reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pytania o opieke nad dzidzia?

ja tez od dawna zwykłą wodą,tak na dobrą sprawę to przegotowaną myłam chyba może ze 3 miechy:zawstydzona/y:mydełko mam dla dzieci,szampon też,ewa też do tej pory tym myje,nie smaruję po kąpieli niczym też od dawna,bo kiedyś mnie lekarka zjebala,że przecie to nie noworodek,choć ewę namaszczałam ponad rok,na johnsona uczulona była,ale jej przeszło,piorę ciuchy w proszku zwykłym i płynie zwykłym też od dawna ino mam persil sensitive,a płyn nie sensitive:)i to tyle chyba:)

reklama
Ale zobaczysz, te cztery miesiące szyyyybkoooo miną (w tym moje wakacje :wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:) i będziecie razem.
Ale to od Niego z jednostki 11 żołnierzy wraca przez niesprawne pojazdy:confused::confused::confused:

Mam jedno pytanie do mam które mają opiekunki dla dzieci, jak rozwiązujecie problem wynagrodzenia opiekunki gdy jedziecie z dzieckiem na urlop???
Płacicie jej jak normalnie za przepracowany miesiąc czy mniej ???

My mamy problem nasza niania zatrudniana jest na godziny czyli ma stawkę gdodzinowa za przepracowane godziny / pracuje różnie 3,4 czasami 5 dni w tygodniu ale np. w jeden dzien tylko 4 godiznny w inny 8 godzin a w jeszcze inny 5 !
I wczoraj nas zaszczelila pytaniem czy my jej zaplacimy jak normalnie bo przecież jej się to należy i należy jej sie 26 dniu urlopu. Wczoraj mnie tak zatkało że nie wiedziałam co mam jej powiedzieś ( myślałąm że to jest jasne płacone ma za przepracowana godzinę ) .... Kurcze a jak to jest u Was dziewczyny ?

To teraz mamy problem !

Anzk, a ZUS-u nie każe sobie płacić? Jakaś zachłanna baba.
Ja mojej płacę za godzinę. Co prawda teraz mam wakacje i nie potrzebuję opiekunki, ale - jak będzie taka potrzeba - to jej zapłacę za ilość przepracowanych godzin.

laski pytam z ciekawosci,jak to wlasnie jest,czy zatrudnianie opiekunki czy to praca na czarno???
czy one sobie cos same oplacaja aby wliczalo im sie to do lat parcy,czy poprostu kaska do reki?

Dzięki Abryz za odpowiedź - no jeszcze Zusu se płacić nie kazała !
No dla mnie też to było oczywiste godzina pracy to godzina zapłaty i finito.
Ustaliłam już z Wojtkiem że damy jej ( teraz w lipcu gdy będziemy 2 tygodnie na wakacjach ) extra 150 zł ala taka premia że dobrze zajmuje się Kacperkiem ale jakiś płatny urlop i jeszcze 26 dni to nie wchodzi w grę:no: !

Maxin to jest praca na czarno czyli kapucha do ręki bez opłat zusu itd. Wiesz w Polsce to chyba nikt nie zatrudnia opiekunki legalnie ! no albo się mylę ?

U nas niania pracuje tak gdzies na 3/4 etatu miesięcznie, bo mój Wojtek często ma wolne w ciągu tygodnia i wtedy ona ma wolne albo pracuje tylko 4 godzinki.
Mamy także teścia do pomocy w awaryjnych przypadkach gdy niania chora albo cuś w tym rodzaju. Ona np. w każdy wtorek jest tylko 4 godzinki bo później ma swojego wnuka pod opieką i chciała mieć wtorki od południa wolne - i my się na to zgodziliśmy wtedy przychodzi teść - także też jej idziemy na rękę, wolne też dostaje kiedy chce.

reklama
Moja szwagierka placi zus za opiekunke...

A ostatnio "zatrudniłam" moją Mamę - płącę jej tyle ile dostawała u swojej pracodawczyni poprzedniej.

Aga

Do góry