reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzanie diety, czyli czym karmimy nasze pociechy :)

ja zaczelam od marcheweczki :) i tez slyszalam o tym bylo w ddtvn zeby najpierw dziecko przyzwyczaic do warzyw bo inaczej pozniej moze dziecko niechciec ich jesc a dopiero po ok 2 tyg od wprowadzania warzyw podawac owoce a gluten zaczne podawac pod koniec 4 miesiaca czyli gdzies tak za 2 tygodnie

reklama
Wy tu pitu pitu o papkach, soczkach, zupkach, warzywkach. A my jeszcze czekamy.26 kwietnia jadę z Amelką do tej pani doktor co byłam z małym w piątek i wypytam też o małego co i kiedy mogę zacząć mu dawać. Nie chcę sama dawać decydować ze względu na tę jego skazę i refluks.

a ja znowu pgladalam w jakims programie (nie pamietam gdzie), zeby nie zaczynac od deserkow, poniewaz pozniej dziecko moze nie chciec jesc obiadkow.
Ja co prawda wlasnie zaczynalam chyba od marchewki z jablkiem, ale na szczescie obiadki Lenka je, szpinak rowniez co mnie bardzo cieszy:)
ja zaczelam u Patryka od jabluszka przez 7 dni,pozniej jabluszko z marchewka, mi mowili zeby lepiej od jakbluszka bo zawsze ciut slodkie i z checia zje,a sama marchewka jest taka srednia w smaku i moj na poczatku nie chcial samej, ale jak podalam razem to chetnie. A warzywa mimo podanego pierwszego jabluszka je az sie uszy trzesa:)

ja zaczelam od marcheweczki :) i tez slyszalam o tym bylo w ddtvn zeby najpierw dziecko przyzwyczaic do warzyw bo inaczej pozniej moze dziecko niechciec ich jesc a dopiero po ok 2 tyg od wprowadzania warzyw podawac owoce a gluten zaczne podawac pod koniec 4 miesiaca czyli gdzies tak za 2 tygodnie
ja rowniez podawalam owoce - warzywa - gluten i wszytko ze spokojem.
Mam zeszyt jeszcze od Patryka i wiem jak podawalam na poczatku przez pierwszy miesiac jedzonko:)

Malenstwo, Izi, dzięki za utwierdzenie mnie w słuszności mojego myślenia :)
Dorotar, ja dopiero za nieco ponad miesiąc zacznę rozszerzać dietę, musze się do tego mentalnie przygotować :)

Ja zaczęłam od jabłka, bo marchewka moze powodować zaparcia, a Adaś miał małe problemy z kupkami i narazie nie chce mu podawać. Jeśli chodzi o obiadki to chce mu gotować sama, bo w słoiczkach kupuję tylko deserki, ale nie będę się z tym spieszyć, może teraz wprowadzę kaszki a później zacznę gotować.

jest wlasnie tak zeby po kilka dni przywzyczajac dziecko do jednego a ja podawalam ciagle cos innego glupia;p ale na szczescie Lenka wszystko zjada z checia i na nic nie jest uczulona. Jadla juz marchew, ziemniaki, szpinak, dynie, zaupke jarzynowa i marchewkowa z ryzem. Generalnie to, co jest od 4 miesiaca. Staram sie kupywac wszytsko z hippa, bo ekologiczne, ale nie ma szpinaku to biore z bobowity- chciala bym zeby tak chociaz 2 razy w tyg jadl szpinak, bo jest zdrowy i na kosci dobry. Omijam Gerbera, bo troche nie fajnych opinii sie naczytalam.
Obiadki narazie kupuje, ale po 5 miesiacu mam zamiar sama gotowac, tylko nie wiem dokladnie jak. I chciala bym jednego dnia ugotowac na caly tydzien, ale jakies 3 rodzaje a nie jedno i to samo.
Deserki robie sama. Jabluszko tre a banana blenderuje i jest pycha.

Jestem w szoku, ze wasze dzieci jedza juz tyle innego jedzonka.
Moj Fabianek jest nadal tylko na piersi, i narazie mu nic jeszcze innego nie podaje. Ale jak zaczne to 3 dni marcheweczka, potem 3 dni ziemniaczek potem 3 dni dynia - ogolnie wszystkie warzywka jedno skladnikowe przez 3 dni, potem warzywk bede mieszkala zeby byly 2-3 skladnikowe a dopiero potem owocki i tak samo 3 dni po kazdym a potm bede mieszkac. Jak juz bedzie jadla warzywka i owoce to dam miesko;:) Z Marika robilam tak samo i wszystko bylo ok :)
No i oczywiscie narazie dopoki bede wprowadzala jedzonko to bede kupowala warzywka a owocki raczej sama bede robila. a potem juz tylko moje gotowane jedzonko :)

Ja zaczelam podawac Lence jabłuszko z marchewką, bo strasznie ostatnio obserwuje jak jemy i ciumka przy tym buźka:-) i chciałam jej frajde zrobić...pierwsza porcje zjadla połowicznie czyli pół wypluła pół przełkęła...ale kolejny raz jadła juz bardziej ochoczo od czasu do czasu krzywiąc się i mrużąc jedno oko od kwaśniego smaku, myślałam że jej nie smakuje, ale zaraz bużkę otwierała po następna porcję chyba ok..:-)

Podpowiedz dla dziewczyn które dzieci sa na MM i maja alergie pokarmowa:

-Sinlac - jest to a'la kaszka bezglutenowa bezmleczna robimy ja na wodzie 1x dzienie pamietajmy ze to nie jest zageszczacz i podajemy jak mleko Sinlac jest bardzo kaloryczny.Wiec spokojnie maluszek sie tym na je.
- Kupujemy kleik ryżowy i podajemy takze 1x najlepiej zrobic na swoim mleczku lub na MM ok 70-100ml
- Czyli 2x dziennie podajemy kaszki +mleko
- po tyg wprowadzamy powoli kleik kukurydziany nie mozemy go stoswac codziennie poniewaz po nim sa zapracia jeden dzien naprzemian z ryżowym. Oczywiscie do tego 1x dziennie Sinlac.
- po 2 tyg wprowadzamy wpierw dynie,ziemniaczki i na koniec marcheweczke 2-3 łyzki dziennie
- jesli maluszek bedzie tolerował te warzywka mozna dodawac je do kleiku wtedy dzieciatko ma urozmaicenie.

Jesli macie jakie pytania piszcie mam nadzieje ze spróbuje pomóc bo troszke sobie pogawedzilam z P.Gastrolog:)

reklama
Do góry