reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pytania o opieke nad dzidzia?

nawet jak bok ma odkryty to przeciez moze sobie naciagnac nie sadzisz?a tamto dziecko przeciez sie udusilo taka pieluszka jak sa teraz ale kazdy opiekuje sie swoim dzieckiem jak chce ja akurat jestem przezorna wiec nie ryzykuje sa inne sposoby zeby usnelo_Olivka lubila pieluszke ale juz spi bez i niezle jej to wychodzi np slucha vivy i zasypia
ale to tylko moja opinia przeciez ja nic nikomu nie narzucam nie prawdaz?wymieniamy tylko opinie a z moja nie kazdy musi sie zgadzac.

reklama
a na moja pielucha nie działa, smoka wypluwa (nienawidzi), najlepszy uypiac to maminy cycuś lub tors maminy (gdzie również umijescowiony jest cycuś, a nawet dwa)

Jakie są objawy alergii pokarmowej ?

Jako typowe objawy alergii pokarmowej, które mogą występować okresowo lub stale wymienia się:

1. reakcje skórne
* pokrzywka (obrzęk naczynioruchowy),
* atopowe zapalenie skóry,
* grudzik uczuleniowy,inne zmiany z towarzyszącym świądem, suchość skóry
2. reakcje z układu oddechowego
* utrzymujący się katar lub stale zatkany nos,
* nawracające infekcje górnych i dolnych dróg oddechowych,
* zapalenia uszu,
* obrzęk krtani,
* astma,
3. objawy żołądkowo-jelitowe
* kolka brzuszna
* wymioty i biegunka
* brak apetytu
* nieprawidłowe stolce (biegunki, zaparcia)
* bóle brzucha, nudności
* nieprawidłowe przyrosty masy ciała,
4. reakcje neurologiczne
* ciągłe rozdrażnienie, nadmierna ruchliwość,
* zaburzenia snu,
* migrena, bóle głowy,
5. reakcje uogólnione
* wstrząs anafilaktyczny (zagrożenie życia).

Jak się o tym przekonać? Po czym poznać pierwsze objawy schorzenia? Jak odróżnić dolegliwości wynikające z braku odpowiedniej higieny od objawów alergii pokarmowej? Czy każdy kaszel lub przeziębienie świadczy o alergii? Co powinno niepokoić? Na, co trzeba zwrócić uwagę?

To częste pytania młodych matek. Nie należy im się dziwić. Pierwsze objawy alergii mogą być mało zauważalne, sporadyczne, bardziej kojarzone z błędem dietetycznym, infekcją wirusową , czy przeziębieniem. Jeśli jednak symptomy te pojawiają się często, z dużym nasileniem, systematycznie lub o określonych porach dnia, czy roku, w podobnych sytuacjach można podejrzewać, iż przyczyna dolegliwości jest nadwrażliwość. A jeśli w rodzinie dziecka, zarówno po ojca jak i po matki stronie są osoby cierpiące na podobne dolegliwości , należy być bardzo czujnym i wnikliwie obserwować rozwój swojego dziecka, pamiętając, aby jak najdłużej ochraniać go przed kontaktem z substancjami, które mogą wpłynąć na ujawnienie się alergii lub jej nasilenie.

Pamiętać należy o tym, że zawsze lepiej zapobiegać, niż leczyć!

SPRAWDŹ!
Jeśli obserwując, zauważysz, że Twoje dziecko :

1. jest niespokojne , łapczywie ssie pokarm, wierci się w trakcie jedzenia lub płacze
2.ulewa lub wymiotuje
3.cierpi na nagłe bóle brzuszka
4.cierpi na kolkę jelitową
5.oddaje luźne stolce
6.ma skłonność do biegunek
7.cierpi na zaparcia
8.nie ma apetytu lub wyraźnie okazuje wstręt do jedzenia
9.po posiłku nagle blednie lub jego skóra wyraźnie czerwienieje

lub

1. na jego skórze (twarzy, czy tułowia) pojawiają się liszajowate, swędzące zmiany
2.zaostrzają się one wyraźnie po posiłku
3. ma na główce 'ciemieniuchę'
4.jest wątłe i blade
5.nie przybiera na wadze
6.łatwo się męczy
7. nadmiernie się poci
8.jest apatyczne, smutne, nie zainteresowane otaczającym go światem
9.podatne na infekcje

a ponadto

1.często się przeziębia
2.choruje na zapalenie ucha środkowego
3.ma zatkany nos
4. cierpi na zapalenie gardła lub krtani
5 męczy go suchy kaszel
6.ma sapkę
7.kicha i ma katar,
8. ma powyższe dolegliwości, przebiegają one jednak bez temperatury

Zastanów się, na ile pytań udzieliłabyś twierdzących odpowiedzi?

Jeśli najwięcej w pierwszej części testu, oznacza to, że u dziecka występują objawy alergii i lub nietolerancji pokarmowej

Jeśli w drugiej części znajdujesz wiele symptomów występujących u Twojego dziecka , przyczyn należy upatrywać nie tylko w pokarmie jakim jest ono karmione, ale również w jego otoczeniu (np. kosmetyki, odzież, zwierzęta, kurz i roztocza kurzu domowego, pyłki, pleśnie). Zmiany skórne są także objawem występowania u dziecka pasożytów (nawet kilkutygodniowe niemowlęta mogą być zakażone glistami, czy owsikami).

Jeśli w trzeciej jego części , wówczas można przypuszczać, że dziecko cierpi na skłonność do nadwrażliwości dróg oddechowych, którą wywoływać mogą alergeny pokarmowe, wziewne, i kontaktowe.

Jeśli przynajmniej na dwa w każdej części, możesz być pewna, że dziecko jest alergikiem. Wymaga nie tylko specyficznego postępowania, ale przede wszystkim stałej i systematycznej opieki lekarza specjalisty.

dziewczyny któreś tu na jakimś wątku tylko nie pamietam na jakim...pisały o wysypce na buźce...moja Kiniuśka od jakiegos czasu ma takie drobniutkie,kaszkowate krosteczki,najpierw miała tylko koło oczu,a teraz ma cale policzka mocno zaognione i czółko...pediatra powiedziała,ze to nie uczulenie i kazała smarowac mascią nagietkową,ale gów... daje

reklama
no to nieźle teraz jak to przeczytałam mały ma wysypke od tygodnia na nózkach i rączkach i brzuszku taki grysik poszłam do lekarza i kazał smarowac alantenem+ i ***** daje piłe łapczywie fuck pewnie ma jakies uczuleni!!! juz sie martwie

Do góry