reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozmowy o wszystkim i niczym

Zarejestrowałam się do ginekologa na NFZ na czwartek. Pierwszy raz do niego idę. Do spraw ogólnych ponoć jest spoko, ale już do cięższych to gorzej, nie zagłębia się. Dlatego idę do niego na cytologię i poproszę o badania w kierunku ciąży, a raczej kwestii dlaczego nie mogę w nią zajść i zobaczymy, co mi poleci. Jednak w środę chcę się zapisać dodatkowo do innego lekarza na NFZ, który ma już lepsze opinie, z tym że terminy ma bardziej odległe.

I teraz mam pytanie. Bo cytologię na NFZ można robić raz na 3 lata. Czy są jeszcze jakieś badania z takimi obostrzeniami? Bo raczej nie mam zamiaru przyznawać się jednemu i drugiemu, ze chodzę w dwa miejsca, dlatego muszę wiedzieć, co może mi się powtórzyć, żebym później miłosnego listu z NFZ nie dostała :p

A i jeszcze jedno pytanie do dziewczyn, które prowadzą monitoringi na prywatnych wizytach. Ile wtedy płacicie? Tyle ile normalnie za wizytę, czy macie jakieś niższe ceny?
1wsze słyszę że cytologie bada się na NFZ raz na 3 lata. Zalecane jest badanie raz do roku i tak mam również zlecane w poradni ginekologicznej.
Wszystko zależy od lekarza tak na prawdę czy chce zlecić czy nie. Domagajcie się tego badania i tyle.

reklama
Ty możesz chodzić do kilku lekarzy i każdy może zrobić cytologię . Koszta są na przychodnie i pacjent nie płaci . Nie martw się . U mnie na NFZ tez niby co 3 lata a w 2017 miałam robiona i w zeszłym roku jak zaszłam w ciąże tez mi pobrali .

Serio? Bo mnie ostatnio na tej nieudanej wizycie lekarz pytał, kiedy miałam ostatnią cytologię na NFZ, a jak powiedziałam, ze nigdy, bo zawsze robiłam prywatnie, to mi wyjaśnił, ze muszę pamiętać, ze mogę ją wykonać raz na trzy lata, co wg niego jest trochę za rzadko. Ale oczywiście nie mam w tym temacie doświadczenia, możliwe ze to faktycznie tylko taki mit :D

Witajcie dziewczyny. W domu siedzę i już dostaje na łeb. Najchętniej poszłabym do pracy [emoji1787]

Powiem Ci, ze ja mam tak, ze jak studiuję czy pracuję, to marzę o siedzeniu w domu, a jak mam wakacje to marzę o pracy/studiach, ale teraz pierwszy raz tak nie mam, zupełnie nie przeszkadzają mi wakacje :D chyba za bardzo mnie ostatni semestr przeczołgał

Serio? Bo mnie ostatnio na tej nieudanej wizycie lekarz pytał, kiedy miałam ostatnią cytologię na NFZ, a jak powiedziałam, ze nigdy, bo zawsze robiłam prywatnie, to mi wyjaśnił, ze muszę pamiętać, ze mogę ją wykonać raz na trzy lata, co wg niego jest trochę za rzadko. Ale oczywiście nie mam w tym temacie doświadczenia, możliwe ze to faktycznie tylko taki mit :D

Każda przychodnia się rozlicza z badań i to dobra wola lekarza czy zrobi raz na 3 lata czy częściej . Zawsze mogłaś zapomnieć kiedy miałaś cytologię [emoji23]

1wsze słyszę że cytologie bada się na NFZ raz na 3 lata. Zalecane jest badanie raz do roku i tak mam również zlecane w poradni ginekologicznej.
Wszystko zależy od lekarza tak na prawdę czy chce zlecić czy nie. Domagajcie się tego badania i tyle.

Na pewno wg NFZ cytologię robi się raz na 3 lata, co do tego nie mam wątpliwości, ale może lekarze od tego odchodzą, jeśli tylko mogą.
IMG_0117.JPG

Ja na NFZ u ginekologa nie byłam nigdy, wiec nie wiem, jak to wyglada w rzeczywistości, może faktycznie tłumaczy się z tego lekarz, nie pacjentka. Na logikę, skoro tylko raz na trzy lata mogę mieć cytologię, to w moim obowiązku jest to pamiętać, ale może faktycznie nikt tego tak rygorystyczne nie sprawdza, bo nawet jak widać w tym artykule, mało kobiet te badanie robi nawet raz na trzy lata.
Mi to ostatnio podkreślał lekarz, mówiła mi o tym koleżanka (bo podkreślał jej to lekarz) i w zeszłym tygodniu czekając na wizytę pod gabinetem okulistycznym czytałam na kartce na drzwiach gabinetu ginekologicznego, który był obok, ze właśnie wykonują cytologię wg NFZ raz na trzy lata.
Może rygor tego przestrzegania zależy od regionu Polski, nie wiem, ale tak jak mówię, skoro ja o tym wiem, to znaczy, ze u nas muszą o tym trąbić.

Ale skoro macie inne doświadczenia, to super [emoji1] ja jednak mam nadzieje, ze w przyszłym roku cytologię będę robić już u mojego lekarza, przy okazji ciąży [emoji1]

Ostatnia edycja:
Jak najbardziej program profilaktyczny zakłada że badaniu maja być poddane pacjentki które w ostatnich 3 latach nie miały wykonanej cytologii i są w określonej grupie wiekowej (25-59). Tak samo jak program profilaktyczny badania jelita grubego,mammografia czy profilaktyka gruźlicy.. Natomiast lekarz ma prawo zlecić każde takie badanie również osobom nie lapiacym się do programu a wymagającym określonego badania. Chciałam tylko was uczulic że macie prawo się badać przynajmniej raz w roku. Szczególnie jeśli poprzednie badanie było watpliwe,jesteście obciążone genetycznie bądź zauważyłyscie coś niepokojącego ;)
A dodam jeszcze że u nas w poradni i w szpitalu wszyscy lekarze zgodnie twierdzą że cytologia u kobiet powinna być wykonywana raz w roku.

reklama
U mnie też na NFZ zawsze lekarz co roku robi cytologię bez zastanowienia.

A jeśli chodzi o monitoring prywatnie to u mnie kosztuje on 50zl normalna wizyta 100-150
Z dodatkowymi badaniami cytologia i kompletem wymazu na zapalenia ewentualne ok 250-300

Do góry