reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzanie diety naszych dzieciaczków

reklama
anik. kochana - wytłuszczone było w artykule... nie moje to uniesienie, ja spokojna kobieta jestem, tylko wredna i czepliwa, najwyraźniej

Kobito, wierz mi - nie wątpię, że podkreślone, wytłuszczone i pokolorowane :-D ale ostatnimi czasy mam tak dość, że najprostsze rzeczy mnie przerastają :-D
może i czepliwa, ale mi zinterpretowałaś co chciałam ;-) ja się nadaję tylko do interpretacji wierszy ;-)
póki co żyję obroną i mam coraz większą padakę :tak:

Ja karmie malego co 3h:
7:10
10:20
13:20
17:00 tu sa 4h bo spal
i 20 wychodzi 5 pisilkow :tak:
Dzis np zjadl mi o 7:30,11,14 i pewnie jeszcze 2razy bedzie szmał:tak:

Hej hej:)
Kingutek :tak:;-)

Wiecie co teraz tak sobie mysle... bo powinnam dawac 4xMM 180+ zupka (też 180ml:confused:) bo rozumiem ze soki czy owoce nie wchodzą w pełny posiłek?
I czy zamiast zupki mogę podać samą marchewke? i czy traktowac to jako pełen posilek ?
I czy mogę np podac jutro: 5x150ml MM /bo nie jestem pewna czy zje mi na raz 180:sorry2:,mozliwe ze nie,ale nie jestem pewna.(oczywiscie spróbuje :tak: podac 180)
oraz samą marchewke?
Czy lepiej trzymac sie tego 4x180 + marchewka?

bo przecież i tak nie zje mi 180 marchewki:baffled: zreszta zaczne od 2/3 lyzeczek

Z zupka zreszta chyba to samo?
w późnniejszym okresie jak dziekco dojdzie do tych 120 czy 180ml zupki to zastapi ona mleko ale teraz jes t tllko dodatek ale nie jako osobny posiłek. Jak przychodzi czas na posiłek dajemu dziecku kilka łyzeczek stalego pokarmu a póxniej "dopychamy" butlą.Im więcej dziekco będzie jadło stałego tym mniej będzie potrzebowalo wypić mleka do uzupelnienia ale nawet jak juz sie naje samym owocem czy zupką to będzie po tym duzo szybciej glodne niz po melku.

Ja karmie malego co 3h:
7:10
10:20
13:20
17:00 tu sa 4h bo spal
i 20 wychodzi 5 pisilkow :tak:
Dzis np zjadl mi o 7:30,11,14 i pewnie jeszcze 2razy bedzie szmał:tak:

U nas dzisiaj było 7:45, 11, 14, 17 i 20... też wyjdzie 5. Moje dziecko czasami lubi pospac, a czasami wstaje wcześniej, ale nie mam serca go wybudzać... :-(

Moja pielegniarka zaleca, by najpierw normalnie nakarmic nlekiem, a potem za jakies pol godz dac te pare lyzeczek warzyw/owocow. Z jejdoswiadczenia wynika, ze tak najwiecej dzieci lubi. Przy ostatnim posilku zazwyczaj jest odwrotnie, bo czesto dzieki przy mleku zasypiaja na noc.
Jesli dziecko jest srednio zainteresowane, a skonczylo 6 mies i potrzebuje dodatkowej dawki zelaza w pozywieniu, to wtedy najpierw jedzenie na gldniaka i to pomieszane z ociupina mleka, a potem mleko.

kugela Laura pije 90ml czasem na raty 120ml nie licze tego tak.. czasem nie je 3 godzin . roznie a deserków to nie je całe tylko po np 6 łyzeczek na dobe.

co do karmien to konsultowałam:)

z reszta przerwy po 3 godziny nie sadze ,ze sa jakies krótkie tym bardziej,że Laura nie je po 150ml tylko tak jak pisałam wyzej..

teraz przy tych upałach wiecej herbatki/wody /soku pije niz mleka ;/
puki co ma 4 mies i warzy 7kg wiec nie jakos mega duzo... Lekarka powiedziała,że w normie . Jedynie była zaskoczona dużym wzrostem Lauruni:)

przyznaje bez bicia, ze mm to dla mnie "czarna magia" :-) Ja myslalam, ze Wy te posilki liczycie 24/h tj. ze co 2-3 godziny takze w nocy, stad tyle naliczylam :happy2:
paulinka - nie mam pojecia co sie robi z takim glodomorem jak Twoj. Trzymam &&& zebys znalazla najlepsze dla niego rozwiazanie :tak:

reklama
U mnie w nocy jest przerwa 10 czasami 12 godzin wiec stąd jedzenie co 3h w ciagu dnia:tak:

Pieszczoszko a dlaczego córcia je tylko 90/12? w 4 miesiacu nie powinna jesc 150?

Dzis nie podawalam ani jablka ani marchewki,strajk :-D;-)

Do góry