reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pyszności........-czyli przepisy na żarełko

reklama
1 łagodna zupka chińska
1 ostra zupka chińska
2 podwójne piersi z kurczaka
kapusta pekińska
puszka groszku
puszka kukurydzy
słoik papryki konserwowej (600 ml)
3 jajka
majonez
sól
pieprz
pld.png
cd.png
plg.png
cg.png
Wersja do druku
Dodaj do ulubionych
Wyślij przepis
pld.png
cd.png
Bardzo dobra Sałatka z zupek chińskich
Sposób wykonania: Zupki przyrządzić wg przepisu na opakowaniu, jedynie zalać je mniejszą ilością wody. Ostudzić. Filet z kurczaka pokroić w kostkę, usmażyć na oleju, pod koniec smażenia dodać przyprawy i ostudzić. Kapustę pekińską drobno posiekać (można nie dawać jej całej). Groszek i kukurydzę osączyć z zalewy. Czerwoną paprykę pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki razem połączyć. Dodać majonez, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Sałatki tej wychodzi bardzo dużo, składniki wystarczą na ok. 25 porcji. Sałatkę podawać z pieczywem. Smacznego.​
obr.php
 
Sałatka gyros
Składniki:
kapusta pekińska
ogorek konserwowy
2-3 piersi z kurczaka
cebula
puszka kukurydzy
przyprawa gyros(najlepiej kamis)
keczup
majonez

Mięsko pokroic drobniutko, zasypać przyprawa i zostawic w lodówce na 2-3godz. w tym czasie pokroic drobniutko kapuste pekińska, cebulkę i ogórka. Dodać kukurydzę. Mięsko usmazyc na oleju. Ostudzić. Połączyc wszystko, dodac majonez i keczup. Innych przypraw juz nie trzeba.
Niektórzy układają warstwami ale ja mieszam, wtedy wszystko "przejdzie" swoim smakiem i jest jeszcze smaczniejsza.
 
Sałatka "MOJA"
woreczek ryżu
puszka ananasa
2 piersi z kurczaka
orzechy włoskie
1litr bulionu z kostki
majonez
przyprawa: tymianek
Przygotowanie:
Piers z kurczaka ugotowac w całości w bulionie i duuuużej ilosci tymianku. Studziuc w tym bulionie żeby smak nabrał intensywności. Ryż ugotować na półtwardo. Orzechy prażyc w piekarniku kilka minut w wysokiej temp. (uwaga bo szybko sie przypalają) tak by były rumiane.
Cycki z kurczaka poszarpac (nie kroic) , ananasa drobno, ryz majonez.
Mniam!!
 
Salatka brokułowa
brokuł
3-4 pomidory
4-5 jajek
4 ząbki czosnku( w zalezności jak mocno lubicie czosnek)
majonez
jogurt naturalny
Brokuła sparzyć, pomidory równiez, obrac ze skóry, jajka ugotowac na twardo.
Brokuła podzielic na różyczki, jajka pomidory pokroic w grubsza kostkę, ewentualnie dodac ogorka gruntowego. Jogurt pomieszac z majonezem, dodac przecisniety przez praske czosnek sól, pieprz.
 
Makaron w sosie śmietanowym z bukietem jarzyn - REWELACJA

pierś z kurczaka podwójną
3-4 cebule
kostka rosołwa
natka pietruszki
jedna duża smietana 18% ( albo dwie małe)
Piersi kroję w paski lub kostkę, podsmażam na oliwie aż się zarumienią, dodaję cebulę pokrojoną w piórka, smażę jeszcze chwilkę. Potem dodaje kostkę rosołową i troszkę wody i duszę aż cebula wymięknie i się rozgotuje. Na koniec wlewam kremówki i posiekaną pietruszkę, gotuję na małym ogniu aż zgęstnieje, ewentualnie zaciągam wodą z odrobiną mąki Doprawiam tylko jarzynką. Podaję z różnego rodzaju makaronami i bukietem gotowanych warzyw.
 
reklama
Udka w papilotach!

4 udka
duzy peczek szczypioru
3 łyzki masła
3 ząbki czosnku
kubek śmietany kwaśnej
sól pieprz
Udka umyć, oczyścic i osuszyć papierowym ręcznikiem(dokładnie).
Masło utrzec na delikatna mase, dodac czosnek sol i pieprz. na koniec szczypior. (zostawic troszeczke szczypiorku)
Na kazde udko nakladac mase z obu stron i zawijac w folię aluminiową dokładnie.
Piec na grillu(b. długo wychodzi) lub w piekarniku. Ja pieke w 200st z termoobiegiem jakies 50minut. Na koniec śmietane z solą i pieprzem i szczypiorem, otwierac udka i polac ta śmietaną.
Podawac najlepiej z pieczonymi ziemniaczkami lub ze zwyczajnymi z wody. Pycha!!
 
Do góry