reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozszerzanie diety u półrocznego dziecka

Rozalia66

Aktywna w BB
Witam,
Potrzebuje porady odnosnie rozszerzania diety u niemowlaka. Moj synek ma skonczone 6 msc rozszerzam mu bardzo powoli diete bo rozpoczęłam z miesiac temu od pierwszej marchewki.Ostatnio podalam dopiero drugi raz mięsko ze sloiczka(indyk z bobovity z warzywami -pol porcji).tego samego dnia dalam deserek tez pol sloiczka banan z.jablkiem.Nastepnego poranka dziecko zaczelo robic rzadkie kupy zielonozolte:(;(nie wiem co jest powodem tego czy te sloiczki czy moze mleko bo przechodze tez z bebilonu 1 na 2 mieszajac oba w jednej porcji(gdy doszlismy do trzech miarek z czterech w porcji czyli 3 miarki bebilonu 2 a tylko jedna z bebilonu1)tego poranka pojawil sie rzadki brzydki stolec:(kolejnego dnia czyli dzis kupy byly rzadziej ale nadal o zielonozoltej barwie;(nie widze innych niepokojacych objawów ale nwm czy juz jutro pojsc do pediatry czy odczekac 1 dzien,i czy moze mleko bebilon jest nieodpowiednie dla mojego dziecka???sczesniej nie bylo takich problemow nawet jak mieszalam pol na pol oba rodzaje;(

reklama
reklama
Zobacz jaki jest schemat żywienia. Pol roku to zaczyna sie rozszerzanie diety. Mleko to podstawa. Jeden posilek uzupelniajacy z tego co pamietam. Ja dawalam albo zupe albo owoc. Pozniej dopiero 2, tak jak Ci pisalam rano to byla kaszka.

Moja jeszcze 9kg nie wazy i nikt nie mowil, ze to zle. Przybiera, rosnie, je tyle ile chce. To widac czy dziecko jest glodne.

U mnie jest tak: ale to jest 10 miesiac wez to pod uwage.
8- 150mleko
11-120 kasza (teraz juz czasem kanapka, jajecznica)
14 obiad
17- 150mleko
Owoc, deser
20 150mleko
23 180mleko
Oczywiscie nie zawsze je rowno tyle, ale okolo.

Gluten wprowadzalam dajac chleba i kaszki jaglane, zbozowe...
Mleko pije nan optipro plus

No niektórzy niby od 4 rozszerzaja i juz sie spotkalam z opiniami jak mial 5 msc ze go niedozywiam..:(zreszta to indywidualna sprawa kiedy.Tyle ze pytam bo nie wiem czy mu rewolucji nie robie za bardzo i dziękuję za info jak jest u cb..moj aktualnie wazy 7500 przybral po miesiacu 600g ogolnie bardzo dobrze wygląda i kazdy mysli ze waży z 8 i cos...niepokoi mnie troche ten fakt ze tak przybral mimo ze wiem ze dzieci po 6 msc przybieraja mniej niz wczesniej..dodam jeszcze ze tez spotkalam sie z jednym lekarzem co doradz wprowadzac jajko i rybe po 6 msc...a przeciez ja sie o te obiadki boje z mięsem 😨co dopiero o rybe czy jajko😫

No niektórzy niby od 4 rozszerzaja i juz sie spotkalam z opiniami jak mial 5 msc ze go niedozywiam..:(zreszta to indywidualna sprawa kiedy.Tyle ze pytam bo nie wiem czy mu rewolucji nie robie za bardzo i dziękuję za info jak jest u cb..moj aktualnie wazy 7500 przybral po miesiacu 600g ogolnie bardzo dobrze wygląda i kazdy mysli ze waży z 8 i cos...niepokoi mnie troche ten fakt ze tak przybral mimo ze wiem ze dzieci po 6 msc przybieraja mniej niz wczesniej..dodam jeszcze ze tez spotkalam sie z jednym lekarzem co doradz wprowadzac jajko i rybe po 6 msc...a przeciez ja sie o te obiadki boje z mięsem 😨co dopiero o rybe czy jajko😫
@liczba Ci dobrze pisze, mleko to podstawa zwłaszcza w wieku 6msc. Nie słuchaj komentarzy że dziecko golodzisz, jeśli wypija odpowiednio dużo mleka to jest dobrze odżywiany. Te że ktoś rozszerza dziecku dietę kiedy ma 4 miesiące powinno mieć porządny powód a nie ot tak, to ważne by taki maluch odpowiednio przybierał a zwykle jedzenie w takim wieku jest ciężko przyswajalne, nie dostarczy tyłu witamin i wartości odżywczych co porcja mleka, te 6 miesięcy nie nie wyssane z palca i dobrze się tego trzymac chociażby dla własnego spokoju. Jajka się nie bój, możesz rozdzielić na białko i żółtko ale przyjęło się że można dawać odrazu całe, przeważnie jeśli jest alergia to na białko, może wyjść odrazu a może dopiero po 2 r.ż, żółto bardzo fajnie jest dodawać do zwykłej zupki czy puree, ma dużo witamin, ryby no u nas nie są ulubionym posiłkiem więc przemycam po troszkę z warzywami. I pamiętaj nie spiesz się, dziś zje pół słoiczka, jutro jedna łyżkę a za trzy dni może nie chcieć nic z normalnego jedzenia i to jest ok, ma do tego prawo, tylko pilnuj mleka. Tak orientacyjnie my zaczynaliśmy od porcji ok 50g czy to obiadku czy owoc, to było max co zjadała, ok 8 miesiąca doszliśmy do 100g, teraz ma 10 i zjada ok 150g. Mleka nie wypija nigdy więcej niż 150ml.

