Mysza84
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 6 Styczeń 2010
- Postów
- 5 817
Ponieważ coraz częściej wymieniamy się różnymi przepisami pomyślałam o stworzeniu nowego tematu. Będziemy mogły zamieszczać w nim swoje przepisy i nie zginą w wątku głównym.
Ja zamieszcza przepis na Risotto ;-)
RISOTTO Z PIECZARKAMI
Potrzebne będzie:
ryż do risotto - ja kupuję zawsze z Gallo tradycyjny do risotto
ok 0,5kg pieczarek
1 cebula
1-2 kostek rosołowych (aby zrobić bulion) ja czasami używam kostki grzybowej
łyżka śmietana 18%
20-30dkg ser żółty - ja zawsze kupuję goudę, ale na pewno może być też inny
wino białe wytrawne, ale niekoniecznie
oliwa z oliwek
Na głęboką patelnię wlewamy ok 3-5łyżek oliwy z oliwek, wsypujemy szkalnkę ryżu (to na ok 2-3porcje).
Ryż szklimy. Jak już się robi lekko przeźroczysty to dodajemy winka (tak jak pisałam nie jest konieczne).
Następnie po chochelce dolewamy bulionu, który sobie wcześniej z kostek przygotowujemy (będzie nam potrzebne ok 1litra). CO jakiś czas mieszamy.
Ryż będzie wchłaniał bulion i pęczniał.
W międzyczasie na osobnej patelni rumienimy cebulkę na złoty kolor. Będzie nam potrzebna pod sam koniec.
W osobnym garnku dusimy obrane i pokrojone w paski pieczarki, na niewielkiej ilości wody. Również będziemy je dodawać pod koniec.
Jak już ryż wchłonie cały bulion i będzie miękki i jakby ciapowaty to dodajemy cebule i pieczarki i wszystko mieszamy.
Następnie starty ser żółty i łyżkę śmietany
Można na wierzch posypać zieloną pietruszką i smacznego.
Ja uwielbiam.
Czasami zamiast pieczarek można dodać grzyby, kurczaka co nam się jeszcze podoba.
Najważniejsze aby ryż ładnie wchłonął bulion i był mięciutki.
Ja zamieszcza przepis na Risotto ;-)
RISOTTO Z PIECZARKAMI
Potrzebne będzie:
ryż do risotto - ja kupuję zawsze z Gallo tradycyjny do risotto
ok 0,5kg pieczarek
1 cebula
1-2 kostek rosołowych (aby zrobić bulion) ja czasami używam kostki grzybowej
łyżka śmietana 18%
20-30dkg ser żółty - ja zawsze kupuję goudę, ale na pewno może być też inny
wino białe wytrawne, ale niekoniecznie
oliwa z oliwek
Na głęboką patelnię wlewamy ok 3-5łyżek oliwy z oliwek, wsypujemy szkalnkę ryżu (to na ok 2-3porcje).
Ryż szklimy. Jak już się robi lekko przeźroczysty to dodajemy winka (tak jak pisałam nie jest konieczne).
Następnie po chochelce dolewamy bulionu, który sobie wcześniej z kostek przygotowujemy (będzie nam potrzebne ok 1litra). CO jakiś czas mieszamy.
Ryż będzie wchłaniał bulion i pęczniał.
W międzyczasie na osobnej patelni rumienimy cebulkę na złoty kolor. Będzie nam potrzebna pod sam koniec.
W osobnym garnku dusimy obrane i pokrojone w paski pieczarki, na niewielkiej ilości wody. Również będziemy je dodawać pod koniec.
Jak już ryż wchłonie cały bulion i będzie miękki i jakby ciapowaty to dodajemy cebule i pieczarki i wszystko mieszamy.
Następnie starty ser żółty i łyżkę śmietany
Można na wierzch posypać zieloną pietruszką i smacznego.
Ja uwielbiam.
Czasami zamiast pieczarek można dodać grzyby, kurczaka co nam się jeszcze podoba.
Najważniejsze aby ryż ładnie wchłonął bulion i był mięciutki.
Ostatnia edycja: