reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzamy dietę Maluszków

parujące Mamusie, czy dodajecie do zupek odrobinę soli? ja daję kilka kryształków morskiej, ale nie wiem czy powinnam. i jakieś zioła, a jeśli, to jakie?

no i pytanie o jabłuszko pierwsze mam - czy mogę je sparować ze skórką, powiedzmy sparzoną najpierw? w skórce podobno dobre rzeczy są, ale może się mylę...
a chrupka kukurydzianego też dostanie, jak 5 miesięcy skończy :tak: tylko czy do niego wypadałoby mieć już jakiegoś zęba, albo dwa? ;)

k8 a gdzie te kaszki babydream kupiłaś niemieckie? online czy w sklepie zwykłym?

reklama
A ja ściągnęłam w końcu z aparatu zdjęcia z trzech tygodni wstecz, chcę wrzucać zdjęcia chrupkowe, a tu widzę chrupkowo dzisiaj :-D. No to i my się pokazujemy. Tymek dostał z okazji szóstego miesiąca :-p.
11012013 chrupek 1.jpg
11012013 chrupek 2.jpg
Przy pierwszej degustacji wciągnął 4 i mało było :-). Jak byliśmy na zakupach nie było takich bez soli, więc dostał z solą :dry:, ale następnym razem poszukam lepiej zaopatrzonego sklepu :-p. Na razie zjadł ich w sumie kilkanaście - nic mu nie będzie :-p. Wszystko wokół radośnie uklejone tymi chrupkami :-D. Następnym krokiem będzie biszkopt a potem piętka z chleba :-D.
A co do rozpuszczania się chrupków - czasem zanim się rozpuszczą zdążą się przykleić np. do podniebienia. Nam się już tak raz zdarzyło. Biedny Tymek nie wiedział co robić. Odruch wymiotny uruchomiony, a nic nie dawał :-D.
Katjusza, mały bóbr Ci rośnie :-D. U nas też takie hece - mój Bober gryzie szczebelki, a nawet zaczął się na nich podciągać do góry. Wystawia sobie nogę za szczebelki i leży zadowolony:
11012013 lozeczko.jpg

Ja mam kolejne "odkrycie" za sobą. Kupiłam w Auchan obiadki Hamanki. Nie wiem co to to, Czeskie coś. Ale Tymek zachwycony bukietem z jarzyn z ziemniaczkiem i kurczakiem :tak:.

Ostatnia edycja:
weronkazz zęby nie potrzebne. Maksowi wyrosły w 10 miesiącu zanim wyrosły to kotlety już bez zębów jadł :-D
Ja soli nie dodaję, na razie nic nie dodaję ale będę wszystko, czarnuszkę, zioła prowansalskie, majeranek, bazylię zalezy do czego

Doszły czeskie kaszki jak wstanie z taty klaty to będzie degustacja :)

parujące Mamusie, czy dodajecie do zupek odrobinę soli? ja daję kilka kryształków morskiej, ale nie wiem czy powinnam. i jakieś zioła, a jeśli, to jakie?

no i pytanie o jabłuszko pierwsze mam - czy mogę je sparować ze skórką, powiedzmy sparzoną najpierw? w skórce podobno dobre rzeczy są, ale może się mylę...
a chrupka kukurydzianego też dostanie, jak 5 miesięcy skończy :tak: tylko czy do niego wypadałoby mieć już jakiegoś zęba, albo dwa? ;)

k8 a gdzie te kaszki babydream kupiłaś niemieckie? online czy w sklepie zwykłym?

W stacjonarnym Rossmanie kupiłam :)
A sól daję, też w maleńkich ilościach :) Polecam kminek mielony - na wzdęcia, do brokułów, kalafiora, brukselki :) Tymianek do ziemniaczka, cynamon do jabłuszka i do wszystkiego obowiązkowo imbir i curcuma. Imbir działa rozgrzewająco i antybakteryjnie, taki naturalny antybiotyk :) Curcuma - antyrakowa :)
Ja do mięska będę jeszcze dawała odrobinę czosnku :p też profilaktycznie, na przeziębienie :)

K8 porównała mi lekarka w poniedziałek skład hipp i tego rosmanowskiego i jednak mówiła, żeby tylko jedno karmienie z niego zrobić bo hipp lepszy o probiotyki, prebiotyki i lcpuffa. To podobno istotne skladniki a rossman ich nie ma a kaszki podaję i są super.

kakarolina, ja i tak podaje probiotyk, więc mi ryba :) a skład ma taki jak Humana a ona mi odpowiadała, nie chciałabym mu teraz zmieniać.

Ja nie mam pomysłu na tą moją Gapkę. Wasze dzieci łądnie jedzą,a Kac ewentualnie zje trochę jabłka i tyle. Dziś najpierw zrobiłam drugie podejście z ziemniakiem i dynią + trochę mojego mleka- nie smakowało i miał odruch wymiotny, później zupka (marchewka, ziemniak, kalafior, groszek)- to samo, rano zrobiłam kleik kukurydziany z jabłuszkiem i też mu się nie podobało. Je tylko moje mleko, a i to ostatnio mniej chętnie.

I w kupce zaobserwowałam pasma śluzu w kolorze kupki- zanim rozszerzałam dietę też tak bywało, ale ładnie przybiera, nie marudzi,więc się nie martwiłam. Czy teraz też się nie martwić?

Planuję kupić kaszki wieloziatniste lub orkiszowe- kupić bezmleczne i robić na tym mm, z którym już miał do czynienia? Czy jak kipię mleczne z humany to też będzie ok?

k8 też porównywałam z humaną i to jest to samo. My na hippie i on ma bogatszy skład i jedno karmienie na rossmanie. Mamy 3 karmienia, za miesiąc zrobię dwa na rosmanie

gorgusia ale te co podałaś to glutenowe jeszcze nie możnA

reklama
Do góry