@liczba Ci dobrze pisze, mleko to podstawa zwłaszcza w wieku 6msc. Nie słuchaj komentarzy że dziecko golodzisz, jeśli wypija odpowiednio dużo mleka to jest dobrze odżywiany. Te że ktoś rozszerza dziecku dietę kiedy ma 4 miesiące powinno mieć porządny powód a nie ot tak, to ważne by taki maluch odpowiednio przybierał a zwykle jedzenie w takim wieku jest ciężko przyswajalne, nie dostarczy tyłu witamin i wartości odżywczych co porcja mleka, te 6 miesięcy nie nie wyssane z palca i dobrze się tego trzymac chociażby dla własnego spokoju. Jajka się nie bój, możesz rozdzielić na białko i żółtko ale przyjęło się że można dawać odrazu całe, przeważnie jeśli jest alergia to na białko, może wyjść odrazu a może dopiero po 2 r.ż, żółto bardzo fajnie jest dodawać do zwykłej zupki czy puree, ma dużo witamin, ryby no u nas nie są ulubionym posiłkiem więc przemycam po troszkę z warzywami. I pamiętaj nie spiesz się, dziś zje pół słoiczka, jutro jedna łyżkę a za trzy dni może nie chcieć nic z normalnego jedzenia i to jest ok, ma do tego prawo, tylko pilnuj mleka. Tak orientacyjnie my zaczynaliśmy od porcji ok 50g czy to obiadku czy owoc, to było max co zjadała, ok 8 miesiąca doszliśmy do 100g, teraz ma 10 i zjada ok 150g. Mleka nie wypija nigdy więcej niż 150ml.

Dziekuje wam za rady z rozszerzaniem mnie uspokoilyscie..tylko zastanawia mnie jedno (bo chcialabym zrezygnowac juz cslkiem ze swojego mleka)na opakowaniach mleka np bebiko jest ze dziecko niby powinno wypijac w 6 msc 4×180 ml to skoro podaje mu 2 takie porcje a reszte swojego mleka(oczywiscie nwm czy napewno mojego mleka wypije te 2 ×180ml bo go juz nie sciagam tylko dostawiam dziecko kiedy sobie tego zażyczy to czy wystarczajaca ilosc mleka ma na dzien dostarczona.a gdybym wogole go nie karmila to 4×180 to serrio wystarcza?bo do tej pory wydaje mi sie ze wypija ze 3 litry mojego gdy na tym cycu wisi co pół godziny czasami;)a wczesniej doslownie co 20 min wisial

Dziekuje wam za rady z rozszerzaniem mnie uspokoilyscie..tylko zastanawia mnie jedno (bo chcialabym zrezygnowac juz cslkiem ze swojego mleka)na opakowaniach mleka np bebiko jest ze dziecko niby powinno wypijac w 6 msc 4×180 ml to skoro podaje mu 2 takie porcje a reszte swojego mleka(oczywiscie nwm czy napewno mojego mleka wypije te 2 ×180ml bo go juz nie sciagam tylko dostawiam dziecko kiedy sobie tego zażyczy to czy wystarczajaca ilosc mleka ma na dzien dostarczona.a gdybym wogole go nie karmila to 4×180 to serrio wystarcza?bo do tej pory wydaje mi sie ze wypija ze 3 litry mojego gdy na tym cycu wisi co pół godziny czasami;)a wczesniej doslownie co 20 min wisial

Watpie zeby na raz wypil za kazdym razem te 180mm .Ale sa i takie dzieci. Mozesz dawac mniej, a czesciej. Jak widzisz u mnie mleko jest 5 razy. Ja daje posilki co 3h. Tak sie przyzwyczaila. Ale pewnie po odstawieniu od piersi moze byc czesciej glodny. Sama zobaczysz.

reklama
Zdarzalo sie ze 180ml ale to na sile byle possac smoka..tak to robie no nie cale porcje bo nie chce mu tak na raz wlewac na sile chociaz ma syndrom "oderwania" czyli za kazdym jednym razem DOSŁOWNIE czy to butelka czy cyc krzyczy w nieboglosy ze jest "oderwany"od jedzenia i niestety nie umiem z tym sobie poradzic, co powoduje ze ciezko mi stwierdzic czy czasem faktycznie jest JESZCZE glodny...moze wy tez tak mialyscie..bo moje dziecko czesto az wymiotuje z przejedzenia a i tak krzyczy

Do góry