;-)

A ja też kupiłam ostatnio nowy ful wypas wózeczek :-) i ma dużą gondolę, którą zamienia się na spacerówkę. W gondolce jeszcze ma sporo miejsca i myślę że do wiosny spokojnie pojeździmy, chociaż mała ma już 69 cm. Gondola fajna i duża.

Kurczę zauważyłam dziś u mojej dwie pleśniawki, nie dość że ospa to jeszcze to cholerstwo :wściekła/y: nie mam pojęcia jak z nimi walczyć. Może mamy z Wysp doradzą co tu się stosuje na takie dolegliwości??

reklama
Ja kupując głęboki wózek najbardziej zwracałam uwagę na to żeby była duża gondola (ma posłużyć do kwietnia-maja) i pompowane skrętne koła(mają dać radę zaspom śnieżnym) kupiłam wózek el-jota i jestem z niego bardzo, bardzo zadowolona daje radę nawet przy tak śnieżnej zimie a gondola jest b. duża - jak mijam na spacerach inne głębokie wózki to jakbym mercedesem wymijała trabanciki ;-):-Dniestety przez to jest ciężki i nie daję rady sama go wnosić.
Spacerówkę będę kupowała patrząć już na coś innego - musi być leciutka i przewiewna bo będę jej używała wiosną i latem. A gdy nadejdzie zima za rok to mam do mojej gondoli spacerówkę dużą, masywną i ciężką ale wiem że taka na zimę jest najlepsza :tak:

Do góry