reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przyszle i obecne mamusie :)))

Liluu - znalazłam w zeszycie od mojej Mamy:

WZ

Ciasto:
1/2 masła roślinnego,
1 szkl. cukru,
2 jajka,
2 szkl. mąki,
2 łyżeczki dżemu,
1 płaska łyżeczka sody,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
4 łyżki kakao,
1 szkl. mleka

Masło utrzeć z cukrem i jajkami, dodać dżem,stopniowa mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko wymieszane z sodą, na końcu dodać kakao. Upiec.

Krem:
1 masło roślinne,
1 serek waniliowy,
6 łyżek cukru pudru

Utrzeć masło z cukrem i stopniowo dodawać serek.

Polewa:
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao,
2 łyżki kwaśnej śmietany,
1 łyżka masła.
 
reklama
Hello :-)

Przybiegłam z rana z obiecanym przepisem :tak:


WZ

CIASTO:
50dag mąki
10dag margaryny
15dag cukru
3 łyżki miodu sztucznego
6 łyżek mleka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 całe jajko
Zarobić ciasto, podzielić na 3 części, rozwałkować każdą z części i upiec 3 placki (180’C aż się zarumieni, zbrązowieje- pieczemy na pamięć). Ciasto wychodzi twarde, ale nie przejmować się, bo po przełożeniu kremem, jak poleży to odwilgnie i będzie palce lizać

KREM:

0,5l mleka zagotować
2 łyżki mąki wrocławskiej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuścić w niewielkiej ilości mleka i wlać do gotującego mleka aby wyszedł budyń, ciągle mieszając aby nie porobiły się grudki (można też zrobić zwykły budyń z proszku).
Gotowy budyń wystudzić żeby był zimny.
Do osobnej miski dać kostkę margaryny i 4 łyżki cukru (utrzeć)- po utarciu dodawać stopniowo ostudzony budyń (tak na 2-3 razy), nie ucierać za długo żeby się nie zwarzył.

Każde ciasto posmarować z jednej strony cienko dżemem truskawkowym, na dżem masę- w kondygnacji- ciasto, dżem, masa, ciasto, dżem, masa, ciasto i polewa (można kupić gotową, albo można polać roztopioną czekoladą, albooooo podaję przepis na polewę własnej roboty):

POLEWA:
3 łyżki kakao
10dag cukru
10dag margaryny
3 łyżki wody
Rozpuścić wszystko w rondelku- gotować tak z 20min mieszając aby polewa zgęstniała. Przestudzić leciutko 2-3min. i polać ciasto po górze. Można posypać, rodzynkami, kokosem lub orzechami, albo niczym jak kto woli :D

SMAKÓWKA!!!
:-)


Miłego Dzionka dla wszystkich :*
 
cześć :)

aaaajjj zjadłabym ciacha do kawki :p
aaaaaaaa i pierogów nie odmówię:-p

w ogóle @ się zbliża więc wypadałoby lodówkę na klucz zamknąć, bo wszystko z niej zaraz powyjadam :-p
 
A ja ledwo cghodze tak mnie od wczoraj krzyze na......:baffled: no ale oczywiscie nie ma mowy zebym sie polozyla. Zupka pomidorowa z domowymi zacierkami juz jest a zaraz kroje ziemniaczki na frytki z piekarnika bez tluszczu zeby i mloda zjadla :-). Mlodsza spi a starszy oglada baje juz wlasciwie zdrowy :happy: a mamuska musi jeszcze podlogi przeleciec bo potem mysza za mnie to zrobi jezykiem i kolanami :szok:
TRUSKAFFKA - ja tak mam caly cykl :-)
ROZA - a jakie robisz ?
PAULA - podrzuc mi tu gotowa wz pleasssse :rofl2:
 
Marysiu chętnie, ale jutro, bo dzisiaj musi się "przegryźć" i zmięknąć pod wpływem masy :-)

LiLuu zapomniałam jeszcze napisać, że gdybyś robiła tą WZ, to nie wystrasz się, że placki nie będą zbyt okazałe, bo one wyglądają średnio, ale jak się je poobkłada masą i dżemem, to ich nie widać, a są pyszne i nie widać ich pierwotnej brzydoty :laugh2:
 
images
 
reklama
Do góry