reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozwój i nabywanie nowych umiejętności

reklama
Buhahahahaha :-D:-D:-D:-D:-D:-D

A teraz z innej beczki. W co się bawicie z waszymi maluchami? Idzie ponura jesień a potem zima i trzeba coś wymyślić, by zająć te nasze szkraby :baffled::nerd:

Buhahahahaha :-D:-D:-D:-D:-D:-D

A teraz z innej beczki. W co się bawicie z waszymi maluchami? Idzie ponura jesień a potem zima i trzeba coś wymyślić, by zająć te nasze szkraby :baffled::nerd:

U nas hitem jest ciastolina:tak: (to tak ostatnio)
tańczymy
czytamy
sprzątamy (ostatnio kupiłam miotełkę do wycierania kurzy- Rochu uwielbia)
gimnastyka: Rochu stara się robić fikołki i stać na głowie
malowanie farbami (rękoma:tak:)
i rzecz jasna wykorzystujemy zabawki;-): drewniane puzzle z uchwytami (to też ostatni hit, ale te gdzie jest jeden obrazek podzielony na kawałki, a nie te, gdzie sa rózne zwirzątka)
i jeszcze słuchamy muzyki, śpiewamy i rozmawiamy:-D

Lorien :-D:-D:-D no nizle.

Kasiulka brawo!! I sorki, nie doczytalam dokladnie. :sorry2:

Monika co do zabaw to u nas ostatnio na topie sa plastikowe klocki i z Wadera taka plastikowa autostrada, cos jak kolejka. Potrafi siedziec pol godziny i puszczec sobie po tym autka. Ale zawsze ciagnie ktoregos z nas ze soba do pokoju i wola "bawii" :-D , bo w koncu ktos musi mu te autka podawac jak juz wszystkie z gorki zjada. :-)

w-z.pl WADER Autostrada Kid Car 4m (462041239) - Aukcje internetowe Allegro

a kupilismy ja na wyprzedazy w Kauflandzie za 10 zl z 5 autkami. :tak:

Pomysł z tymi autkami rewelacyjny :tak: Tylko mój Witek ostatnio jakoś niechętnie bawi się jakimiś zabawkami. Jedynie co to uwielbia odkurzacz lub miotłę, więc opcja to kupić mu mini wersję miotły lub odkurzacza :tak:;-)
Ale synek najchętniej chce się bawić z nami :tak: Zastanawiałam się nad tą ciastoliną ... nie wiedziałam czy już można ją kupić dwulatkowi (na opakowaniach chyba jest znaczek, że od 3 lat), który nadal wszystko wpycha do buzi :baffled: Orientujecie się czy nawet jak ją dziecko zje to może mu zaszkodzić? To samo tyczy się farbek? Są w PL takie dla maluszków, nie szkodliwe?

Monika Roch nie je ciastoliny, za to farbę chciał spróbować:zawstydzona/y:
Podczas malowania nie zostawiam go samego:no:
znalazłam link do farb, ale ja z nich nie korzystałam. Kupiłam w Lidlu (wydaje mi się,że w PL w Lidlu też kiedyś musiały być)
Paluszkami.pl -> Farby -> Farby do malowania palcami

Roch na początku obserwował jak się ciastolinę ugniata, wałkuje itd. Dopiero po jakimś czasie z własnej inicjatywy zaczął sam troszkę ugniatać i próbuje wałkować;-)

Hubcio tez powtarza coraz wiecej slow ale oczywiscie tylko wtedy kiedy chce bo jak go poprosisz to nigdy tego nie zrobi. Ostatnio na topie jest sios czyli sos i wiele innych slow ktorych nie sposob spamietac. Tak wiec rokreca sie coraz mocniej teraz tylko czekac jak zacznie sklaac proste zdania.

reklama
u nas "nie bach cyk cyk" pasowaloby do "nie upadł zegar" bo bach to bach:-D a cyk cyk zegar
uhu nie mamy w słownictwie a "opa" mamy juz od 2 miesiecy i zaczyna mnie dobijac bo odkad sie nauczyc to ciagle chce opa:dry:

Gratuluje czesciowej dobrej odpowiedzi !
Pelna wersja oznaczala "sowo nie przwracaj zegara" ;D

Ale mam zaleglosci

Monika W irlandii ciastoline sie robi samemu a nie kupuje, zagniatasz ja z maki, wody i barwnikow spozywczych (musialabym gdzies poszukac proporcji) a co do ciastoliny kupnej to w przeciwniestwie do plasteliny jest robiona tak zeby dzieci nie zatruly sie gdyby cos zjadly.

Co do zabaw to u nas przebojem jest zmywanie naczyn, wyrzucanie smieci do kosza(co znajdzie jakis drobiazg to idzie i wyrzuca), gilgotki, ukladaniki z uchwytami, ubierane misie i wozenie zabawek w wozku.

Z nowosci jezykowych:

siedembleblum (siedem)

i wrucilo 'kuku' jak robi akuku ;D

Do góry