reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rodzące i staraczki w 2011

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
boogie oczywiście :* :) :) :) :) :)

rureczko a to nie potrzeba ubezpieczenia ??? A ja w ciąży musiałam okazywać wszędzie :eek: i w pracy co miesiąc podbijać :sorry2:

reklama
Kocurku moja księgowa, jak się po to ubezpiecznie pofatygowalam, pokazała mi jakąś ustawę z 2004 r. i tam było napisane, że kobiety w czasie ciąży i połogu nie muszą być ubezpieczone a przysługują im wszystkie świadczenia medyczne.

o znalazłam:
DZIAŁ II

Świadczenia opieki zdrowotnej

Rozdział 1

Przepisy ogólne
Art. 12. Przepisy ustawy nie naruszają przepisów o świadczeniach opieki zdrowotnej udzielanych bezpłatnie świadczeniobiorcom bez względu na uprawnienia z tytułu ubezpieczenia zdrowotnego przez zakłady opieki zdrowotnej na podstawie:1) art. 102 pkt 1 i art. 115 § 1 ustawy z dnia 6 czerwca 1997 r. - Kodeks karny wykonawczy (Dz. U. Nr 90, poz. 557, z późn. zm.[SUP]9)[/SUP]);

2) art. 21 ust. 3 ustawy z dnia 26 października 1982 r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi (Dz. U. z 2002 r. Nr 147, poz. 1231, z późn. zm.[SUP]10)[/SUP]);

3) art. 14 ust. 6 ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r. o przeciwdziałaniu narkomanii (Dz. U. z 2003 r. Nr 24, poz. 198 i Nr 122, poz. 1143);

4) art. 10 ustawy z dnia 19 sierpnia 1994 r. o ochronie zdrowia psychicznego (Dz. U. Nr 111, poz. 535, z późn. zm.[SUP]11)[/SUP]);

5) art. 117 ust. 1 pkt 4 ustawy z dnia 13 czerwca 2003 r. o cudzoziemcach (Dz. U. Nr 128, poz. 1175 oraz z 2004 r. Nr 96, poz. 959 i Nr 179, poz. 1842);

6) przepisów ustawy z dnia 6 września 2001 r. o chorobach zakaźnych i zakażeniach (Dz. U. Nr 126, poz. 1384, z późn. zm.[SUP]12)[/SUP]) - w przypadku świadczeń zdrowotnych związanych ze zwalczaniem chorób zakaźnych i zakażeń;

7) przepisów ustawy z dnia 25 lipca 2001 r. o Państwowym Ratownictwie Medycznym (Dz. U. Nr 113, poz. 1207, z późn. zm.[SUP]13)[/SUP]);

8) przepisów ustawy z dnia 6 grudnia 2002 r. o świadczeniu usług ratownictwa medycznego (Dz. U. Nr 241, poz. 2073 oraz z 2003 r. Nr 99, poz. 920).Art. 13. 1. Świadczeniobiorcy inni niż ubezpieczeni, którzy:1) nie ukończyli 18. roku życia,

2) są w okresie ciąży, porodu i połogu
- mają prawo do świadczeń opieki zdrowotnej na zasadach i w zakresie określonych dla ubezpieczonych.

Ostatnia edycja:
rureczko ja jak ide do gina to musze za kazdym razem RMUA Lukasza pokazywac ze ubezpieczona przy nim jestem.i tak ogolnie no to gdzie kolwiek ide to chca dowod ubezpieczenia.
moj gin nie przyjmnie cie bez aktualnego ubezpieczenia. i z tego co mi wiadomo jedziesz rodzic do szpitala to tez chca aktualny dowod ubezpieczenia

rureczka :errr: ni w ząb nie rozumiem co tam napisali.... aaaaa doczytałam dziękuję :)))))))))

Ostatnia edycja:
Kocurku kobieta w ciąży objęta jest całkowitym ubezpieczeniem od "państwa", jeśli dobrze się orientuję, to w połogu również :tak: nie musisz nigdzie okazywać ubezpieczenia, ja tak miałam jak w święta wielkanocne byłam na pogotowiu dentystycznym, paniusia mnie pyta o ubezpieczenie, a ja ledwo żywa musiałam ją DOINFORMOWAĆ :baffled:

made hop hop, widzę Cię :-p :rofl2:

i to jest właśnie bzdura! skoro moja księgowa tak mówi to ja jej wierzę, bo babka się zna... w ustawie jest i już. Dzisiaj jak ona ode mnie chciała druk to jej powiedziałam, żeby sobie ustawę poczytała, to możemy dyskutować i że mnie ząb boli więc nie będę po ubezpieczenia latać (a rumua miałam w torbie:-D ciekawa byłam czy mnie przyjmą). Jeszcze się dowiem u mnie w szpitalu czy do porodu trzeba mieć ubezpieczenie...

Cholera, ja przed samiutkim porodem podbijałam haha :-D Powiem więcej.. na izbie przyjęć żądali :-p

Ja sobie co miesiąc biorę z pracy, bo po co się później użerać ? ale czasami są takie sytuacje kiedy się po prostu nie ma, nie zdąży pojechać, różnie bywa i dobrze wtedy wiedzieć, że ubezpieczenie nie jest potrzebne. Poza tym ile razy byłam w szpitalu na IP w ciązy, nigdy nikt ode mnie ubezpieczenia nie chciał:baffled:

reklama
rurka w takim razie nie rozumiem dlatego chca ubezpieczenie za kazdym razem ? malo tego teraz ostatnio nie chcieli juz druku bo wprowadzili jakis program komputerowy i wchodzac do gina sprawdzali czy masz ubezpieczenie przez internet.
a tego ze chca dowod ubezpieczenia na izbie przyjec , jak idziesz do porodu to jestem pewna

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry