reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozwój i postępy naszych dzieciaków

szybko zaczyna mowic trudniejsze słowka moja to tak wyraznie nie powie tylko skraca sobie i przekreca hehe na bolało mówi łała w senie ze ma ała.heh

reklama
zdolne te dzieciaczki :) moja na pilke mówi -tulu, na picie- pi, jak cos daje to zamiast masz jest - ma, oznacza to tez- mam, daj-da, jak ma sie isc kapac to woła- chlap, a na jedzenie mniam mniam, na samą siebie mowi niunia, misiu to mimi, pozatym mama tata baba dziadzia, mowi pupa i pokazuje gdzie ma pupe pokazuje tez oczka nosek raczki stopki uszy buzke, jak zrobi siku to mowi sii(szkoda tylko ze jak juz zrobi)hehehe :)i zaczyna w koncu czasem mowic tak w jej wydaniu-ta, bo dotychczas bylo tylko nie ;)

piłka - bam
daj - da
masz (kiedy mi coś podaje) - również DA
kąpiel to "ciap ciap ciap"
Kura - koko
Oko - oto (czasem oko)
nos to też OKO :D
ucho to również oko :D
jedzenie - am
picie - tutu
huśtawka - hutu hutu
autko - akoo i bum bum
Sandra - Sana
Oliwia - Olo
Amelia - Ami
Dziadzia, dzidzia, baba itp mówi jakiś czas już
Hello Kitty to oczywiście Kici Kici, a Każdy inny kotek to "miaaaaaaaaaaaaaam"

Poza tym zabiera nam telefon przykłada do ucha, sopaceruje po domu i dydzwania (SAMA) do babci, taty i cioci.. po prostu wie skubana jak odblokować telefon i jak wybrać ostatnie wychodzące połączenie.... raz zadzwoniła do mojej szefowej :] "debe? abedenemanatabete???batenebedetemenetu? bejbeeeeee? Hana? debebenete?" :D

muszę się też pochwalić, że Hania zaczęła rozróżniać płeć i tak -
gdy oglądamy jakieś obrazki, książeczki to wszystkie dziewczynki i kobiety są "mama" a chłopcy i panowie "tata". z kolei gdy ją poprawiam że to "dziewczynka" i "chłopczyk" to dziewczynka=dzita, a chłopczyk=dzidzi, gdy są to dorośli to nie da sobie powiedzieć, że to Pan i Pani.. bo nadal twierdzi, że mama i tata :D

Ostatnia edycja:
no ładnie. Alcia jeszcze nie mówi ale ona zawsze ta ostatnia. Chyba narazie wystarczy mi gadulstwo starszej. A dla Waszych pociech nalezą się gratulacje Eli,Moniu, Dodo.

Mamy sukces - już mogę się pochwalić: od 2tyg Alusia sama zasypia w swoim łóżeczku! Daje jej wcześniej herbatke u mnie na łóżku (żeby nie nabrała nawyku zasypiania przy butli) potem przytulam. buziak i do łóżeczka. Małą lampkę zapalam i puszczam kołysanki i wychodzę. I w końcu mam czas na różne rzeczy i na kolację o przyzwoitej porze! Jak widać każde dziecko musi dojrzeć do wszystkiego,wcześniej długo usypiałam ją na rękach, potem musiała ze mną w naszym łózku a teraz proszę.
Odrzuciła też poranne mleko. Parę słówek już mówi,najbardziej mi się podoba jak pokazuje u siebie pępek i mówi "pepek" i "pupa"-na wszelaką goliznę!
Ech rosną nam dzieci.....

reklama
Do góry