reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozwój i nabywanie nowych umiejętności

Przede wszystkim mamamamamama, bababababababa, nienienienienienienie, eja eja eja eja eja, kilka razy udało jej się powiedziec gongi:-D:-D:-D:-D:-D. Hehe...
A najczęściej to wytyka język i pluje:-D:-D, babci uczyła Hanie tego 2 dni, a ja teraz kilka razy ją przebieram, bo jest cała mokra:wściekła/y::-D:-D.

Aniu- no to bardzo mądra dziewczynka ta twoja Haneczka! jakby co to umie zawołać mamę, babcię i powiedzieć nie! Super! :tak::-D

reklama
Lorien!
Pozwól, że przedstawie tutaj swoje skromne zdanie na temat nocnika! Ja uwazam, ze na sadzanie dziecka w nocniku w tym wieku jest o wiele za wczesnie! Półroczne dziecko jeszcze nie panuje ani nad pecherzem moczowym ani nad zwieraczami, jesli uda mu sie cos zrobic do nocnika to napewno to nie jest swiadome! Z tego co czytalam w roznych poradnikach dzieci to kontroluja dopiero ok 18-24 miesiaca! Ja na sadzanie Hani napewno jeszcze poczekam! Nie będę przyśpieszać jej naturalnego rozwoju. Ale przecież kazdy zna swoje dziecko, wiec jesli Twoja córcia lubi siedzieć na nocniku to juz Wasza indywidualna sprawa:-). Pozdrawiam.

Ja jednak uważam, że wyczułam odpowiedni moment na tą naukę. Emilka cieszy się z sukcesów, kupki robi WYŁĄCZNIE do nocnika (sadzam jak zaczyna cisnąć) a czasem jak ją posadzę, z miejsca się wysika, więc nie zgadzam się z poradnikami, które czytasz. :-)
Uważam też że jeżeli nie będzie się dziecka uczyć korzystania z nocnika - nawet nie do końca świadomego, to dziecko może używać pamperków nawet mając 3 lata. Dlatego ja sadzam i widzę efekty. A że jestem wytrwała i czas mam, to będę konsekwentnie sadzać na kibelek. może za rok pochwalę się tym, że pieluszek już prawie nie używamy :tak::cool2:
No ale każdy ma prawo do własnego zdania. ;-)

My dziś wybieramy się do szczepienia, ale strasznie żal mi mojego skrzacika, bo te ząbki, szczepienie... dziś żółtaczka, czyli bardzo bolesne ała. Już się denerwuję. Zmierzą ją też i zważą, zobaczymy jaki z niej klocek ;-)
Acha i pochwalę się jeszcze, że Emilka dostała swój pierwszy rowerek od babci Irenki i tenisówki takie słodziutkie. Ale się cieszy. Siedzi w nim twardo, albo staje na nóżki. Super! No a wczoraj u dziadków na kocyku na dywanie podpełzła raczkiem do tyłu. Chyba powoli zacznie się przemieszczać na czterech. :-) Trzeba ją będzie bardzo pilnować!

Gratulacje i buźka dla Emilki :-) ... mam nadzieję, że to szczepienie dzisiaj wyglądało u Was znacznie lepiej niż u nas i że Emilka tak bardzo nie płakała :tak:

jako doswiadzcona i podwojna mama tez wyraze swoje zdanie............ja zaczelam sadzac Emilke jak miala 9 miesiecy.......na poczatku sikala i robila kupke a teraz i tak ucieka z nocnika i nasika obok...........wiec tak naprawde..........wszytsko zalezy od dziecka......... Emilka dokaldnie wie do czego sluzy nocniczek siada na niego w ubranku.i robi " a a ".... tak samo bawi sie lalkami ale na nocnik siku nie chce zrobic.......wiec wydaje mi sie ze nie ma reguly i to ze dziecko jest uczone wczesnie siusiania na nocnik moze nie przyniesc efektow a inne dzieckow starszym wieku od razu zalapie co i jak..........ale decyzja nalezy do mamy :cool2:
mi tam rybka ile emila jeszcze bedzie chodzila w pieluchach......wazne zeby siusianie na nocniku nie kojazylo sie jej z katorga:rofl2:

jako doswiadzcona i podwojna mama tez wyraze swoje zdanie............ja zaczelam sadzac Emilke jak miala 9 miesiecy.......na poczatku sikala i robila kupke a teraz i tak ucieka z nocnika i nasika obok...........wiec tak naprawde..........wszytsko zalezy od dziecka......... Emilka dokaldnie wie do czego sluzy nocniczek siada na niego w ubranku.i robi " a a ".... tak samo bawi sie lalkami ale na nocnik siku nie chce zrobic.......wiec wydaje mi sie ze nie ma reguly i to ze dziecko jest uczone wczesnie siusiania na nocnik moze nie przyniesc efektow a inne dzieckow starszym wieku od razu zalapie co i jak..........ale decyzja nalezy do mamy :cool2:
mi tam rybka ile emila jeszcze bedzie chodzila w pieluchach......wazne zeby siusianie na nocniku nie kojazylo sie jej z katorga:rofl2:
Tynka swiete slowa

mam siostrzenice ktora wlasnie skonczyla w lipcu 2 latka a siostra sadza ja na nocnik od 10miesiaca zycia i Weronika ma juz pierwsze sukcesy za soba, bo w dzien przestala nosic pampers jakies 2miesiace temu,w nocy jeszcze ma pampersa ale czesto wytrzymuje i rano ladnie wola"mama Siku",oczywiscie czasem jeszcze jej sie zdarzy narobic do majtek ale rzadko,wiec mysle ze to zalezy tylko od dziecka,oczywiscie jest moment kiedy trzeba tego nauczyc,bo znam dzieci 3letnie z pampersem i mysle ze to dlugo:tak:,ale 6 miesiecy:confused::dry:-mysle ze troche za wczesnie:confused2:

poza tym moja Laura jeszcze nie umie siedziec,wiec byloby trudno

Jasne, ale skoro raz spróbowałam i widzę że dla Emilki to ZAWSZE jest radocha, więc czemu tego nie kontynuować?? Podoba jej się i tyle. Znam również 3-letnie dzieci które chodzą w pampersie, powiem Wam że to wcale nie jest zdrowe. Mocz 3 letniego dziecka jest ostrzejszy niż mniejszego i gorzej oddziałuje jak jest długo nie przebrany, to są słowa mojej pediatry. Ale to sprawa każdej mamy, niech robi, jak uważa. My na razie mamy same sukcesy już w wieku prawie 7 miesięcy.:-p

Jesteśmy po szczepieniu. Mała ma 8kg i 69cm. Tak się biedulka zaniosła, bo to na żółtaczkę, bolesna szczepionka bardzo.:no:

Lorien, oczywiście to jest Twoja indywidualna sprawa i jeśli widzisz, że Twoja córka jest na to gotowa i nie czuje przy tym jakiegos dyskomfortu, chętnie siedzi na nocniku to w porządku:-):-). Ja jednak mimo wszystko uważam, że półroczne dziecko nie wiąże jeszcze robienia kupki czy siusiu z nocnikiem, więc ja napewno poczekam jeszcze dobre pare miesięcy. Ale oczywiście gratuluję Emilce:-):-). Jak już wcześniej wspomniałam moja Hania z chęcią nocnik by zjadła:-D:-D:-D.

reklama
Do góry