reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Roczek tuż tuż...

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
O!!! Dopiero doczytuję wątek.
Woloszki i Joaska - na lodowisku mój tata złamał sobie nogę, ja byłam mała i... tak się go bałam, że nawet podejść nie chciałam. Nawet ból nie był dla niego taki straszny jak moje odsunięcie się od niego na czas gipsu.
Ale żeby było o roczku to powiem, że mam problem bo nie wiem co sami kupimy a jeszcze wszyscy proszą o radę :(

reklama
Ja już prawie jestem zdecydowana ze kupimy rowerek, chciałabym też szczeniaczka uczniaczka... na szczęście jeszcze prawie miesiąc:dry:

o rany ... a my wcale nie myslimy co malej kupic na roczek ... zawsze cos sie znajdzie :) i rodzina tez sie jeszcze nie pyta :) pamietam ze michal dostal rowerek od chrzestnego ale taki dla starszych dzieci wiec jesczze sporo postal w piwnicy zanim zaczal na nim jezdzic ...

My też jeszcze nie myśleliśmy co kupić Kubusiowi, jeszcze mamy ponad miesiąć czasu.

A my znów głowimy się co kupić małemu pomysłów tysiące a trzeba coś wybrać:-(najchętniej to wszystko bym kupiła ale kto to zapłaci:confused:

tz nieay pomyslu na prezenty :-( Naszczescie babcia sama sobie wymyslila ze kupi Mai wozek dla lalek :-D taki stabilny zeby sobie mogla sama pchac no juz widze jak tam bedzie wozic pewnie samochody albo ppilki :-D
A co do tych rowerkow co patrzyla iza1 to ja raczej ni polecam. Nasz Maks dostal taki na swoj roczek i koszmar po pierwsze te grajace melodyjki mozna dostac do glowy :tak: :tak: a po drugie raczka do pchania tego rowerka nam sie 3 razy wylamala. Musicie popatrzyc w sklepie jaka jest ta raczka nie polecam takiej zlozonej z dwoch czesci te sa do dupy :-( sprawdz tez co to za metal jest uzyty do tej raczki bo jak bedzie jakis slaby to gwarantuje ze bardzo szybko sie wygnie lub jak nam sie polamie.

Ja mam juz zaplanowana imprezke, musze tylko gości pozapraszac, wyliczyluismy wczoraj z mezem 36 osób;-) ;-) chciałabym tez sama upiec tort:-) :-) ale nie wiem czy nie porywam sie z motyka na słońce:-D :-D :-D a prezentu tez jeszcze nie mam:confused:
ciekawe jak Magdaleona??? za dwa dni maja imprezke:-) :-) :-) ale ten czas leci:tak: :tak: :tak:

Też pomyślałam sobie o Magdaleonie :)
Alez to szybko leci :)

Z przygotowań do roczku u nas narazie może powiedzieć, że nauczyłam Jagodę dmuchać :)
Ciekawe, czy zdmuchnie świeczkę? Ja podobno zgasiłam ręką :)

Ja torta piec nie będę, bo anie nie lubię, ani nie umiem ;p
Ale chyba zamówię. Albo może moja mama coś zrobi.

Któraś dziewczyna pisała, że ma przepis na tort nawet dla naszych roczniaków. Ja bym prosiła o ten przepis lub linka do niego :)

reklama
znalazłam takie cosie

Pycha zdrowy deser dla maluchów (od 12 mca ale mozna tez mlodszym) i rodzicow

Gruszkowo-jablkowo-malinowy crumble (czyli ciacho kruche) na szybko

2 jablka, obrane pokrojone na male kawaleczki
2 gruszki, obrane i pokrojone na male kawaleczki
250g malin (moga byc mrozone lub z puszki)
1 lyzka cukru

Na kruszonke:
150g maki
szczypta soli
100g zimnego masla, podrobionego
75g brazowego cukru (moze byc zwykly)
50g platkow owsianych

Owoce wymieszac, wlozyc do naczynia w ktorym wolno piec (ja mam taka szklana miske), posypac lyzka cukru.
Kruszonka: wymieszac make z sola i maslem, wyrobic palcami, potem na koniec dodac platki owsiane i cukier. Posypac ta kruszonka, drobiac w rekach, owoce w naczyniu, nie mieszac!
Do piekarnika na 200 stopni na ok 30-35 min, az sie kruszonka zazloci.

Smacznego

Torcik dla alergika
dieta bezmleczna, bezjajeczna, bezglutenowa

Ciasto:
1,5 szklanki mąki kukurydzianej
0,5 szklanki mąki ryżowej (lub ziemniaczanej)
0,5 szklanki kleiku ryżowego
0,5 szklanki kleiku kukurydzianego
0,5 szklanki cukru
1 kostka margaryny bezmlecznej

Margarynę rozpuścić w garnku razem z cukrem. Ostudzić. Dosypać mąki i kleiki i wymieszać. Ciasto będzie się kruszyło ale takie ma być. Porcję podzielić na dwie części. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać połowę ciasta. Dokładnie ugnieść tak, aby warstwa była mniej więcej równej grubości. Piec 10-15 minut w temperaturze 200 stopni

Pierwszą porcję wyciągnąć z tortownicy i tak samo piec drugą część. Drugą część w tortownicy pozostawić. To ciasto po upieczeniu jest jak kruche ale przed upieczeniem jesli nie ugnieciesz dobrze bedzie ci sie rozsypywac. Najlepiej upiec na papierze bo wtedy latwo sie wyjmuje

Masa:
400 ml wody
4 łyżeczki cukru waniliowego (albo wanilia w laskach) -wanilii mozna nie dawac
1 szklanka cukru pudru
200g margaryny bezmlecznej - wyjętej wcześniej z lodówki, żeby zmiękła.
kleik ryżowy Nestle
pół szklanki wiórek kokosowych albo mrozone jagody, albo maliny, albo inne owocki (moze byc gesty soczek najlepiej ciemny jagodowy, pozeczkowy albo wisniowy).

Wodę zagotować, wystudzić dosypać kleik - tyle, żeby masa była gęsta - bardzo gesta powinna sie kleic do lyzki, jak ci wyjda gluty to sie nie martw, rozmiksuja sie pozniej. Wrzucić margarynę, wsypać cukier puder i cukier waniliowy i ucierać mikserem. Kiedy masa będzie już jednolita, wsypać wiórki i odstawić do lodówki. Zamiast wiórek mogą być inne bakalie albo owoce.
Na 2 placki trzeba zrobić masę x2. Wierzch ozdobic owocami. Zamiast wiórek kokosowych moga byc inne bakalie albo owoce.

Tort
dieta bezmleczna, bezjajeczna

Biszkopt:
1,5 szkl. maki
0,5 szkl. cukru
4 łyżeczki proszku do pieczenia
0,25 łyżezcki sody oczyszczonej
0,5 szkl karobu (do kupienia w sklepach ze zdrowa zywnoscia)
210 ml. mleka sojowego (moze byc inne dobrze tolerowane przez dziecko)
60g roztopionej margaryny bezmlecznej
0,5 łyżeczki aromatu waniliowego

Wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i karob. Dodać roztopioną margarynę i aromat. Mieszać łyżką 2 min. Przełozyć do formy i piec min. 25 minut w temp. 180 st. C.

Krem: 1 szkl. cukru
2-3 łyżki goracej wody
kostka margaryny bezmlecznej

Skarmelizować 1 szkl. cukru; dodać 2-3 łyżki goracej wody. Po ostygnięciu mieszanina powinna mieć konsystencję gęstego syropu. Rozrobić mikserem kostkę margaryny dodając do niej syrop. Tak wykonanym kremem przełożyć tort i wypaćkać go na zewnątrz. Dekoracje wg uznania.

Keks z bakaliami
dieta bezglutenowa

2 duże jaja
4 dag masła
2 łyżki cukru
14 dag mąki kukurydzianej (lub 8 dag kukurydzianej i 6 dag ziemniaczanej)
3 łyżki mleka
2 płaskie łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
cukier wanilinowy
3 dag rodzynek
3 dag suszonych śliwek
1 łyżka płatków migdałowych
tłuszcz do wysmarowania formy
grysik kukurydziany do wysypania formy

Utrzeć masło z cukrem, cukrem wanilinowym i żółtkami. Z białek ubić pianę. Połączyć utartą masę z pianą, dodając przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać mleko, bakalie, a następnie lekko wymieszać. Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej grysikiem. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku około 40 minut.

torcik biszkoptowy:
5 łyżek mąki, 5 jajek, 5 łyżek cukru.
Białka ubijam na pianę, ucieram żółtka z cukrem. Potem delikatnie mieszając łączę wszystko. Dla pewności, że biszkopt będzie puszysty dodaję łyżeczkę proszku do pieczenia.Nie potrafię powiedzieć jak długo trzeba piec, bo robię to „na oko”. Biszkopt musi wyrosnąć i mieć złoty kolor. Po wyłączeniu piecyka zostawiam go na ok. 15 minut w środku (inaczej opadnie jak nic). Myślę, że piecze się ok. 30 minut.biszkopt przecinamy na trzy i smarujemy bita smietana (ubita ze smietany kremowki) Do smietany i na smietane dodajemy owoce (brzoskwinie, truskawki, jagody, sliwki, winogrona).

Szarlotka bez cukru:
1kg pokrojonych jabłek
3/4 szklanki soku z jabłek
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/4 łyżeczki soli

na ciasto:
łyżeczka soli
1,5 szklanki mąki grahamki(ale pewnie biała też może być)
1 szklanka mąki ze zmielonych płatków owsianych(ja mielę w młynku do kawy)
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki oleju

Ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 części. Jędną rozwałkować i wyłorzyć na blachę wysmarowaną tłuszczem.

Marmolada jabłkowa:
Jabłka umyć, obrać, pokroić usuwając gniazda nasienne. Ugotować, dodając sok jabłkowy, sól, cynamon, a następnie dodać mąkę ziemniaczaną-wymieszaną z 3 łyżkami zimnej wody. Gotować jeszcze 2min. Ostudzić Wyłorzyć na ciasto. Drugą część ciasta rozwałkować, ułorzyć z rulonika dowolny wzór, np kwiatek

Źródło tutaj
Zdrowy torcik na roczek, dzieci - porady dla rodzic�w

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry